
Om Søren Solkær og hans hyperrealistiske fotografier af gadens kunstnere
Med kameraet stod verden åben
Portræt af Søren Solkær
Af Nicoline Thoning
I tre år har den internationalt anerkendte fotograf, Søren Solkær, været på en rejse i street artens navn. Frugten af denne rejse er fotoserien SURFACE, der byder på smukt iscenesatte protrætter af de 135 mest toneangivende kunstnere på den internationale street art scene. Vi tager et hovedspring ned i Solkærs kunstneriske virke og nyligt afsluttede fotoprojekt.
Fotografens fortælling
Der var engang en knægt på bare 20 år, som på sin dannelsesrejse til Asien, erhvervede sig sit første SLR kamera. Det var Søren Solkær; klar til at møde verden med et kamera om halsen.
”Kameraet åbnede en helt ny verden for mig. Det muliggjorde at jeg kunne lægge min generthed fra mig, og gav mig mod til at henvende mig til fremmede, hvis jeg fandt dem interessante i forbindelse med et portræt - eller bede om adgang til steder, jeg ellers aldrig ville have oplevet. ” Med ejerskabet af kameraet blev Søren Solkærs passion født.
Søren Solkær, FAILE, New York, 2013.
Efter at have rejst rundt og oplevet verden, startede Solkær på Universitetet, hvor han læste Nordisk Sprog og litteratur. Men trods hans store interesse for de litterære universer, handlede alle hans opgaver alligevel om malerier eller film. Sin fritid brugte han på, at tage portrætter af alle der gad posere.
Efter endte kurser, tog rejsefeberen igen fat. En rejse, som varede 9 måneder og bragte ham både til Taiwan, Filippinerne, Thailand, Nepal og Tibet, gjorde at han begyndte at betragte sig selv som fotoreporter.
Søren Solkær, Borondo, London, 2014.
Da han kom hjem søgte han optagelse på Bachelorprogrammet på Foto- og filakademiet i Prag, og blev godkendt. Søren Solkær flyttede til København i 1995, åbnede et studie, hvormed han startede sin karriere som fotograf. Sidenhen har han gjort verden til sin arbejdsplads.
SURFACE
Søren Solkær er nok mest kendt for sine ikoniske protrætter af nogle af verdens største personligheder indenfor musik, film og kunstverdenen. Men i 2012 besluttede Solkær at kaste sig ud i et projekt blottet for pr- folk, makeupartister og stjernenykker for at portrættere kunstnere som arbejder i det offentlige rum – street art kunstnerne. Et projekt, som har ført ham rundt i adskillige lande, for at afbilde kunstnerne sammen med deres værker på en subjektiv og iscenesat facon.
Søren Solkær, SEEN, Las Vegas, 2014.
Det er forholdet mellem kunstneren og hans værk, samt dets plads i det urbane miljø som udforskes. Projektet er en fortolkning af generen såvel som kunstens bagvedliggende personligheder. Street art er en af de største strømninger indenfor samtidskunst, og prises i stort stil både på gaden, gallerier og sociale medier. Der har hersket et ønske om, at præsentere et snapshot af kunstartens nuværende ståsted, men også at kaste lyst over de pionerer, som har banet vejen hertil. SURFACE, er ikke som sådan en dokumentation af street art, men viser nærmere et visuelt sammenspil mellem kunstnerne og deres værker.
Søren Solkær, DABSMYLA, Los Angeles, 2013
Projekt unikum
Søren Solkær beskrev gadekunsten som både rørende, personlig, poetisk og kraftfuld, fordi den opstår fra den ene dag til den anden og rammer folk, når de mindst venter det. Samtidigt har han kaldt gadekunstnerne vilde, kompromisløse, utæmmede, idealistiske og antiautoritære.
Søren Solkær, ROA, Miami, 2013.
SURFACE er et projekt, som har sat Solkær på gyngende grund. Det har givet ham muligheden for igen at arbejde med usikkerheden, at turde blive overrasket samt lave fejl. Det særegne ved projektet er, at de kunstnere som Solkær har ønsket at afbilde er en slags anonyme nomader. De er aldrig blevet portrætteret før, og er egentlig heller ikke interesseret i det. Derfor har Søren Solkær lavet adskillige krumspring og brugt utallige timer på research for at få foden indenfor. Projektet er det eneste af sin slags, hvorfor det står som noget ganske unikt.
Søren Solkær, PIXOTE, Miami, 2013.
Fotografiets scene
Det er i filmmediet og malerkunsten, at Søren Solkær henter størstedelen af sin inspiration. Særligt anvendelsen af den kunstige belysning, til at skaber en aura af hyperrealisme, er gennemgående for Solkærs stil. Det afspejler sig også tydeligt i portrætterne fra SURFACE.
Billederne er blevet til i skæret af kunstig belysning, og kunstneren akkompagneres af diverse rekvisitter og masker, som gør at fotografierne emmer af iscenesættelse. Billedmanipulationen påberåber sig beskuerens fulde opmærksomhed, og fotografierne bliver i deres hyperrealisme nærmest uvirkelige.
Søren Solkær, LEE QUINONES, Brooklyn, 2013.
At Solkær placerer sine fotografier i en atmosfære af hyperrealisme, vidner om hans inspiration fra malerkunsten. Sædvanligvis anvendes betegnelsen hyperrealisme om malerier, som mimer fotografiets realisme, hvorfor fotografiet i sin natur ikke kan være hyperrealistisk. Fotografiet er allerede det, de hyperrealistiske malerier mimer. Derfor bliver den eneste måde, hvorpå fotografiet kan bevæge sig over i det hyperrealistiske felt, ved at pege på selve manipulationen og bearbejdningen. Iscenesættelsen, er et væsentlig karakteristika for Solkærs fotografiske stil, og han skaber en scene som indbyder til at udtrykke selvet og lege – næsten som imaginære filmiske stillebener.
Søren Solkær, BÄST, Brooklyn, 2013.
Kort biografi
Søren Solkær (født 1969) har de seneste 20 år arbejdet som fotograf med base i Danmark men med London, New York og Los Angeles som hans primære arbejdspladser.
Han har en baggrund som kunstfotograf og har sideløbende med sine kommercielle jobs udstillet på museer og gallerier i New York, Chicago, Los Angeles, Köln, Milano, London, Prag, Reykjavik, Oxford, København, Singapore, Sydney og Melbourne.
www.sorensolkaer.com
Man kan se Søren Solkærs udstilling SURFACE i Øksnehallen, som åbnes d. 12 juni i forbindelse med Copenhagen Photo Festival 2015. Udstillingen løber frem til 29. Juli 2015.