Af Sarah Guldager Wilstrup
30. november 2016
Julen er hjerternes fest og tiden er i kærlighedens tegn - også den ulykkelige kærlighed. I øjeblikket kan man opleve hele to udstillinger med fokus på den mistede kærlighed. I Rundetårn åbnede udstillingen “Museum of Broken Relationships” den 19. november, og samtidig på Nikolaj Kunsthal finder man udstillingen “Lost Love”, der åbnede engang i september. Konceptet i begge udstillinger bygger på brugerinddragelse – publikum har mulighed for at donere til udstillingerne. I Rundetårn har man de sidste par måneder kunnet donere ting, der har haft særlig betydning for den tidligere ejermands forhold. På Nikolaj Kunsthal har det været helt specifikt vielsesringen, man kunne aflevere, enten via projektets hjemmeside eller i selve udstillingen.
Kunstprojektet “Museum of Broken Relationships” opstod som et samarbejde mellem to kroatiske kunstnere, Olinka Vištica og Dražen Grubisic, tilbage i 2006. Siden har udstillingen rejst verden rundt og i hvert land udstillingen blev vist, har man indsamlet forskellige objekter. Danmark er sidste skud på stammen. Udstillingen bærer præg af denne mangfoldighed og skaber et indblik i kærlighed på verdensplan. Kærlighed i alle afskygninger og alle former og farver; en aldrig anvendt bryllupskjole, en motionscykel, billeder, postkort og meget mere. Til hvert objekt er der en tilhørende historie, om hvorfor netop denne genstand blev doneret og hvad den har betydet. Historierne står skrevet i småt og er svær at læse på afstand, man er nødsaget til at komme helt tæt på genstandene, og placere sig klods op af de knuste hjerter.
Museum of Broken Relationships i Rundetårn. Foto: Ana Opalic.
"Mannequin Hands" fra udstillingen Museum of Broken Relationships i Rundetårn. Foto: Ana Opalic.
I sidste ende er det ikke selve genstanden, der er skaber udstillingens udtryk af forholdets forliste ulykkelighed, men derimod selve historierne. Det der rammer, er de bitre små bemærkninger, sørgmodige poetiske tanker om hvad det kunne have været eller historien om soldaten og den danske kvinde, der mødte hinanden under krigen men aldrig fik hinanden. Historierne veksler mellem at give os et let smil på læben, som sidespejlet der afslører kærlighedens voldsomme temperament, mens andre giver et stik i hjertet ved mødet med den nyligt fraskilte kvinde på 67 år, der vil vide, om hun nu skal dø alene.
På Havets Bund
På Nikolaj Kunsthal i et enkelt lille rødt rum, nærmest ophøjet på en piedestal, hænger de donerede vielsesringe i et glasbur. Ringene er nummereret, men historierne er ikke til at finde. Over døren til udstillingen er der forskellige citater om kærlighed, lykkelige eller ulykkelige om hvad ringen har betydet og hvor den nu er endt - mange af dem er endt i diverse floder og søer. Til forskel for udstillingen i Rundetårn, er der her de usagte ord om kærligheden. I rummet spiller en lydfil af havets bølger, som først lader tankerne glide hen over de mange efterladte ringe rundt omkring på havets bund. Dernæst minder det os om, at kærligheden kommer og går. Der er håb at finde på Nikolaj Kunsthal – et håb man leder forgæves efter i Rundetårn.
Lost Love på Nikolaj Kunsthal. Foto: Sarah Guldager Wilstrup
Lost Love på Nikolaj Kunsthal. Foto: Sarah Guldager Wilstrup.
Genstandene i udstillingen “Museum of Broken Relationships” har ikke længere nogen betydning. På samme måde som vielsesringene er blevet nedgraderet til bare en ring, frem for et symbol på kærlighed. Deres betydning blev taget fra dem, det øjeblik de blev givet væk. Uden de to der lagde en særlig kærlighed og betydning i en lille plastikgris som symbol på det, de havde sammen - er det nu bare en plastikgris i en montre.
Indlevelsen er dog ikke til at komme udenom. Det er en fælles og solidarisk følelsesmæssig smerte man oplever, ved gennemgangen af fremmede menneskers ulykkelige historier. Der er et særligt behov for et kærligt kram efter sådan en udstilling, eller måske bare en lykkelig slutning.
Museum of Broken Relationships. Foto: Ana Opalic
Nikolaj Kunsthals udstilling “Lost Love” lukker den 17. december, hvor de donerede vielsesringe bliver smeltet om til et anatomisk korrekt hjerte. En ring uden nogen symbolsk betydning, bliver transformeret og smeltet sammen med andre forliste forhold, til et samlet tegn på overlevelse og giver os dermed den lykkelige slutning, vi længes efter.
I udstillingen i Rundetårn er der ikke fokus på det æstetiske i genstandene, men de små fortællinger hungrer efter et publikum. Med henblik på helingsprocessen for den tidligere ejermand har det været vigtigt, ikke alene at give slip på det forliste forhold og tingen, men næsten vigtigst af alt, at dele sin historie. Denne personlige indlevelse i helt fremmede menneskers utrolige personlige fortællinger skaber et smukt fællesskab. Det er ikke håb, men der er hjertevarme. Man er ikke alene om at bære smerten.
Hjernescanninger fra udstillingen Museum of Broken Relationships i Rundetårn. Foto: Ana Opalic.
Udstillingen “Museum of Broken Relationship” kan opleves i Rundetårn fra d. 19. november 2016 til d. 22. januar 2017. “Lost Love” kan opleves frem til d. 17. december 2016 på Nikolaj Kunsthal.
http://www.lostlove.dk/
http://www.rundetaarn.dk/
http://www.nikolajkunsthal.dk/