Indkøbskurven er tom.
En kort bemærkning
En kort bemærkning

16.01.2018. OMTALE af Sarah Guldager Wilstrup

VISITORS af HuskMitNavn, Café-udstilling på Ny Carlsberg Glyptotek

Når du tager et smut forbi Ny Carlsberg Glyptotek er det ikke kunstnere, som den tidligere graffiti-maler HuskMitNavn du forventer at møde. Men ikke desto mindre har du i øjeblikket mulighed for at møde ham og hans værker i museumscaféen, der spejder ud over vinterhaven. Her i hjørnet hænger en mindre udstilling af sort/hvide tegninger illustreret af HuskMitNavn.

Kunstneren har i løbet af efteråret 2017 observeret gæsterne på museet og foreviget dem i sin karakteristiske stil, hvilket har resulteret i denne lille udstilling. Værkerne og udstillingen er beskrevet som en kærlig hyldest til museets gæster, for hvad ville et museum være uden museumsgæsten. Museumssituationerne gengivet i HuskMitNavns humoristiske stil fremstiller de simple hverdagssituationer på museet, som kvinden i færd med at ordne håret på vej ned af trappen eller gæsten, der spejles i den skulptur hun tegner.

 Café-udstillingen VISITORS af HuskMitNavn. Foto af Sarah Guldager Wilstrup                    

Ved at udstille dem, der anskuer det udstillede, ønsker museet at hylde sine besøgende. Men de minimalistiske tegninger giver et genskær af det, der kendetegner museet og ender med også at hylde det gamle museum. Museumsgæsten fortjener uden tvivl en hyldest – især i disse tider hvor der diskuteres demografi og hvordan vi bedst måler besøgstallene på de danske museer. Men gæsterne på Glyptoteket er ikke bare et tal. Hvad enten der er tale om gæster i pensionsalderen eller de selfie-glade unge, afspejles museets alsidighed og atmosfære i værkerne, som museets styrker.

Med et glimt i øjet gør HuskMitNavn grin med den typiske museumsopstilling, der ofte gør sig gældende på diverse museer. Måske har vi alle på et tidspunkt fundet os i en pludselig bevidsthed om museumssituationen, hvor stilheden dominerer, mens man nøjsomt betragter kunsten og stille hvisker til sin medbesøgende. Man lægger mærke til de andre i udstillingen, der agerer på præcis samme måde – for sådan omgås man nu engang kunsten. I illustrationerne skildres den besøgende, der spejles i skulpturernes skikkelser og kunsten imiterer os, og vi imiterer kunsten. Det er en befriende oplevelse at være med til at grine lidt af sig selv i kunstens højtidelige rammer.

Café-udstillingen trænger sig ikke på, men hænger som en kort bemærkning til dem, der skulle få lyst til at kigge på noget andet end hinanden, mens man nyder en forfriskning. Alligevel er den værd at nævne, da HuskMitNavn fanger de små øjeblikke i museumsbesøget, der udgør den unikke stemning på museet. Som hans illustration af moderen, der er ved at miste sit barn ned til fiskene i Vandmoderens bassin, eller ham, der henslængt ligger og kigger op i vinterhavens majestætiske kuppel. Illustrationerne udstråler en afslappet formalitet og beskriver et intimt forhold til museet, som ikke findes mange andre steder. Café-udstillingen VISITORS af HuskMitNavn. Foto venligt udlånt af Ny Carlsberg Glyptotek

 Café-udstillingen VISITORS af HuskMitNavn. Foto venligst udlånt af Ny Carlsberg Glyptotek

Kombinationen mellem HuskMitNavn, som særligt er kendt af den yngre målgruppe og det historiske museum virker i første omgang som en unaturlig sammensætning. Men illustrationerne fortæller en anden historie. De gengiver et museum, der med sin værdifulde kulturarv formår at skabe en legende og uformel stemning, hvor der er plads til nye kunstformer. Gennem kærlighedserklæringen til de besøgende og HuskMitNavns observeringer af de små øjeblikke på museet, fremstår et billede af et imødekommende, intimt og hjemligt museum. Den hyggelige atmosfære hvor normen er lagt på hylden, og man kan lægge sig henslængt under kuplen eller sætte sig til at tegne de antikke skulpturer uden skrubler.

Det er en kærlig med kort bemærkning, der sagtens kunne fylde mere. Den lille udstilling er værd at kaste et blik på trods sin beskedne størrelse – også blot for at se, om du kan finde dig selv i de illustrerede anekdoter.

Udstillingen har endnu ingen slutdato.

https://www.glyptoteket.dk/

https://huskmitnavn.dk/

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer