Indkøbskurven er tom.
Hjørneudstilling på Den Hirschsprungske Samling
Hjørneudstilling på Den Hirschsprungske Samling

Omtale af Sarah Guldager Wilstrup
16.02.2018

Den Hirschsprungske Samling, der ligger bag Statens Museum for Kunst, er indehaver af mange hovedværker inden for dansk kunsthistorie. Her kan man bl.a. møde værker af P.S. Krøyer, Vilhelm Hammershøj, C.W. Eckersberg, Anna Ancker og mange flere af Danmarks største billedkunstnere. Alligevel fremstår museet, som en beskeden sidebemærkning til det statslige museum, der ligger og troner lige overfor.

Som et nyt tiltag har museet indført en udstillingsserie kaldet Hjørneudstillinger. Den første i rækken Hjemlighedens former – Atmosfære, møbler og malerier åbnede d. 24. januar og kredser om hjemmet, der gennem 1800-tallet tiltrak sig en stigende opmærksomhed inden for billedkunsten. Udstillingen er opstillet i et hjørne af museet, der med et udvalg fra samlingen belyser de kendte værker og afslører en anderledes og skæv side, som endnu ikke er blevet fortalt.


Anna Ancher: Pigen i køkkenet (1883 og 1886)

I den første udstilling i serien inviteres vi indenfor i hjemmet med værker af bl.a. Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher og Viggo Johansen og er på rundvisning i det private. Gennem køkkenet, hvor kvinden står fordybet i sit arbejde, til soveværelset og ind til samlingsstederne for familier og venner. Vi får et indblik i samlingens oprindelige form i det Hirschsprungske hjem med billeder fra Svend Leopolds Tres Talenter fra 1918. Samtidig udforsker udstillingen hjemmet i forhold til det udenfor, ved at inddrage værker hvor vinduet afslører en verden adskilt fra hjemmet.


Vilhelm Hammershøi: Interiør med ung læsende mand (1898)

Man har et vist ansvar, når man er indehaver af hovedværker af Danmarks mest anerkendte billedkunstnere. Med tiltag som Hjørneudstillingerne formår Den Hirschsprungske Samling at tilgodese det ansvar, og fremstiller den ellers så kendte kunsthistorie og stiller spørgsmål ved, hvorvidt vi nu også kender den, så godt som vi tror. 

Hold øje med Den Hirschsprungske Samling, der sker spændende ting her.

Hjørneudstillingen "Hjemlighedens former – Atmosfære, møbler og malerier" kører frem til d. 3. juni 2018.

www.hirschsprung.dk 
Øverst: Hans Smidth: Interiør med blomster i vindueskarm. (1915)

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer