Indkøbskurven er tom.
Hjem på udebane - af Cathrine Ramsing
Hjem på udebane - af Cathrine Ramsing

ANMELDELSE: Fælles nordisk vandreudstilling på Nordatlantens Brygge

Følelserne omkring konceptet ”hjem” er tit lige så mange, som de er blandede. For nogle er hjem et hit, den faste favoritdestination på den indre gps, for andre det er sted man pinedød ikke vender frivilligt tilbage til.

Fælles er, at ens hjem og hjemstavn er en del af den mentale bagage, hvad enten man vil det eller ej. Og somme tider ville det bare være lidt nemmere, hvis ens venner kunne sætte sig ind i, hvad man præcis mener, når man siger ”dér hvor jeg kommer fra...”.

Et hjem i bogform

Netop den idé har den nordiske kunstnergruppe CON- TEXT samlet op i den absolut seværdige vandreudstillingen HJEM (eller hem : hjem : koti : heim : heima : angerlarsimaffik, som er den fulde titel), der for tiden huserer på Nordatlantens Brygge.

I udstillingen fabulerer gruppens 33 kunstnere over temaet ”hjemme”, og hver af dem giver sit bud på, hvordan dén følelse ser ud for ham eller hende.

En snak om hjemstavn og hjemsavn samt en fælles forkærlighed for artistbooks udstak nemlig rammerne for projektet. Det har resulteret i, at de 33 kunstnerne alle har tænkt deres værk ned i et praktisk, rejsevenligt bogformat.

Smart, når den mobile udstilling har krabbet sig hele vejen over bl.a. Island og Grønland for nu også at gøre holdt i København. Og samtidig et ret fint billede på, hvordan den føromtalte mentale bagage nærmest har materialiseret sig som en del af det fysiske habengut, man slæber med sig rundt.

 


CON- TEXTs gruppeudstilling "Hjem". Foto: Cathrine Ramsing, 2014

Her må man gerne snage i skufferne

Der er ikke noget kedeligere end at være på besøg hos folk, der er hys med deres hjem. De pernitne typer, som egentlig helst ser, at man ikke rører ved noget. Sæt nu der kom uorden i designersagerne eller fedtfingre over det hele. Gab! Sådan er det heldigvis ikke, når man er på besøg hos ”Hjem”. 

Her er der åbent hus, og man må hjertens gerne pille, bladre og snage alt det man lyster i de forskellige kunstneres små værker. Bare man lige husker at stikke poterne i et sæt af de dertil beregnede bomuldshandsker, som ligger klar ved indgangen. 

Nordisk minimalisme

Således sikkerhedsgodkendt bevæger jeg mig rundt i Bryggens smukke, lyse udstillingsrum mellem de 33 hjem i miniformat.

Måderne at tolke tryghed, hjemve, afstand og fremmedfølelse på er mange og forskellige, men det slår mig alligevel, at der er et umiskendeligt ensartet udtryk over udstillingen. Som en diskret konsensus om, at hjemme-følelsen i hvert fald ikke har noget med skrigende neonfarver at gøre. Støvede, fjerlette pasteller og knækkede grå toner er tilsyneladende mere sagen.

Og det er egentlig ikke så underligt, for CON-TEXTs udstillende kunstnere deler med deres islandske, færøske, grønlandske, finske, danske, svenske og norske baggrunde alle et nordisk udgangspunkt.

 


CON- TEXTs gruppeudstilling "Hjem". Foto: Cathrine Ramsing, 2014 

Papirsilhouetter af den fineste slags

Udstillingen giver derfor et dejligt sammenhængende helhedsindtryk, selvom der ikke er to ens værker. Af de mere kunstfærdige kan nævnes smukt udklippede papirslotte, af de finurlige en lille kasse med hus og sø indeni og endelig er der de personlige værker, som fx en folde-ud-bog med billeder af kunstneren selv.

En skæg og temmelig sigende detalje er, at flere af kunstnerne har sørget for, at deres modersmål titter frem i værkerne. Følelsen af hjem bor altså også i sproget. 

Udstillingen spænder over hele spektret af følelser lige fra barndoms-nostalgisk idyl til assimilation blues. Den minder trods den fællesnordiske æstetik om, at der alligevel er nogle klare forskelle på, om man at har sine rødder i Grønland eller Danmark. Det gør udstillingen til en både fin og tankevækkende oplevelse. 

 


CON- TEXTs gruppeudstilling "Hjem". Foto: Cathrine Ramsing, 2014

Kunstnerne

CON-TEXT består af følgende 33 inviterede kunstnere fra Danmark, Finland, Færøerne, Grønland, Island, Norge og Sverige:

Anna Lindgren, Anna Snædís Sigmarsdóttir, Anne Bjørn, Arnannguaq Høegh, Arnþrúður Ösp Karlsdóttir, Áslaug Jónsdottir, Bente Elisabeth Endresen, Beinta av Reyni, Bodil Rosenberg, Bryndis Bragadóttir, Dorthe Bøtker, Erika Tysse, Giuli/Gulla R. Larsen, Gunilla Åsberg, Göta Friedeborg Svensson, Hanne Matthiesen, Helga Pálina Brynjólfsdottir, Ingiríður Óðinsdóttir, Jessie Kleemann, Joe Ingvartsen, Jóhanna Margrét Tryggvadóttir, Juha Juro, Julia Pars, Lis Rejnert Jensen, Marianne Laimer, Pia Fonnesbech, Raija Jokinen, Rita Marhaug, Sigurborg Stefansdóttir, Susanne Helweg, Svanborg Matthiasdóttir, Synnöve Dickhoff og Tina Gjerulff.

Udstillingen kan ses på Nordatlantens Brygge til 24. august

Fokusbillede: CON- TEXTs gruppeudstilling "Hjem". Foto: Cathrine Ramsing, 2014

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Kommentarer
04 aug, 2014
Name:
HAnne
Comments:
En kollega har lige gjort mig opmærksom på din fine artikel. God pointe omkring tilhøret/ forankringen/ hjemfølelsen i det sproglige!