
Kraftværker, kurateret af Jonas Phil og Kåre Nissen, Nordahl & Nissen Contemporary. Fredag 7. august - 26 september 2015
KRAFTVÆRKER – OM KUNSTENS FYSISKE KRAFT
6. august 2015
Omtale af Susanne Holtedahl
Kraftværker er en udstilling med generøse malerier. Temaet er kraft – den kraft der er i kunsten, og kraften det tager at lave et kunstværk. En kraft der ikke har en særlig brugsværdi, men samtidig en kraft vi ikke kan leve uden:
”Værket er et snapshot. Et stillbillede. Et nu. Alligevel bevæger det sig. Der er en indre kraft, der er plantet dér. Indeni tromler et damplokomotiv. Et rygende, rystende motiv. Et hamsterhjul. Et øje. En vulkan. En cirkel, der rækker tusind år tilbage, og tusind år frem. Der er ikke nogen start og ikke nogen slutning. Ikke noget endemål, Ikke noget mål. Ikke noget facit. Det er ikke formålsløst; men mål-løst. Derfor lader det beskueren målløs tilbage.”
Sådan introducerer Jonas Pihl emnet for den kommende gruppeudstilling med kunstnerne Berit Heggenhoug-Jensen, Fie Norsker, Kirsa Andersen, Marianne Grønow og Marthe Kramær.
Ideen til udstillingen udsprang af en samtale mellem kurator Kåre Nissen og kunstneren Jonas Phil, hvor de talte om kunstens saft og kraft, pondus og vitalitet. Denne aften var kunstneren Martha Kramær til stede, som netop er i besiddelse af denne kraft. I deres samtale opstod ideen til Kraftværker. Kurator Kåre Nissen forklarer at de kunstnere der er med, alle på forskellige vis skaber meget kraftfulde værker. Værker der ikke behøver akkompagneres af tekst eller kunsthistorisk forståelse. At de alle er kvinder, synes han godt jeg lige kan tænke over.
Martha Kramær Paraply (Rød) 180x158 cm. Akryl på lærred
Kåre Nissen forklarer at man skal kunne føle værkernes kraft rent fysisk på denne udstilling. Vi taler om at det kan være svær at mærke et billedets kraft ved at se på et foto: ”Det bliver jo næsten som at pakke værket ind i plastik” siger han. Hvis man vil mærke værkernes kraft på den rigtige måde, må man derfor tage ind og se udstillingen.
Fakta
Udstillingen kan ses på galleri Nordahl & Nissen Contemporary, Bredgade 65 A, 1. sal, 1260 København K. Fernisering: fredag den 7. august 2015 kl. 16 -19, åbningstider: torsdag – fredag 11 – 18, lørdag 11 – 15 efter aftale. Udstillingen kan ses frem til den 26. september 2015.
http://nordahl-nissen.com/index.html
Herunder kan du læse lidt mere om de deltagende kunstnere og de værker de har med på udstillingen.
Berit Heggenhougen-Jensen Auntie EU meets The Scream. A storm is brewing. On the windswept bridge, Auntie EU bumps into The Scream and shouts: It’s my right to be a stranger. And soon after History flies onwards, probably with its back to the future, so there is certainly a high risk of collision. 115.7x177 cm. 2014 - Akryl på lærred
Berit Heggenhoug-Jensen
Berit er født i 1956, og er en dansk maler og grafiker. Hun bor og arbejder i København og Paris. I hendes billeder til udstillingen flettes en masse elementer ind i hinanden med en imponerende malerteknik; hun maler med akryl i 20-40 lag maling, som skaber dybde og dramatik. I værkerne er der også elementer med tegning og skrift med blyant. Billederne rummer mødet mellem det hårde og det bløde, flettet ind i hinanden i en uendelighed.
http://berit-heggenhougen-jensen.blogspot.dk/
Fie Norsker Gate in the woods 170x150 cm. Olie på lærred
Fie Norsker
Fie er født i 1974 og bor og arbejder i København. Hun arbejder med maleri, tegning og keramik. Hendes malerier er på samme tid abstrakte og figurative, og er malet i særegne blå og lilla nuancer. Hun skaber dybde, kun ved at have for-, mellem- og baggrund og forsøger ikke at få de forskellige elementer til at se tredimensionelle ud. Der er dybde i malerierne, men de fremstår samtidig flade. Hendes billeder omhandler ofte det overnaturlige og de formår på samme tid at være både komplekse og enkle. Hendes billeder er kraftfulde i deres kontraster mellem lys og mørke, samtidig med at de har en drillende og legende karakter.
Kirsa Andreasen Hush 150x210 cm. Olie på lærred
Kirsa Andreasen
Kirsa er født i 1975 og bor og arbejder i København. Hun arbejder i store formater og hendes billeder er en blanding af klassiske landskaber, som hun kalder ”lånte landskaber” og store figurative menneskeskabninger. Landskaberne er genkendelige og tredimensionelle, mens figurerne er mere flade og todimensionelle. Kirsa arbejder med følelser i sine billeder, og med kraftfulde og tvetydige motiver.
http://www.kirsaandreasen.com/
Marianne Grønnow Light – Dusk - Darkness 225x145 cm. Akryl på lærred
Marianne Grønnow
Marianne er født i 1962 og bor og arbejder i København og Ceriana (Italien). Hun arbejder både med maleri og installation. I Kraftværker kan man se hendes serie Light – Dusk – Darkness, hvor de geometriske former er det bærende princip. Billederne referer til overgange mellem lys, skumring og mørke. Formene fletter sig igennem forskellige lag som danner indtryk af niveauforskelle i billederne. På trods af de stringente geometriske former, skaber farverne en kraft i billederne, der får dem til at virke som om de er i bevægelse.
http://mariannegroennow.com/home.html
Martha Kramær
Martha er født i 1974 og bor og arbejder i København. Hun arbejder med former i fokus. Former der fletter sig ind i hinanden og laver flere lag. I hendes to store værker Paraply (rød) og Paraply (gul) bliver de geometriske former et motiv - en paraply - men er samtidig med til at opløse motivet. Martha arbejder i stort format, og de farverige billeder balancerer på grænsen af det umulige, da størrelsen underbygger følelsen af at motivet går i opløsning.
http://www.marthakramaer.dk/
Galleri Nordahl & Nissen Contemporary, Bredgade 65 A, 1. sal, 1260 København K.