Indkøbskurven er tom.
BILLEDSERIE: De røde bryster hos Vejle Kunstmuseum
BILLEDSERIE: De røde bryster hos Vejle Kunstmuseum

Af Eline Eggers, 18. januar 2017

Hos Vejle Kunstmuseum kan man lige nu opleve en stor og fin særudstilling, ”Kampråb og Poesi”, om det danske kunstnerkollektiv Røde Mor og den tyske grafikgruppe Werkstatt Rixdorfer Drucke. Udstillingen indeholder en række grafiske værker og tager publikum tilbage til 70’ernes eksplicitte og politiske kunst.

Røde Mor grafik. Foto: Magasinet Kunst

Ude fra gaden ligner Vejle Kunstmuseum et moderne betonbyggeri, og det er det på mange måder også, men inden i har vi et kunstmuseum, der byder på både præ-COBRA, Villumsen og altså siden september: aktivistisk 70’er kunst.


Installation view, Røde Mor og Werkstatt Rixdorfer Drucke, foto: Magasinet Kunst

Indenfor går man igennem en række gange, igennem den faste samling med romantisk guldalder og den omfattende Wörzner-samling og videre ind i den nye tilbygnings overetage. Her viser Vejle Kunstmuseum ofte deres særudstillinger frem i et smukt, moderne rum, med store vinduer udover åen og parken bag museet.

Installation view, Røde Mor, foto: Magasinet Kunst.

I udstillingen ses en række af Røde Mors smukke grafiske værker, hvor den ene slagsætning afløser den anden, og de karakteristiske røde bryster er alle vegne. Netop den røde farve går igen i det danske kunstkollektivs værker, mens Werkstatt Rixdorfer Druckes værker er farvet med sort sværte. Det røde og det sorte danner sammen et stærkt, aktivistisk udtryk – som et protestskilt, hvor ord og farve signalerer, at det her er vigtig kunst, at der er nogen der skal høre efter, og at nogen må tage hånd om de vigtige sager.

Røde Mors omfattende grafiske arbejde, Røde Mor, Foto: Magasinet Kunst

Udstillingen åbnede 10. september sidste år, og er blevet forlænget til 19. marts 2017. Den er helt sikkert et besøg værd, ikke bare for dem der husker Røde Mor. Det er vigtigt, at vi husker at kunst også kan være helt tydelige i budskab og mål. Så kom med op på barrikaderne!

Den tyske grafikgruppe Werkstatt Rixdorfer Drucke har et helt andet udtryk, Werkstatt Rixdorfer Drucke, foto: Magasinet Kunst

Fakta:
Røde Mor er et dansk kunstnerkollektiv med et erklæret socialistisk standpunkt.
I deres manifest står der b.la: "Kunst og klassekamp har tilsyneladende ikke noget med hinanden at gøre. Men i virkeligheden er kunst og klasse uadskillelige begreber."
Røde Mor har også udgivet musik, hvor især protestsange var deres force.


Røde Mors manifest. Foto: Magasinet Kunst.

Udstillingen slutter i midten af marts. Læs mere om udstillingen.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer