Indkøbskurven er tom.
Er du cyborg? – Af Sarah Fredholm
Er du cyborg? – Af Sarah Fredholm

Vi afhænger i stigende grad af teknologi – såsom smart phones, computere og tablets. Hvordan skulle vi kommunikere uden? Navigere eller huske? Spørgsmålet er, om teknologien er god eller dårlig for os. Kunstnerduoen NULLEIN, som består af Magga Ploder og Rine Rodin, reflekterer gennem projektet, “CYBORG IS NOW!” over vores brug – eller overforbrug – af teknologier. Projektet kan opleves i Blågården.

En cyborg er en (fiktiv) organisme, der i en eller anden grad både er menneske og maskine, på én gang noget naturligt og kunstigt. Denne figur er udgangspunktet for den digitale installation “CYBORG IS NOW”, der indeholder video-materiale og en interaktiv video-projektion. Installationen aktiveres også gennem en performance og et manifest, sidstnævnte som en reference til den amerikanske kønsforsker og biolog Donna Haraways cyborg-manifest fra 1985.

Fra “CYBORG IS NOW”. Foto: Hans-Peter Auken Beck

I den ene af installationens videoer, “Birth” ser vi cyborg-karakterens tilblivelse. Figurens maskinelle bevægelser spejles og gentages som kropsligt deforme positioner. Den anden video viser cyborgens konfrontation med os som beskuere. Her taler den direkte til os med en mekanisk kvindestemme, der er skabt med Googles oversættelsesstemme. Den reciterer blandt andet:

“I have a face and voice to distinguish myself from others. My thoughts and memories are unique only to me, and I carry a sense of my own destiny… I collect information to use in my own way. All of this gives rise to my conscience. But that’s just it. That’s the only thing, that makes me feel human.”

Menneske og teknologi

Cyborgen skaber forvirring. Er der tale om et menneske eller ren teknologi? Og hvem har kontrol over den? Den automatisk genererede stemme understreger, at figuren er afhængig af teknologien – uden teknologi, ingen cyborg. Kroppen er desuden androgyn, og øjnene kulsorte og uigennemtrængelige. De fokuserer ikke rigtigt, men ser blot tomt frem for sig. Cyborgens ansigt og bevægelser er også udtryksløse, ligesom stemmen er helt uden personlighed. Derved får vi fornemmelsen af, at der ikke er tale om et egentligt menneske.

Projektionen af cyborgen, i installationen, indeholder desuden et interaktivt element. Så figuren reagerer faktisk på vores tilstedeværelse og drejer hovedet efter os, når vi træder ind i og går rundt i rummet. Selvom cyborgens kunstigt udseendet øjne ikke lader til at registrere noget, mærker den altså, at vi er der.

Fra “CYBORG IS NOW”. Foto: Hans-Peter Auken Beck

Magga Ploder og Rine Rodin har videreudviklet deres cyborg ud fra en karakter fra cyborg-kultfilmen, “Ghost in the Shell” fra 1995. Filmen behandler netop forholdet mellem menneske og teknologi. 1980’ernes og 90’ernes cyborg-fremstillinger danner i det hele taget udgangspunkt for cyborgens udtryksløse ansigt og bevægelser i installationen.

Vi er alle cyborgs

I projektet ligger en kritisk kommentar til teknologier og vores (over)forbrug af dem. Det kommer til udtryk i de gamle fjernsynsskærme, som videoerne vises på. De “gammeldags”, kasseformede fjernsyn stammer fra en anden tid, hvor vi var mere påpasselige med teknologien. De er også fra før teknologien blev så raffineret, at den ofte er næsten usynlig for os – som for eksempel de fladskærmsfjernsyn, der er så tynde, at de nærmest går i ét med væggen. Skærmene i installationen flimrer og hakker og minder os om den teknologiens rivende udvikling.

Video-still fra “CYBORG IS NOW”

Samtidig er installationen en hyldest til cyborg-figuren. I projektets program skriver kunstnerne: “Fremtiden er en teknologisk krop, der opkobles til cyberspaces uendelig mængder af informationer.” Teknologierne har en bagside, men den indeholder også uanede muligheder og potentialer.

“Er du cyborg?” spørger Ploder og Rodin os. Haraways manifest, som de er inspireret af, siger da også, at vi alle er hybrider af maskine og organisme. Vi er med andre ord alle cyborgs, ifølge hende – kort sagt formet og afhængig af den teknologi, vi omgiver os med, og ikke kan adskille os selv fra.

Ligesom det er svært at afgøre, hvem der har kontrollen over cyborgen i videoerne, lader “CYBORG IS NOW” til at opfordre til refleksion over grænserne mellem menneske og teknologi – samt over kontrol. Har vi magten over teknologierne? Eller tager de over, når alle mulige tekniske apparater efterhånden er så nødvendige for os? Kan teknologien overhale mennesket? Og hvor går grænsen mellem maskine og menneske?

Fra “CYBORG IS NOW”. Foto: Hans-Peter Auken Beck

Fakta

Rine Rodin og Magga Ploder har arbejdet sammen siden 2013. Til “CYBORG IS NOW” har de samarbejdet med digter Sofie Foght, kunsthistoriker Lotte Gellert samt kurator og kritiker Jacob Lillemose.

Installationen kan opleves til og med d. 29. juni i Kupéen i Blågården på Blågårds Plads, hvor man også finder manifestet og kan tale med kunstnerne om værket. Læs mere her: http://www.nuleinn.net/ og http://blaagaarden.kk.dk/event/cyborg-now

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer