Indkøbskurven er tom.
Projekt "Out in the open" tager fart - Af Jeanette Melin
Projekt "Out in the open" tager fart - Af Jeanette Melin

OMTALE: Siden foråret 2014, har Galleri Kirk i Aalborg arbejdet på projektet ”Out in the open”. Projektet skal bringe kunsten ud til aalborgenserne og bidrage til et energisk byrum. Rundt omkring i Aalborg vil man derfor kunne opleve store, smukke og interessante gavlmalerier af kunstnere fra rundt omkring i verden. Anden etape af projektet er skudt i gang og i forrige uge blev tredje gavlmaleri påbegyndt af den engelske kunstner Conor Harrington. I denne murmalersæson skal der i alt males fem store gavlmalerier i Aalborg.

Kunstneren Guido van Helten fra Australien har færdiggjort det første af sæsonens murmalerier. Værket er påmalet en stor gammel Silo, som kan findes på den tidligere eternitgrund i Aalborg. Guido van Helten er en australsk streetart-kunstner, som særligt er kendt for sine stærke stedsspecifikke portrætter, der relatere sig til områdets kulturhistorie. Dette værk er ingen undtagelse. På siloen ses et portræt af en arbejder, som, i sin tid, havde sin gang på den gamle Eternitfabrik. Siloen er vigtig for Aalborgs historie, og derfor skal den omdannes til et mindesmærke. Stedet har en stor indvirkning på de mennesker, som bor der, og det har Aalborg valgt at tage alvorligt. Mindesmærket skal huske os på, at arbejdsmiljø og vilkår er vigtigt i det danske samfund. Siloen er et glimrende eksempel på kunstens evne til at samle folk og til respektfuldt at opretholde et vigtigt, om end følelsesladet erindringslag af byens industrihistorie.

Et af Guido Van Heltens Silomalerier.

Wes21 og Onur

Den Schweiziske kunstnerduo Wes21 og Onur er netop nu færdig med sæsonenes andet murmaleri. Deres murmalerier består ofte af flere forskellige elementer, som sammensat giver et værk med et nærmest surrealistisk udtryk. Hverdagselementer kombineres med fantasi og sammen bliver de til et dynamisk værk, der eksploderer i liv og pang-farver. Med brug af graffitimaling, pensler og akryl-ruller skaber de store og overvældende murmalerier, hvor det bedste fra gadekunstens verden og grafisk design kombineres – dermed skabes et særligt udtryk i gadekunst-genren.

Procesbillede fra Wes21 og Onurs gavlmaleri i Aalborg.

Conor Harrington

Den engelske kunstner Conor Harrington eksperimenterer konstant med sit udtryk og forsøger at udvikle sin kunstneriske stil. Han startede ud som graffitikunstner, men udstiller i dag oftest idenfor galleriets fire vægge. Han har dog stadig en stor forkærlighed for murmaleriets udtryk. I sine værker kombinerer han klassiske udtryk med moderne virkemidler. Hans fornemmelser for menneskekroppen er enestående, og de bløde former tillægges ofte en hård streg, som giver de klassiske motiver et skarpt og nutidigt udtryk. Harrington arbejder bevidst med flere forskellige virkemidler, og mange af hans værker har et fragmenteret udtryk, fordi store dele af billedet er udvisket eller overstreget. Det er interessant, hvordan kombinationen af historiske motiver og de nutidige teknikker danner et særligt udtryk inden for murmaleri – mange kalder værkerne for revolutionære. Harringtons overvejende mørke farvepalet tilfører hans historiske og nutidige motiver en ekstra form for dybde, som på særlig vis understreger motivernes alvor.

Eksempel på murmaleri af Cornor Harrington.

Aryz

Aryz er en spansk gadekunstner, som er kendt for sine enorme murmalerier. Med malerpensel, malerrulle og spraydåse skildrer han sine motiver med stor koncentration. Værkerne spænder vidt i deres udtryk og kan både være afdæmpede, realistiske og alvorlige eller sprudlende, farverige og fantasifulde. Detaljerigdommen i hans værker er opsigtsvækkende, og man fornemmer hans baggrund som illustrator. Aryz har malet siden han var lille, og han elsker det. Han maler fordi det er sjovt og er ofte i tvivl om, hvad han skal kalde sin kunst – de fleste kalder det graffiti eller streetart. Store væsner indtager ofte hans værker. I en følelsesladet dans udtrykker disse væsner både rå brutalitet og blid ømhed. Aryz er en talentfuld kunstner, hvis navn har fået en særlig ballast rundt omkring i verden. Han arbejder med mixed media, altså en blanding af forskellige medier og forskellige stilarter.

Eksempel på murmaleri af Aryz.

Med projektet ”Out in the open” skaber Aalborg ikke kun et varetegn for eternitgrunden og byens industrihistorie – byen får også et smukt, interessant og kulturelt udtryk, skabt af anerkendte kunstnere fra hele verden. Det bliver spændende at følge projektets gang i den kommende tid, og hvis du tager til Aalborg, i disse dage, kan du være heldig at se en af de dygtige kunstnere midt i processen.

Du kan følge med i projektet her:

http://www.gallerikirk.dk

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer