Hjælp os med at opspore værker til udstillingen af Harald Giersing, Paul Gadegaard, Georg Jacobsen, Johan Rohde, Karl Larsen, Gunnar Hansen og Gudrun Bremer.
EFTERLYSNING.
Af Willumsens Museum. 24.11.2021.
Forsknings- og udstillingsprojekt på Willumsens Museum om El Grecos indflydelse på nordiske kunstnere og kunst i perioden 1885-1945
I slutningen af 1800-tallet begyndte kunstnere såvel som kunsthistorikere at genopdage den græske maler Domenikos Theotokopoulos (1541-1614), kaldet El Greco, og hans særegne, ekstatiske og ekspressive maleri, som blev opfattet som direkte beslægtet med den moderne kunst.
Georg Jacobsen. Dame i pels, 1920. Olie på lærred, 81 x 59 cm. Bruun Rasmussens Kunstauktioner.
Det, der blandt andet beskrives som et ”patologisk” forvansket formsprog dyrkes af kunstnerne, og bliver et led i den moderne kunsts søgen efter nye udtryk. Fra Paul Cézanne til Der Blaue Reiter-kunstnergruppen, Pablo Picasso og Max Beckmann ser man en dyb optagethed af El Grecos formelle arbejde med forvrængede perspektiver, overdrevne effekter, deformeret anatomi, fosforcerende lysvirkninger og bevidst farvedissonans. Også de stærkt emotionelle og gestiske udtryk studeres og fortolkes af kunstnerne.
Fra ca. 1910 hypes El Greco for alvor som en profet for den moderne kunst, og hans malerier sammenstilles med værker fra samtiden i udstillinger, bøger og tidsskrifter. Iscenesættelsen af El Greco som profet og kultfigur foregår både igennem studiet af hans kunst, men også hans livshistorie, inklusive de 300 år i skyggen som en forkastet outsider, gør ham til et forbillede for de unge kunstnere. Med El Greco skabes en personlig og idiosynkratisk forbindelse til fortiden, som går udenom den akademiske norm.
I nordisk sammenhæng genopdages El Greco allerede i slutningen af 1880’erne. Kunstneren Johan Rohde er i 1888 den første i Danmark til at skrive om hans værker, som han har set på Museo del Prado i Madrid, og J.F. Willumsen får igennem Rohde kendskab til El Greco, hvis værker han selv opsøger i Madrid og Toledo. Willumsen betegner herefter sit forhold til kunstneren som ”en besættelse”.
Harald Giersing. Studie efter El Greco, 1917. Olie på lærred, 50 x 45 cm. Ejer ubekendt. Solgt på Kunsthallens Auktioner 1994.
J.F. Willumsens dybe interesse for El Greco er veldokumenteret og udmønter sig bl.a. i opkøb af en række uægte og et enkelt ægte maleri af kunstneren (som tilhører Willumsens Museum) samt i udgivelsen af et to-binds bogværk på fransk om El Grecos ungdom. Bogen indeholder mange faktuelle fejl, men er banebrydende i sin jagt på etnografisk materiale og afdækning af El Grecos arbejdsmetode. Willumsen viser, hvordan kunstneren udvikler sit hybride formsprog ved at lade kunstneriske udtryk og traditioner migrere fra sted til sted og dermed bryder med de geografiske grænser, som definerede den ældre kunsts skoler.
Johan Rohde. Kopi efter El Greco. Portræt af El Grecos søn. Kultegning, 33 x 22 cm.
Willumsen er dog langt fra den eneste nordiske kunstner, som fascineres af El Greco og er med til at omskrive kunsthistorien gennem vægtningen af hans originalitet og betydning. Andre kunstnere opsøger El Grecos værker i Madrid og Toledo, ser dem på udstillinger i Tyskland eller studerer reproduktioner. Direkte og indirekte er der forbindelser mellem El Greco og nordiske kunstnere som Franciska Clausen, Johannes Bjerg, Nils Dardel, Paul Gadegaard, Harald Giersing, Jens Adolf Jerichau, Per Krohg, Karl Larsen, Vilhelm Lundstrøm, Edvard Munch, Olof Sager-Nelson, Kai Nielsen, Vera Nilsson, Helene Schjerfbeck, Niels Larsen Stevns, Henrik Sørensen, Anne Marie Telmányi.
Paul Gadegaard. Komposition: El Greco, 1940. Olie på lærred, 103 x 145 cm. Solgt på Bruun Rasmussen Kunstauktioner 1998. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
Kontakt museumsinspektør Anne Gregersen: agreg@frederikssund.dk
Hjælp os med at opspore de gengivne værker her på siden samt:
Udstillingskatalog Gudrun Bremer og Asger E. Bremer 7.-21.2.1918
Gudrun Bremer. Kopi efter El Greco: Johannes overrækker St. Franciscus en Alterkalk til hans Kirke
Klingen’s Udstilling 1921
Gendigtninger efter El Greco af Karl Larsen
(Opstandelsen og flere)
Kunstnernes efterårsudstilling 1920
Gunnar Hansen. Johannes den Dober. Frit efter El Greco.
Karl Larsen. Efter El Greco.