Hent inspiration til årets juleopdækning hos Royal Copenhagen, Amagertorv
Af Ida Falbe Hansen.
07.12.2021.
Lukker man øjnene for at forstille sig, hvordan det perfekte julebord er dækket, vil der for de fleste af os dukke noget op på nethinden. Billederne er højst sandsynligt strikket sammen af barndomsminder, tidens trends og nye familietraditioner, for det er vel de færreste af os, der ikke har et særligt forhold til julens måske vigtigste samlingssted.
Netop de nye traditioner er i år i fokus hos Royal Copenhagen, derfor 58. gang har inviteret fem kulturprofiler til at dække det julebord op, som de ser for deres indre øje. Royal Copenhagens flagship store på Amagertorv, der også allerede nu bugner af julelys og brændte mandler, har dedikeret 1. og 2. sal til julens midtpunkt; nemlig julebordet.
Her har man fra d. 12. november kunnet komme forbi og hente inspiration og få indsigt i Cecilie Haugaard, Nikolaj og Isabella Jøhnke Stokholm, Claus og Christina Meyer Bengtsson, Nanna Øland Fabricius og Lotte Tegner Freddie’s juletraditioner.
Hjem til mormor
Det første bord man støder på, når man træder ind på forretningens første sal, er den 86-årige journalist og fotomodel Lotte Tegner Freddie’s julebord (se billedet øverst). Lottes bord er på mange måder en hyldest til bedsteforældrene og til barndommens juletraditioner. Bordet er dækket med en rød dug, der får juleopstillingen til at fremstå som en ekstravagant balkjole. Og netop det ekstravagante havde Lotte Tegner Freddies mormor særlig tæft for. Mormoderen, der var balletdanser på det Kongelige Teater, havde øje for detaljen og Freddies julebord afspejler bedsteforældrenes ånd med dets sirlige krystalglas og røde portvinsglas. Desuden er bordet dækket med Flora Danica stellet, som bedsteforældrene var de stolte ejere af.
Nicolai og Isabella Stokholms julebord, 2021. Pressefoto.
Familien Stokholms foderbræt
Det næste julebord, vi møder, er ledsaget af en pølsevogn, og man må sige, at parret Nicolai og Isabella Stokholm har formået og fusionere det nye med det gamle. Hos familien Stokholm er festen i fokus, og højtiden indledes på juleaftensdag med et glas champagne og sluttes af med hotdogs og kolde øl - utraditionelt vil nogen måske mene. Til gengæld er bordet dækket op i klassisk stil med Royal Copenhagens prinsesse, musselmalet helblonde og halvblonde stel. Bordet bærer desuden præg af, at julen er børnenes fest, da et brio togbanesæt er sat op mellem de mundblæste vandglas og blå glastallerkner
Claus og Christina Meyers julebord 2021. Pressefoto.
Kaos og krydderier
2. sals første julebord er dækket af parret Claus og Christina Meyer. I centrum for festen står et egetræsbord med rød linoleumsstop, som Christina Meyer Bengtsson, der er uddannet på Royal Danish Academy of Fine Arts, selv har designet. Hos kokkefamilien er køkkenet desuden et naturligt samlingssted under højtiden. Familien Meyers jul bærer præg af et internationalt udsyn, og glöggen får i december et ekstra pift mellemøstlige krydderier. Dog er der også plads til de gode gamle traditioner, og juleaften kan man altid være sikker på at kunne sætte tænderne i både en fugl og en steg - i år endda også en vegetarsteg. Bordet er dækket med stellet HAV kombineret med de klassiske hvide halvblonde-tallerkner. Tallerknerne er dekoreret med Christinas egne grafiske designs inspireret af den klassiske musselmaldede blomst, og på bordet finder man desuden amerikanske loppefund og rustik keramik.
Cecilie Haugaards julebord, 2021. Pressefoto.
Et instavenligt julebord
Julen er som sagt børnenes fest, og for Cecilie Haugaard, der til daglig arbejder som influencer og model, bliver julen 2021 derfor noget helt særligt. Hun og manden, sangeren Christopher Nissen, skal nemlig for første gang holde jul med datteren Noelle, der kom til verden først på året. Cecilies jul er rundet af den afslappede tid med familien, hvor tempoet sættes ned og samværet er i fokus. Julebord gemmer på historien om Cecilies tætte forhold til Frankrig, hvor influenceren har tilbragt mange ferier og studieophold. Desuden er en Jomfru Maria figur placeret midt på bordet - måske som en reference til Cecilies eget nylige moderskab. Farverne er holdt i hvide og beige nuancer, bordet er dækket med en lys hørdug, og stilen bærer præg af, at Cecilie er influencer og derfor ved, hvad der begår sig på de sociale medier. Bordet er dækket med hvid hel- og halvblonde stel, og den klassiske opdækning får selskab af franske blomstrede vintage tallerkner, antikke glas og pressede hvide glasstager.
Nanna Øland Fabricius' julebord, 2021. Pressefoto.
En lyserød affære
Den store finale til dette års juleudstilling tilfalder Nanna Øland Fabricius julebord, der bedst kan beskrives som et juleeventyr i pink. Der er ikke sparet på personligheden, og Nanna, der er bedre kendt under kunstnernavnet Oh Land, har blandt andet broderet de første vers af ‘’det kimer nu til julefest’’ ind i hvert hjørne af den baby-lyserøde dug, der dækker bordet. I Nannas familie spiller musikken er vigtig rolle, og familien starter altid julemiddagen ud med at synge den klassiske N.F.S. Grundtvig salme. Mest iøjnefaldende er dog nok den roterende hjortebamse, der er placeret midt på bordet. Den lille bambi har rødt glimmer på næsen, og tankerne falder naturligt på Disneys Juleshow, der i de fleste hjem samler familien omkring fjernsynet.
Julen i Nannas hjem afspejler desuden de forskellige kulturer, der er smeltet sammen i familien, og sangeren ønsker både at gøre plads til sin katolske opvækst og sin mands muslimske familie. Hun har til lejligheden komponeret et musikstykke, som man kan nyde lyden af, mens man beunderer bordet, der er pyntet med vintage julepynt og gamle fine glas. Bordet er desuden dækket med hvid helblonde stellet, julestellet og de klassiske Flora Danica tallerkener.
Julebordsudstillingen under temaet ‘Nye traditioner og nye generationer', kan ses i Royal Copenhagens Flagship Store på Amagertorv 6, og der er gratis adgang.