Indkøbskurven er tom.
Edderkoppekvinden indtager Stockholm
Udstillinger & Omtaler

Nye værker af Louise Bourgeois udstilles på Moderna Museet

EDDERKOPPEKVINDEN INDTAGER STOCKHOLM

11. februar 2015
Af Laura Renée Lucht Rasmussen

Jeg hader kryb. Og mest af alt hader jeg edderkopper. Deres bevægelser er utilregnelige og de mange ben giver mig straks associationer til en invaderende skabning fra det ydre rum. Men med araknofobien kommer også en fascination for disse væsener. Særligt deres tynde spindelvæv med multifunktioner som blandt andet bolig, jagtredskab og redningsnet – og som tilsammen skaber små grafiske mesterværker.

En af det 20. og 21. århundredes største skulptører var også draget af edderkoppens lange slanke ben, særlige gemyt og intimiderende erobring af ethvert rum. Louise Bourgeois skulptur MAMAN fra 1999 forestiller en over tre meter høj edderkop, og kan fra den 14. februar opleves på Moderna Museet i Stockholm. Edderkoppen MAMAN vil da være en ud af de mange værker i Louise Bourgeois udstillingen I Have Been to Hell and Back, som løber indtil den 17. maj.


Maman (1999) by the Moderna Museet's entrance, January 2015 © The Easton Foundation. Licensed by BUS 2015. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Spindelvæv – ret og vrang
Edderkoppen er også blevet tolket som Louise Bourgeois eget kunstneriske jeg. Den skaber sit egent materiale og udfører selv små kunstfærdige ligefrem poetiske konstruktioner ud af det fine spind. Og for at fuldende edderkoppens symbolik var Louise Bourgeois mor tilmed væver; ligesom edderkoppen. Hendes familie restaurerede gobeliner og udførte dermed selv små kunstfærdige spind i tråd og garn.

En skulptørs historie
Louise Bourgeois blev født i Frankrigs hovedstad Paris i 1911. Som tyveårig begyndte hun at studere matematik og geometri, men fandt hurtigt ud af at den kunstneriske verden træk mere i hende. Hun fuldførte derfor ikke studiet, men startede på den første af en meget lang række kunstskoler. I 1938 giftede Louise sig så med den amerikanske kunsthistoriker Robert Goldwater, og i samme år flyttede parret til New York. Her studerede Louise malerkunst på Art Students League samtidig med at hun begyndte at skabe sine egne skulpturer og kunstværker. I New York blev hun desuden elev hos den kendte konceptkunstner Marcel Duchamp og surrealismen influerede i høj grad Louises egen kunst.


The Birth, 2007, © Collection The Easton Foundation. Licensed by BUS 2015. Foto: Christopher Burke

Feministisk pioner
I slutningen af 1940’erne begyndte Louise Bourgeois at udstille sine egne værker, men den brede anerkendelse af hendes kunst slog først rigtig igennem i forbindelse med en retrospektiv udstilling på Museum of Modern Art, i begyndelsen af 1980’erne. Enestående for denne udstilling var også, at Louise blev den første udstillede kvindelige kunstner i museets historie og herefter blev hun verdensberømt. Hun var altså ikke længere kun inspireret af den surrealistiske kunstart, men kunne også tilføje feministisk pioner til sin egenfortælling.

Nye værker udstilles
Som udstillingen på Moderna Museet i Stockholm vil vise, var Louise Bourgeois kunst både kompleks og fuld af humor og frygt; en eksplosiv blanding, som kan siges at skabe en form for psykologisk dimension i hendes værker. Hendes monumentale skulpturer indtager rummet på en radikal og spidsfindig måde, som bare må opleves på nært hold. Og da en tredjedel af de udstillede værke på Moderna Museet aldrig er blevet vist før for offentligheden, stiger motivationen yderligere for at tage en tur til Stockholm.


10 AM is when you come to me (detail), 2006, © The Easton Foundation. Licensed by BUS. Foto: Christopher Burke

Udstillingen I Have Been to Hell and Back er en sensation i sig selv. Med mere end 100 af Louise Bourgeois værker, er denne udstilling den største i Sverige til dato. Den omfatter blandt andet 47 skulpturer, som har til formål at fremhæve Louises mange eksperimenter i forskellige materialer, teknikker og skala. Dette gøres ved at inddele udstillingen i ni rum, som hver er tildelt et centralt tema for Louise Bourgeois arbejde. Tanken er med dette, at den besøgende selv kan udforske hvordan de forskellige temaer blev bearbejdet af kunstneren og udviklet i forskellige faser af hendes kunstneriske karriere.


Uddrivelse af frygten
Udover fascinationen af edderkoppens væsen, var Louise Bourgeois også betaget af den menneskelige krop og udforskede ofte hele spekteret af den menneskelige fysik. Med tegninger og installationer forsøgte hun at give hendes frygt en fysisk form og dermed uddrive dem fra hendes eget sind.


The Couple, 2003, © Collection The Easton Foundation. Licensed by BUS 2015. Foto: Christopher Burke.

I 1983 blev Louise Bourgeois tildelt titlen som Order of Arts and Letters af den daværende franske kulturminister. Dette var blot starten på mange priser og hædersbeviser som hun skulle modtage lige indtil sin død i 2010; 98 år gammel.

Dødbringende sex
Hunnerne er bland edderkopper det stærkeste køn. Efter parringen er fuldført, fortærer hunnen ganske enkelt hannen. Hannens livsformål er blot en praktisk formering og, intet andet. En farlig nydelse med døden som følge. Edderkoppen har dermed en meget stærk feministisk natur, som nemt kan sammenlignes med Louise Bourgeois kunstneriske karriere. Og selvom hendes edderkoppeskulpturer ikke var anatomisk korrekte, men nærmere abstrakte fortolkninger, tager de en tydelig form af krybet.


Together, 2005, © The Easton Foundation. Licensed by BUS. Foto: Christopher Burke

Edderkoppen kan både symbolisere beskytteren, skaberen og den, der reparerer. Den iscenesætter et møde mellem maskulint og feminint, natur og kultur, drøm og virkelighed. Alt sammen karakteristika, som kan læses ind Louise Bourgeois historie og kunst. En sand edderkoppekvinde.

Udstillingen løber fra den 14. februar til den 17. maj 2015
http://www.modernamuseet.se/en/Stockholm/Exhibitions/2015/Louise-Bourgeois/

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig