Indkøbskurven er tom.
Mulighedernes maskine
Mulighedernes maskine

OMTALE:  Af Louise R. Christensen.

22. januar 2018.

Kan kunsten give os chancen for indflydelse inde på Christiansborg? Skrivepulte, et luftrørsystem og opsamlingsbokse er et skridt på vejen til at sætte borgerens demokrati på dagsordenen.

En ny lov, en pilotplatform gældende for de næste to år er her i januar 2018 trådt i kraft på Christiansborg. Dette giver en mulighed for at almindelige mennesker udenfor det politiske system kan fremsætte forslag for folketinget. Folketinget er forpligtet til at stemme omkring dit forslag, hvis du kan vise en opbakning fra 50.000 andre borgere.

Borgerinddragelse for demokratiet
Ideen om, at borgerinddragelse er godt for et demokrati i udvikling, viser denne nye lov. Skulpturkonstellationen Law Shifters i Nikolaj Kunsthal, som kunstneren Stine Marie Jacobsen har skabt, opfordrer netop til dette. Hun siger: ”Ligesom i Matrix styrer nogle algoritmer og nogle love vores adfærd, og det er ekstremt vigtigt, at vi har noget at sige om, hvordan de bliver skabt, og hvordan de bliver skrevet.”

Foto venligst udlånt af Nikolaj Kunsthal

Rørluftsystemet sender tankerne videre
Law Shifters består af fem skrivepulte, som symboliserer politikerens rolle i folketinget, når de fremsætter et lovforslag, et gennemsigtigt rørluftsystem, som får tankerne hen på sci-fi genren i film med en høj sugende lyd ved tryk på den røde knap og fem opsamlingsbokse i klart materiale. Vi, som publikum, kan se rullerne af lyserødt papir med sort gummibånd, som bare ligger og venter på at blive oversat fra publikums hverdagssprog til lovsprog af et team af jurister og jurastuderende.

Medstifter af det politiske Initiativet Holger Thorup deltog i ferniseringen, og selvom han ikke direkte er involveret i projektet, har han talt meget med kunstneren.

Han fortalte: ”Borgerinddragelse er noget af det, der er behov for i vort demokrati. Gå fra forslag til borgerforslag for at ændre på borgerindflydelsen. Jeg synes, at Law Shifters illustrerer, at vi skal bygge bro mellem os som borgere og den lov, som bliver skrevet. Det gør vi her ved at få oversat almindelig borgersprog til lovsprog, det er nemlig først ved lovsprog, at det kan blive til indflydelse.”

Foto venligst udlånt af Nikolaj Kunsthal

Den legende lovgivning
Maskinen er opstillet et par hundrede meter fra Christiansborg i Nikolaj Kunsthal. Der er valgt fem temaer i demokratiets muligheder: kønsligestilling, klima, uddannelse, privatliv og ytringsfrihed. Kunstneren håber, at det er en legende måde at komme tættere på lovgivningen og opfordrer til at bruge maskinen seriøst. Forhåbentlig bidrager kunstprojektet til en større viden omkring, hvordan vort samfund er opbygget.

Til ferniseringen sagde Stine Marie Jacobsen: ”Denne udstilling handler om, at I (publikum) måske har en coreviden, som regeringen kan bruge, så er det den, I skal ud med nu, skrive med jeres egne ord til et nyt lovforslag. Jeres love bliver ikke ændret. Nogle gange er loven måske allerede skrevet, og det er jo positivt, at loven allerede eksisterer. Måske bliver det så en ekstra direktion, men nogle gange kommer der en helt ny lov. Jeg tror, at I sidder inde med noget viden, som kan bruges på landsplan.”

Filosoffen Aristoteles sagde, at ved at inddrage forskellige samfundsklasser vil staten øge den samlede viden i beslutningerne og derved blive i stand til at træffe bedre beslutninger.

Foto venligst udlånt af Nikolaj Kunsthal

Det danske demokrati kan blive bedre, og muligvis har du som borger en viden, som netop kan være med til at udvikle demokratiet. Du har mulighed for at deltage i Law Shifters til og med 1. april 2018.

Det vil være interessant at holde øje med, om Law Shifters’ brugere inspirerer politikere til at tage forslagene seriøst. Derudover vil det også politisk være spændende at se, hvor mange som rent faktisk finder 50.000 borgere, der er enige og dermed bidrage til, at lovforslaget behandles på Christiansborg.

Lene Floris, direktør for Kunst & Historie nævnte til ferniseringen, at værket er blevet skabt i forbindelse med, at Danmark har formandsskabet for Europarådets Ministerkomité i Strasbourg fra november 2017 til maj 2018.

http://www.nikolajkunsthal.dk/

http://stinemariejacobsen.com/

https://initiativet.dk/stilop

 

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer