Indkøbskurven er tom.
Per Kirkeby i Bremen - Paula Modersohn Becker Museet-
Per Kirkeby i Bremen - Paula Modersohn Becker Museet-

OMTALE: Af Tina Kristensen, 22.02.2016.

Det er ikke længe siden Paula Modersohn-Beckers kunst fyldte Louisiana i forbindelse med et brag af en udstilling, hvor museet blandt andet havde lånt en række fantastiske værker fra Paula Modersohn-Becker Museum i Bremen. Nu er turen så kommet til at en række værker fra Louisianas samling har taget rejsen nordpå til selvsamme museum. Det sker i anledningen af udstillingen Per Kirkeby – Works from the Louisiana Museum of Modern Art. 

Paula Modersohn-Becker Museum ligger i en smal gade i en smuk bygning med rigt udsmykket facade. Det var det første museum, dedikeret til en kvindelig kunstner og åbnede i 1927. Bygningen er skabt af arkitekten Bernhard Hoetger og er et spændende eksempel på ekspressionistisk arkitektur. I det hele taget er det værd at tage en tur rundt i de nærliggende gader og smalle stræder. Der er masser af interessante bygninger og rigt udsmykkede facader.  


 Paula Modersohn-Becker Museum. Foto: Archiv Böttcherstraße Bremen. 

Kirkeby i Bremen
Udstillingen med Per Kirkeby på Paula Modersohn-Becker Museum viser både maleri, skulptur og arkitektoniske værker. Især hvad angår sidstnævnte, finder man en særlig lokal interesse i Bremen. I 1988 skabte Kirkeby nemlig værket ”Verkehrsturm” (trafiktårn), en arkitektonisk struktur i røde mursten, der er placeret ude i byrummet.

Det karakteristiske værk blev mødt med både kritik og klapsalver, da det i sin tid blev opført. I dag synes det at være blevet optaget som en del af bybilledet, selvom et par af de besøgende, i mødet med fotos og modeller af værket, nævner, at de nu ikke synes, det passer ind i forhold til den omgivende arkitektur.

Det var jo nok heller ikke intentionen, at Kirkeby ville skabe et værk der gik i ét med omgivelserne. Det er et friskt pust, når man støder på værket på Domsheide-pladsen og hvis du færdes i byen efter mørkets frembrud, vil du endda kunne opleve tårnet med lys i.

Ekspressive kompositioner
Udover skulpturerne og de arkitektoniske konstruktioner, så er der en række større malerier af Kirkeby, som vi kender ham bedst. Med ekspressive penselstrøg og en farvepalet af brune, gule og blå nuancer bygges kompositioner op lag på lag. Som i værket Læsø fra 2001, der afspejler en intens interesse for farve og med naturen som et tilbagevendende udgangspunkt.


Per Kirkeby: Læsø, 2001, Olie på lærred, Louisiana Museum of Modern Art, Gave fra Jytte und Dennis Dresing.

En alsidig kunstner
I et af udstillingsrummene finder man en række større værker, hvor Kirkeby har arbejdet med farver, tusch, kul, akryl og collage på masonitplader. Værket ”Uden titel” fra 2013 er mindre tungt i udtrykket end førnævnte malerier. I baggrunden skinner den lyse masonit igennem og så er der ellers påklistret blomstret papir, malet med ekspressive strøg i grøn, beige, hvid og blå – med impulsive sorte og mørke elementer. Kompositionen er på én gang et virvar og i balance. Det er en potent energi, man finder i et værk som dette.   

Per Kirkeby: Uden titel, 2013, Mixed Media, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, erhvervet med midler fra Augustinus Fonden.

Fra mørke til lys
Udstillingen rummer værker fra forskellige faser i Kirkebys virke. Fra de farvestrålende Pop Art-inspirerede værker fra slutningen af 60erne over 80ernes mørke ekspressive kompositioner til de lysere værker i de senere år. Der er skulptur, stedsspecifikke værker som trafiktårnet, blandmedier og maleri. Udstillingen er som helhed en helstøbt visuel fortælling om en kunstner, der eksperimenterer og bryder grænser.

Per Kirkeby: Uden titel, 1965, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk.

Paula Modersohn-Becker
Det er ikke kun særudstillingen med Kirkeby, der gør museet et besøg værd. Paula Modersohn-Becker, der selvfølgelig er det primære omdrejningspunkt for stedets udstillinger, er i særdeleshed en spændende kunstner med en interessant baggrund.

Udstillingsfoto, Paula Modersohn-Becker Museum. Foto: Freiraumfotografie Bremen.

Udstillingen Per Kirkeby – Works from the Louisiana Museum of Modern Art kan ses på Paula Modersohn-Becker Museum frem til d. 5. juni.

 

Profilbillede: Per Kirkeby: Grün Frühling, 1988, Olie på lærred, Louisiana Museum of Modern Art.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer