
Tønder Kunstmuseum er aktuel med jubilæumsudstillingen Hans J. Wegner 100 år frem til 2. november. Af Helene Olesen
Hans J. Wegner 100 år
I år ville den danske arkitekt Hans J. Wegner være fyldt 100 år. Det fejrer de på Tønder kunstmuseum med en jubilæumsudstilling som en hyldest til den anerkendte arkitekt, der voksede op og startede karrieren i Tønder.
Udstillingen Hans J. Wegner 100 år tager afsæt i den udvikling og succes arkitekten Hans J. Wegner gennemgik i sit virke. Udstillingen har især fokus på, hvordan talentet funderes i hjembyen Tønder og senere hyldes med et permanent Wegner museum i byen.
Wegners far var skomager med eget værksted og det var her, den unge Wegner startede med at arbejde kreativt. I værkstedet var der masser af værktøj, som han hurtigt lærte at mestre og det blev til kreationer i både træ, maleri og tegning. Der var ingen tvivl om, at den unge Wegner skulle gå en kreativ vej. Allerede som 17-årig blev han udlært som snedker hos snedkermester H. E. Stahlberg i Tønder.
Møbelkarrieren tager form
Efter Wegner fik sit svendebrev skulle han en tur til København for at fuldføre sin værnepligt. I København var der de årlige snedkerlagsudstillinger, og her blev han i særdeleshed inspireret til at gå videre med drømmen om at blive møbeldesigner. Han bliver optaget på kunsthåndværkerskolen i København i 1936 men når dog aldrig at gøre uddannelsen færdig, da han bliver shanghajet af Arne Jacobsen og Erik Møller til at tegne møbler til det rådhus de er ved at opføre i Aarhus.
Herefter indleder Wegner et samarbejde med snedkermester Johannes Hansen, og det er her den lovende karriere for alvor tager fart. Johannes Hansens værksted bliver rammen om nogle af Wegners mest populære kreationer som Jakkens Hvile, Den Runde stol og Y-stolen.
Desværre må Johannes Hansens Møbelsnedkeri dreje nøglen om efter 20 års samarbejde. Herefter overtager PP-møbler en del af Wegners møbelproduktion, men og Carl Hansen og Søn producerer nogle af arkitektens møbler, blandt andet den populære Y-stol.
Håndværket
Hans J. Wegners solide og stringente håndværk har skaffet ham tusindvis af tilhængere verden over. Hans design bliver ikke kun solgt i Danmark, men også i USA og Kina er de begejstrede for de smukke møbler i træ. De snedkermæssige detaljer i træet er en force, som Wegner har dyrket. Han så mere sig selv som håndværker end som arkitekt, fordi det var arbejdet med materialerne, der gav ham viden om form, komfort og æstetik. Pynt var ikke et begreb Wegner arbejdede med, men møblerne var under ingen omstændigheder uden visuel og æstetisk appel. De var ikke dekorerede med ligegyldige ornamenter i træet, men kendetegnede ved finesser såsom synlige samlinger og forskellige træsorter som specielt kan ses på stole som Jakkens hvile, den runde stol og tyrestolen.
Hans J. Wegners Tyrestol, 1961 - Foto: Torben Eskerod.
Samlingerne på Hans J. Wegners Tyrestol, 1961 - Foto: Torben Eskerod.
Den ultimative herrestol
Jakkens hvile, en af de stole man finder på udstillingen, er et klassisk eksempel på den funktionalitet, Wegner tænkte ind i stolenes design. Ideen til stolen kom efter en længere diskussion om, hvordan tøjet bedst kunne lægges til side efter brug, uden at danne folder. Wegner tegnede i den forbindelse en stol, der kunne omstilles til et funktionelt tøjstativ, hvor jakkesættet nøjsomt kunne lægges til side ved sengetid. Stolens ryglæn er blevet udformet som en stor træbøjle til habitjakken og sædet med en vippefunktion så det kan stå lodret og bukserne kan lægges henover. Under sædet gemmer sig en opbevaringsboks til blandt andet manchetknapper, tegnebog og slips. Stolen har i dag status som den ultimative herrestol.
Foto fra åbningen af udstillingen til højre Hans J. Wegners stol, Jakkens hvile, 1953, Foto: Tønder Kunstmuseum.
The chair og et internationalt gennembrud
Wegner slog for alvor igennem i udlandet med den runde stol, som i dag har fået tilnavnet ”The Chair”. Stolen blev blandt andet vist i et anerkendt amerikansk magasin, The Interiors i 1950. Omtalen blev dog ikke mindre af, at selveste præsident John F. Kennedy sad i stolen under en vigtig Tv-duel med Richard Nixon til præsidentvalget i 1960. Siden den dag har stolen været yderst populær i både Danmark og USA.
Foto fra udstillingen i Tønder. Forrest i billedet ses den runde stol også kendt som "The Chair" 1949. Foto: Tønder Kunstmuseum.
Y – stolen og den gode smag
I dag er Hans J. Wegner en af de mest foretrukne danske designere. Det kommer især til udtryk i de mange danske hjem, hvor den velkendte Y-stol er stærkt repræsenteret. Stolen er efterhånden blevet synonym med den gode smag og dansk designtradition. Stolen er også et af de få møbler, der kan bryste sig af at være made in Denmark. Det er snedkerfirmaet Carl Hansen og Søn, der i dag står for produktionen af Y-stolen, og her bliver det velkendte sæde stadig håndflettet af 120 meter papirsnor. Stolens popularitet gør, at den i dag kan fås i flere forskellige træsorter og farver. Y-stolen og er det bedst sælgende møbel af alle Wegners designs og er blevet produceret uafbrudt siden den første gang så lyset i 1950.
Hans J Wegners Populære Y-stol, 1950. Foto: Torben Eskerod.
Foto fra udstillingen på Tønder Kunstmuseum. Forrest ses Y-stolen i flere forskellige træsorter. Foto: Tønder Kunstmuseum.
Wegners vandtårn
Tilbage i 1990 blev det besluttet, at byens gamle vandtårn skulle rives ned, da det ikke længere var i brug. Hjembyen havde da fået øjnene op for det store talent, som byen havde fostret og vandtårnet blev i stedet genstand for en god idé. Her ville de opføre det første Wegner museum med arkitektens mest populære møbler. Grundet en pladsmæssig udfordring fik Hans J. Wegner selv lov til at udvælge de 37 stole, som udstilles i tårnet.
Vandtårnet hvor man kan besøge den permanente møbeludstilling med Hans J. Wegner. Foto: Tønder Kunstmuseum
Øverst i vandtårnet er den runde stol repræsenteret omkring et stort Wegner bord. Foto: Tønder Kunstmuseum.
Ved siden af vandtårnet ligger resten af Tønder Kunstmuseum. Den store jubilæumsudstilling kan opleves i museets to store haller, hvor Hans J. Wegners mange møbler er linet op. Det vil også være muligt, at opleve redesigns af de stole, der er udstillet i den permanente møbeludstilling i vandtårnet.
Læs mere om udstillingen, Hans J. Wegner 100 år, på Tønder Kunstmuseum her.
Udstillingen er aktuel frem til 2. November.
Det er ikke kun Tønder Kunstmuseum, der fejrer Hans J. Wegners runde fødselsdag. Også Designmuseum Danmark er aktuel med en større udstilling om den anerkendte danske arkitekt. Læs mere om udstillingen her.
http://www.museum-sonderjylland.dk/kunstmuseet-tonder.html