Indkøbskurven er tom.
Volden på CODE Art Fair
Volden på CODE Art Fair

Af Mathias Belli 11.08.16

I år er det 20. år Art Copenhagen finder sted og i den anledning har man lagt i støbeskeen til en gevaldig udvidelse. Messen rykker til Bella Center og der vil i år være hele to messer at komme efter, Selected og CODE. 

Når Art Copenhagen indtager Bella Center d. 26-28 august, vil det være med store navne fra både den nationale og internationale kunstscene. CODE Art Fair er navnet på den nye ambitiøse del af messen, der retter blikket mod ny og spændende kunst fra hele verden. Vi har set nærmere på to kunstnere der udstilles på CODE. Begge arbejder med volden som tematik.

Camilo Restrepo og Sarah Derat, er meget forskellige i deres udtryk. Hvor Restrepos arbejder med collagelignende, komiske og surreelle tegninger, arbejder Derat med skulpturer af stål og bronze. Fælles for dem er at de arbejder med volden og døden som omdrejningpunkt. Vold er et kendt tema i kunsten, og et tema der bliver ved med at finde nye, overraskende udtryksformer. De to kunstnere viser her, hvor forskelligt det kan gøres.

Tegneserie-vold
Fra galleriet Steve Turner beliggende i Los Angeles kommer den spændende colombianske kunstner Camilo Restrepo. Restrepo har i lang tid været interesseret i spørgsmål om volden i samfundet. En vold som han selv har haft tæt inde på livet da han som ung colombianer er vokset op i skyggen af narkokrige og vold.

Det er dog ikke udelukkende gru og vold man ser i hans billeder. Restrepo blander vold og popkultur sammen i syrede, surreelle og detaljerede tegninger, der på en spændende og overraskende måde blander voldens alvor med det komiske og absurde. Her kan man finde Mike Tyson, Hulken og Gremlins stående side om side med korrupte colombianske politikere.

I hans seneste soloudstilling fra 2015, ”Tight Rope”, leger han igen med krydsfeltet mellem volden og det absurde. Udstillingen udgør en række billeder med et fælles motiv:  en bokser der  står med en amputeret hjerne som boksehandske. Rundt om ham er en masse tegneserielignende figurer og politikere, alle involveret i et sammensurium af kaos og vold. Figurerne er forbundet gennem en streg – et ”tight rope” – der snor sig rundt i billedet.

Camilo Restrepo: Tight Rope #6 (El Burro), 2015, Tight Rope

Selve måden Restrepo har udført  disse billeder er også interessant. Hvert værk består af små kvadratiske felter der er limet sammen,  hvorefter han  har tegnet på dem.  Når billedet var tegnet færdigt, adskilte han felterne , krøllede dem sammen, og satte dem til sidst sammen igen. Resultatet er et billede, der ser helt anderledes ud end før. Billedet er ikke længere fladt, men har nu fået  liv og fylde. .

Link til galleriet

Kunstnerens hjemmeside

Kunst fra dødsgangen
Sarah Derat kommer fra galleriet Super Dakota i Bruxelles. Hun har i længere tid været optaget af USAs dødstraf og de indsattes skæbne på Death Row. Værkerne er både seriøse og samtidig fulde af håb og medmenneskelighed.

Med udstillingen ”Near Death Experience” fra 2011, fokuserede Derat på de sidste handlinger og ord fra fangerne på dødsgangen. Inden henrettelse har hver fange mulighed for at sige et par sidste ord, og ud af disse har Derat lavet en række skulpturer i poleret bronze. Man får kun vist ordene, og vi ved intet om personerne bag dem. ”I only have love in my heart”, ”I’m going to a beautiful place”, ”Jesus, remember us, sinners” og ”I deserve this” (2011) er rørende værker, der både hylder en persons sidste ord, og samtidig er en skarp kritik af det amerikanske straffesystem.                        

Sarah Derat: Jesus, Remember us sinners, 2011
Poleret bronze – last utterances of death row inmates

I samme ånd lavede Derat i 2014 de to værker ”Cameron” og ”Jesse”. De rektangulære stålskulpturer ser umiddelbart meget ens ud. Den eneste forskel er de to navne der er skåret ind i siden på hver af dem. Målene er 2.18 x 1 x 0.75 meter, og det er præcis hvad målene er i en Death Row fængselscelle minus møblerne. Vi ved igen ikke meget om hverken Cameron eller Jesse, på nær at de har siddet på dødsgangen, muligvis har været uskyldig dømt, og nu er henrettede. Værkerne står nærmest som to kister af stål på gulvet, og viser de trange kår de havde op til deres død. Kun de to navne på siden af hver skulptur personliggør værkerne, og minder os om, at Cameron og Jesse var mennesker som os, og tilmed muligvis uskyldige.

Sarah Derat: Cameron, 2014, Stål – negative space remaining in a death row cell (aside from furniture)

Link til galleriet

Kunstnerens hjemmeside

Når CODE Art Fair går af stablen, er Restrepo og Derat to blandt mange spændende kunstnere, man bør stifte nærmere bekendtskab med. Det bliver spændende at se hvad de har at vise os, om deres tematik går igen, eller om de har fundet nye interesseområder og udtryksformer at overraske os med.

Profilbillede: Camilo Restrepo: Tight Rope #7 (La Cosa), 2015, Tight Rope

Fakta:
Art Copenhagen finder sted i Bella Center d. 26.-28. august.

http://www.artcopenhagen.dk

Åbningstider:
Fredag - 12-20
Lørdag - 11-19
Søndag - 11-17

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer