Indkøbskurven er tom.
Magasinet Kunst anbefaler: Fem film på CPH:DOX
Magasinet Kunst anbefaler: Fem film på CPH:DOX

CPH:DOX.

23.03.2019

Af Sofie T.R. Olsen

Beyond the Visible - Hilma af Klint
Hilma af Klint befalede, at hendes abstrakte malerier først måtte udstilles mindst 20 år efter hendes død. Måske fordi hun også godt selv vidste, hvor langt forud for sin tid, hun var? Men også fordi hun var vant til at blive misforstået. I dag ved vi, at svenske Hilma af Klint var en af historiens vigtigste banebrydere for abstrakt kunst. Hun malede sit første abstrakte maleri i 1906, fire år før Kandinsky. Alligevel blev hun forbigået i et mandsdomineret kunstmiljø, som i bedste fald kun var interesseret i hendes figurative arbejde. Til sin død i 1944 var hun en perifer skikkelse i sin egen tid. En række store udstillinger på blandt andet Louisiana har indenfor blot de sidste par år placeret hende blandt sin tids største og mest visionære kunstnere. Abstraktionen var mere end blot rene former og farver for hende og repræsenterede komplekse filosofiske verdenssystemer. Halina Dyrschkas film fortæller den fulde historie om en kvindelig pioner.

Your Face. CPH:DOX

Your Face
Et ansigt er et landskab af udtryk, erfaringer og af tidens aftryk. Tsai Ming-Liang har gennemsøgt Taipeis gader for at finde ansigter, der fortalte en historie. I en minimalistisk, men så meget desto mere effektfuld indramning af ubrudte close-ups lader den taiwanesiske filmskaber nogle af de udvalgte fortælle deres livshistorier, mens andre blot ser tilbage på os i tavshed eller simpelthen falder i søvn undervejs. Resultatet er enestående. Variationen i motivets mindste detaljer er, som i Tsais øvrige værk, nøglen til en oplevelse, der er svær at udtrykke i ord, men er uendeligt generøs i sit umiddelbare nærvær.
(Instr. Tsai Ming- Liang)


The Apollo of Gaza. CPH:DOX

The Apollo of Gaza
I 2013 blev en to tusind år gammel statue af guden Apollo fundet nær Gaza. Statuen forsvandt næsten lige så pludseligt igen, og efterlod et røgslør af spekulationer og halvbagte røverhistorier. Hvad skete der? Nicolas Wadimoff undersøger sagen og taler med nogle af de mange mennesker, der nåede at være i berøring med Apollos jordiske krop: eksperter, fiskere, museumsfolk og arkæologer. Meget passende for guden for både skønhed og fornuft bliver det en historie om historieskrivningen selv, med Mellemøsten som sit subjekt. Men den er fortalt med plads til både sandheder, særheder og synsbedrag.
(Instr. Nicolas Wadimoff)

Unge, spirende filmskabere fra hele verden konkurrerer i kategorien NEXT:WAVE. Her er to udvalgte:

I Was Here. CPH:DOX

I was here
Vil du være med i en dokumentarfilm? En flok englændere er dukket op til casting til en film, som viser sig at være den, vi selv sidder og ser. Et blandet persongalleri, der paradoksalt nok håber at blive castet i rollen som sig selv. 'I was Here' er et socialt eksperiment med hjerne, hjerte og underspillet humor. De mange fremmødte er lige så forskellige, som folk er flest. De unge og de gamle, de sjove og de sure, de selvsikre og de nervøse - hvad er det de håber at finde ved at være med i en film? Det oplagte svar er det enkleste: sig selv. Vi ser med, mens de gør forsøget i en film fra vores eget CPH:LAB.
(Instr. Nathalie Biancheri)

Property. CPH:DOX

Property
I en gammel, halvtom labyrint af en bygning midt i Berlin bor kunstnere, punkere og pensionister dør om dør. Her bor den unge filmskaber Mathias Lintner, og her har han lavet sin første film. En atmosfærisk, drømmerisk og meget smuk én af slagsen, hvor storbyromantisk outsider-poesi strømmer igennem de støvede korridorer og efterårets naturlige lys flimrer mellem lindetræerne i gården. Velvalgte Georges Perec-citater giver ens tanker rum til at flyve frit. Hvad er et hjem? Hvad er et fællesskab blandt fremmede? Og hvad vil vi med vores byer? Gentrificeringen rumler udenfor det lille fristed i Torstrasse.
(Instr. Matthias Lintner)

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer