Indkøbskurven er tom.
Artist Talk med keramiker Morten Løbner Espersen
Artist Talk med keramiker Morten Løbner Espersen

Artist Talk: ’Den perfekte fejl’ på Statens Værksteder for Kunst, Lerværkstedet, d. 23. februar 2016.

EVENT: Af Josephine Ehlers, d. 3. marts 2015

På lerværkstedet på Statens Værksteder for Kunst var der tirsdag d. 23. februar inviteret til Artist Talk med keramiker, Morten Løbner Espersen. Mange keramik-interesserede mødte op til eventen, som var bygget op som en samtale mellem Morten Løbner Espersen og arkitekt og kurator, Bettina Køppe.

Blandt klynger af store voluminøse krukker, med de mest fantastiske og stoflige glasurer, er vi til Artist Talk i lerværkstedet på Statens Værksteder for Kunst, på Gammel Dok på Christianshavn. Keramikeren, Morten Løbner Espersen arbejder her på en serie store krukker til en udstilling på Jason Jacques Gallery i New York. De store størrelser på keramikovnene på SVFK, gør at det er muligt at lave ekstra store værker, og Morten Løbner Espersen fortæller, at der lige nu er tre meget store krukker til brænding i de store ovne.

I sit keramiske arbejde har Morten Løbner Espersen som regel taget afsæt i beholderen som form. Beholderen, vasen eller krukken som refererer til den traditionelle keramiske grundform. Hans krukker er dog ikke beregnet til at opbevare noget, og kan faktisk ikke holde vand, men fungerer for ham som et lærred, hvor han udtrykker sig ved at tilføre en overflade af eksperimenterende glasurer. 

Foto: Josephine Ehlers

Gennem sin keramiske karriere har han udviklet formsproget i sine værker. Han har arbejdet med den rene neutrale cylinderform, og derefter den klassiske græske amphora vase-form, hvor han tilføjede en slags nyfortolket ornamentik og dekoration. En udvendig struktur der vokser ud af vasens sider, og omkranser den. Denne tredimensionelle dekoration er nærmest en skulptur i sig selv, og overtager vasen, og nogle gange skal man se efter en ekstra gang, før man opdager, at der er en vase inde i midten af denne struktur.

På nuværende tidspunkt eksperimenterer han med formen på krukkerne, for at finde frem til en tidløs form, så krukkens form ikke refererer til en bestemt tid- eller stilperiode. 

Wrath, Morten Løbner Espersen, 2015, stentøj og glasur (27 h x 30 Ø). Fotograf: Holger Niehaus. Courtesy, Brutto Gusto Berlin.

Horror Vacui, Morten Løbner Espersen, 2015, stentøj og glasur, (65 cm h x 55 cm Ø). Fotograf: Ole Akhøj. Courtesy, Pierre Marie Giraud, Bruxelles.

På sit ophold på SVFK eksperimenterer Morten Løbner Espersen med nye glasurer, inspireret af en nylig tur til Japan.

Morten fortæller, at han i sit arbejde med glasurerne, bevidst går efter at eksperimentere med de glasurer, teknikker og kombinationer, som sammen reagerer på en måde som man i teorien ville kalde fejl. For eksempel glasurer der bobler op, og derved giver en ujævn og boblet overflade. 

Foto: Josephine Ehlers

Krukkerne glaseres med tre forskellige lag glasurer og brændes. Krukkerne har struktur i overfladen således at glasurerne ikke løber hele vejen ned ad krukken under brændingen.

De glaseres med flere lag af glasurer og brændes derefter igen. Og for at få glasuren til at udvikle sig optimalt, bliver de fleste værker brændt en tredje gang.

På denne måde smelter lagene af glasurer sammen og løber ned gennem hinanden langs overfalden, hvilket skaber en hel unik overflade og mønster.

Helt bestemt en spændende artist talk på SVFKs lerværksted !

Glutony, Morten Løbner Espersen, 2015, stentøj og glasur, (45 h x 32 Ø). Fotograf: Holger Niehaus. Courtesy, Brutto Gusto Berlin.

 

Mere information om Morten Løbner Espersen på hans hjemmeside: http://espersen.nu

Mere information om Statens Værksteder for Kunst: http://svfk.dk

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer