Indkøbskurven er tom.
Kunst og forretning
Kunst og forretning

- interview med Christina Julsgaard

Af Ditte Haugstrup. 05.01.17

 

På billedkunstner Christina Julsgaards (f. 1976) facebook-side kunne man i december måned læse opslag, der omhandlede kunst som en alternativ gaveidé. Magasinet Kunst fik en snak med Julsgaard om hendes kunst og forretning.

Christina Julsgaard, Spontanious. Foto: Venligst udlånt af CJ

 

Christina Julsgaard er kunstner i sit eget firma Art By CJ, og på firmaets hjemmeside, der også fungerer som en webshop, kan man se og købe hendes kunst. Kunsten spænder fra store ekspressionistiske malerier til skulpturer og porcelænsvaser.

Farverigt grafisk udtryk
“Jeg finder min inspiration mange steder. Jeg er ikke en tema-kunstner, der har brug for at følge en fast ramme” siger Julsgaard. “Jeg er nysgerrig og suger konstant indtryk til mig - det kan være alt lige fra en flot fisk i køledisken til menneskelige relationer, der sætter stemninger i gang, som jeg gerne vil formidle på en følelsesmæssig måde” fortsætter hun. Julsgaards kunst består af farverige organiske udtryk. Det er den samme grafiske renhed, der går igen i mange af hendes værker, og Julsgaard beskriver selv sin stil som en cocktail, hun har fundet frem til ved at afprøve forskellige teknikker.

Christina Julsgaard, Lona Misa. Foto: Venligst udlånt af CJ

 

Den farverige cocktail manifesterer Julsgaards refleksioner og følelser. Hun arbejder med sig selv i sine billeder, men den ekspressionistiske og abstrakte stil åbner billedet for flere mulige tolkninger.

“Når jeg står og maler forsøger jeg at tænke så lidt som muligt - jeg giver bare slip, og så er det mig og lærredet” forklarer Julsgaard. Det er oftest først, når der sættes titler på billederne, at hun finder ud af hvad billederne faktisk handler om.

Christina Julsgaard. Foto: Venligst udlånt af CJ

 

Noget på væggene
“Jeg ville have noget på væggene, og jeg ville male det selv” erindrer Julsgaard, da hun fortæller om hvordan det hele startede for 16 år siden. Julsgaard har en baggrund som designer med egen tøjbutik, og da butikkens vægge trængte til et æstetisk pift, begyndte hun at male billeder til sin butik.

“Folk kom og spurgte til malerierne, der hang i butikken. De spurgte om de måtte købe dem, og det måtte de da godt” siger Julsgaard. Kunsten har altid været et frirum for hende, og også efter hun begyndte at sælge sine værker, har hun holdt fast i at kunsten først og fremmest skulle være et fristed. “Kunsten blev ikke skabt med henblik på salg, det var ikke noget, der skulle passe ind i noget - det skulle bare passe til mig”.

Friheden til at male
“Jeg duer slet ikke til bestillingsarbejde” siger Julsgaard og understreger, at kunsten nødvendigvis må være et fristed.

“Jeg gør det for min skyld. Jeg maler fordi jeg har lyst til, at male netop det her. Kan man ikke lide maleriets røde plet, så må man finde en anden kunstner. Det er den tilgang jeg har til kunsten, og det er den tilgang jeg har til salget” siger Julsgaard.

“Jeg lægger ikke skjul på, at jeg er en forretningskvinde, men det har ikke noget med min kunstneriske side at gøre”. Her deler Julsgaard sin forretning op i to poler. Kunst på den ene side, markedsføring på den anden.

Christina Julsgaard, Volume. Foto: Venligst udlånt af CJ

 

Kunsten at markedsføre
I det kunstneriske arbejde er Julsgaard meget isoleret, men når kunststykket er færdigt, nyder hun at komme i dialog med sine kunder på messer og gallerier. “Jeg oplever gang på gang, hvor dejligt det er at møde de kunder der køber mine værker. Jeg sælger jo noget, der er enormt personligt”.

“På overlevelsesplan er der ikke nogen, der har brug for kunsten, men ikke desto mindre spiller den en betydningsfuld rolle for mennesket” fortæller Julsgaard.

“Jeg gør mig umage med at markedsføre min kunst og være synlig. Det er der, jeg kan gøre min salgsindsats. Men når det gælder kunsten, er jeg kompromisløs”.

Christina Julsgaard, Multifarvet stor vase 3. Foto: Venligst udlånt af CJ

 

De to poler mødes
Det er altså først når kunstværket er færdigt, at de to poler (kunst og forretning) mødes. “Det handler først og fremmest om kunsten, men også om evnen til at markedsføre og evnen til at servicere mine kunder” fortæller Julsgaard.

“En kunstner, der vil leve af sin kunst, må finde noget, der gør, at netop de skiller sig ud fra mængden, og det mener jeg man bedst gør, ved at finde ind til sig selv”.

Julsgaard er ikke bange for at kaste sig ud i nye udfordringer. Hun blev for eksempel bidt af arbejdet med porcelænsvaser, og nu sælger hun vaser i forskellige størrelser og former på sin hjemmeside. Sortimentet blev også for år tilbage udvidet da Julsgaard kastede sig ud i skabelsen af små malerier i rammer, hvor det ekspressionistiske udtryk bliver komprimeret helt ned til 15 x 15 cm.

Konfirmanden
“I 2012 havde jeg en udstilling på Galleri Oxholm. Da jeg kigger forbi en dag, får jeg at vide, der står en kunde i kælderen, som gerne vil snakke med mig” fortæller Julsgaard. Det viser sig at være en ung pige i fjortenårsalderen, som har afholdt sin konfirmation, og nu har hun taget alle sine sparepenge med og vil købe et originalt maleri. ”Jeg blev enormt rørt over, at min kunst betød så meget for et andet menneske, og oplevelsen bekræftede mit valg om at arbejde med kunsten”.

“Der skal være salg, hvis man vil leve af sin kunst, og derved få mulighed for at fortsætte med at male” siger Julsgaard og understreger at hendes vedvarende kreative frihed holdes i live ved hendes aktive indsats i salgsprocessen.

Et udvalg af Julsgaards værker kan blandt andet opleves på udstillingen ‘Kunst for alle’ i Ridehuset i Århus, d. 26. - 29. januar 2017 og i Galleri Molevit i Skagen i påsken 2017.

 Christina Julsgaard, Skulptur 1. Foto: Venligst udlånt af CJ

 

Fakta:
Christina Julsgaard er autodidakt kunstner og forretningskvinde. Hun bor og arbejder i Nordsjælland. Julsgaard har i en periode rejst verden rundt som designer og indkøber, og senere haft sit eget tøjmærke (Yiip) og egen tøjbutik. Nu arbejder hun fuld tid med kunsten og har i de seneste år udstillet både i ind- og udland. Julsgaards kunst indbefatter malerier, kunsttryk, messingskulpturer og kunstvaser.

www.cjulsgaard.dk

www.facebook.com/christinajulsgaardcontemporary

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer