
Anmeldelse af udstilling med den svenske modernist, maler og grafiker Nils Dardel
Nils Dardel på Moderna Museet i Malmö
Af Merete Mørup
Elegance rimer på dekadence på Modernea Museet Malmö, der viser en udstilling med værker af den svenske modernist, maleren og grafikeren Nils Dardel (1888-1943). Undertitlen til udstillingen er ”och den moderna tiden”, og henviser til Dardels behandling af det rastløse, det tilfældige og det flygtige i begyndelsen af 1900-tallet; en tid, hvor ”ismerne” stod i kø for at blive prøvet af.
Fra den ene isme til en anden
Efter et kortvarigt ophold på Kungliga Konstakademien i Stockholm tog han til Paris, hvor han boede størstedelen af sit liv; et liv der var krydret med mange rejser i forskellige verdensdele. Dardel afprøvede symbolisme, kubisme og ekspressionisme. Han studerede i atelieret hos Henri Matisse (1869-1954), og det blev Matisse og hans betoning af fladen og det dekorative, der kom til at præge Dardels værk.
På trods af det klart internationale i hans kunst, stod Nils Dardels ene fod i Sverige. Han havde behov for at fortælle en historie med sine billeder; der skulle være en idé i dem, og han fandt sig til rette i en form for symbolistisk naivisme, der blev karakteristisk for hans billeder i et ofte udefinerbart rum. Se for eksempel hans værk om jalousi Crime passionnel fra 1921, hvor temaet og indholdet er alvorligt og dramatisk, men hvor stilen er fyldt med Matisse-arabesker, varme farver og tilsyneladende svævende figurer.
Nils Dardel, Crime passionnel | Svartsjukedrama, 1921 © Nils Dardel/BUS2013
Der var også en anden, mere alvorlig grund til, at Nils Dardel foretrak eller var tvunget til at leve en stor del af sit liv i Paris. Her var der større leverum for en mand, der elskede og var elsket både af mænd og kvinder. I Sverige var homoseksualitet forbudt indtil 1944.
Med døden som følgesvend
Naivistisk stil, men ikke naiv. De to af hans mest kendte værker er med på udstillingen. Et rent scoop. ”Den döende dandyn” fra 1918 refererer til en begrædelsesscene, hvor den døde Kristus er erstattet af en ung døende mand i grønt omgivet af tre slanke, elegante og æteriske kvindefigurer samt en grædende mand i et udefinerbart rum. Den døende dandy holder et spejl i højre hånd, mens den venstre lige netop er synlig på den venstre side af hans brystkasse. Selve spejlet, der stod model i værket, er udstillet i en montre ved siden af maleriet.
Nils Dardel, Den döende dandyn, 1918 © Nils Dardel/BUS2013
Nils Dardel led af et svagt hjerte, og han havde dødens nærhed som en fast følgesvend igennem sit liv. I det meget mystiske værk Dödens domestiker – À ta santé, Nils fra ca. 1933 skåler tre bedemænd i en traditionel mundering med en mand, som ses i et spejl imellem dem. Manden i spejlet er ganske givet Nils Dardel selv, der skåler, og farven grøn på hans elegante habit var dengang en kode for homoseksualitet.
Nils Dardel, Dödens domestiker – À ta santé, Nils, ca 1933 © Nils Dardel
De elegante og forskønnede portrætter
En lille afdeling af udstillingen er dedikeret til portrætter af society-personligheder. Nils Dardel havde stor succes med sine portrætter, måske fordi han forstod at forskønne personerne og give dem sine elegante signaturskikkelser.
På sine mange rejser kastede sig også over mere ukendte personer og skønheder. På en rejse til Mexico og Guatemala i nogle måneder i begyndelsen af 40’erne, malede han studier af den indianske befolkning. Stolte mænd og kvinder, der bliver malet med stor respekt for deres særlige historie og ansigtstræk.
Moderna Museet Malmö Moderna har”arvet” udstillingen fra sit ”modermuseum”, Moderna Museet Stockholm. Kvaliteten af udstillingen er i top, men noget præget af pladsmangel. Det er helt åbenlyst, at Malmö-museet gerne vil vise hele historien. Det er lidt trangt med de midlertidige vægge i udstillingslokalet. Det tager vi med!
Nils Dardel, Självporträtt med hatt, 1911 © Nils Dardel
Nils Dardel vedkender sig sit liv. Han skjuler ikke noget. Et fotografi fra 1917, taget på en rejse til Tokyo, viser ham i elegant positur. Og i første øjekast ser det ud, som om hans hvide bukser er en nederdel. En meget nøje selviscenesættelse af en kunstner, der bekender sig til det moderne, det elegante, og til et tvetydigt køn.
Udstillingen er særdeles se-værdig!
Tag toget over Øresund, drop din shop og fordyb dig i elegance, arabesker og tvetydig dekadence i Nils Dardels billedverden.
Nils Dardel och den moderna tiden
Moderna Museet Malmö
Udstillingen løber indtil 6. september 2015