
Louisiana on Paper - Picasso før Picasso. Louisiana. 29. juni - 11. september 2016
Af Eline Eggers 16.08.16.
På Louisiana kan man lige nu se udstillingen “Louisiana on Paper - Picasso før Picasso”. Her er 28 skønne Picasso-værker samlet – værker der er skabt i tiden før han blev modernismens ledestjerne.
Hvis Picasso var en superhelt ville Louisianas udstilling være hans såkaldte ‘origin story’. Altså den historie, der beskriver, hvordan han fik sine superkræfter. Sammensætningen af værkerne afspejler en grundig og kærlig indføring i, hvordan en kunstner fødes, tegner, suger livet til sig, tager ud i verden og senere bliver en legende.
Værkerne er samlet af direktøren Bernardo Laniado-Romero for Museu Picasso i Barcelona, og viser Picasso fra en lidt anden side, nemlig fra begyndelsen. Disse værker er en udvalgt skare af Picassos tidligste arbejder.
Helten Picasso - Origin Story
Midt i det andalusiske efterår, i havnebyen Malaga, blev Pablo Picasso født d. 25. oktober 1881. Han var søn af José Ruiz y Blasco, en kunstner og underviser og Maria Picasso y Lopez. Faren gav ham en grunduddannelse i kunst og teknik fra han var 7 år, og da Picasso blev 13 år opgav faren sit eget virke som kunstner, da sønnen havde overgået læremesteren med mange mil. Det kunne han ikke leve med.
Som kun 9årig malede Picasso sit første maleri, en mand på en hest, og på Louisiana kan man se et andet af de første, et par damer med paraplyer, i samme lette stil, som karakteriserer et barns indtryk af verden. Men allerede senere samme år har han findyrket sin streg og hans studier af gipsafstøbninger nærmest springer fra papiret i perspektivisk perfektion.
Teknikken på plads! Så skal der eksperimenteres!
Efter 1892 følger en række år, hvor Picasso forsøger at finde sin egen stil. Han forsøger sig med perfekte portrætter, med sitrende og pixelerede landskaber og endda en helt Van Gogh’ske konturstreg.
Pablo Picasso, Figures on the street, Barcelona, 1898, Personer på gaden, Barcelona, Oliekridt, pen og blæk, og akvarel på papir, 22,2 × 32 cm, Gave fra Pablo Picasso, 1970, Museu Picasso, Barcelona. Photography: Gasull Fotografia.
Familien Ruiz/Picasso flytter til Barcelona i 1895 for at være tættere på farens arbejde på Kunstakademiet. Picasso starter på akademiet som elev samme år, som 14 årig, men her var han langt bedre end sine klassekammerater, der var fire-fem år ældre end ham. I år 1897 tager han til Madrid for at suge verden til sig, men må tage hjem til Barcelona igen før tid for at restituere efter en skalagensfeber, og det bringer ham videre ud på landet for at komme til kræfter til landsbyen Horta de Sant Joan. Her frigør han sig fra det akademiske miljø omkring Kunstakademiet og dykker ned i landskabet, naturen og de almindelige mennesker på marken.
Den catalanske avantgarde
I starten af 1900-tallet tager Picasso hjem til Barcelona igen, og et par gader fra hovedgaden La Rambla bliver Picasso en del af den catalanske avantgarde på caféen Els Quatre Gats. Picasso inspireres af den catalanske modernisme, og han begynder at male en lang række portrætter, der udstilles i cafeen til hans allerførste soloudstilling i februar 1900, som knap 20-årig. Senere det år, drager Picasso mod Paris, kunstens epicenter dengang, for at følge sit værk “Sidste Øjeblik” til Verdensudstillingen. Her bliver han introduceret til værker af Cezanne, Van Gogh, Bonnard og Toulouse-Lautrec, som hvirvler ham ind i en verden af impressionismens sitrende penselstrøg og motiver, der prikkes ud hos pointillisterne.
Han er stadig fascineret af det virkelig liv, og hans tegninger kommer til at skildre pariserne og stemningen i byen. I udstillingen på Louisiana ser vi også, hvordan de almindelige mennesker optager ham i de unge år, han besidder en sjælden medmenneske modenhed meget tidligt i sit virke.
Tegne, tegne, tegne
Udstillingen på Louisiana præsenterer Picasso i en beigefarvet cube, hvor vi hele vejen rundt følger kunstnerens udvikling. Det er tydeligt, at Picasso øver sig og øver sig og producerer det ene studie efter det andet, af ansigter, positurer, hænder og bevægelser. Han undersøger sin egen kunnen og bruger timevis på at grave sit eget kunstneriske virke frem.
Pablo Picasso, various sketches, Barcelona, 1899 1900, Skitser, Barcelona, Pen, blæk og akvarel på papir, 21,7 × 31,4 cm, Gave fra Pablo Picasso, 1970, Museu Picasso, Barcelona.
Picasso beskriver selv, hvordan han selvforskyldt tit endte i eftersidningslokalet, hvor han nød at hive tegneblokken frem og i flere timer tegne skitse efter skitse.
“Jeg var isoleret og ingen kunne forstyrre mig - tegne, tegne, tegne. Jeg kunne have blevet der forevigt uden stop.”
Picasso nørderi
Udstillingen er spændende, hvis man er interesseret i Picasso og den forhistorie, der formede hans karriere. Den er også interessant, hvis man bare gerne vil se lidt Picasso. Udstillingen emmer af talent og forhistorie i en fremragende ‘prequel’ - historien om hvordan, der senere skrives historie.
Værkerne, som udstillingens kurator Bernardo Laniado-Romero, fra Museu Picasso i Barcelona, har taget med til Humlebæk afspejler perfekt den unge kunstner, der er på nippet til at finde sit kunstneriske ståsted, og de er helt klart et syn værd.
I det tilstødende lokale får de besøgende et hurtigt blik på, hvad det hele fører til i form af ”Kortspiller II”, et værk fra Louisianas egen samling.
Louisiana on Paper - Picasso før Picasso, installationshot, credit: Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, foto: Poul Buchard/Brøndum & Co.
Fakta:
Pablo Picasso født d. 25. oktober 1881. Død 8. april 1973.
Han anses for at være en af de største og mest indflydelsesrige kunstnere i det 20. århundrede.
Han nedstiftede den kunstneriske stilperiode kubisme.
Allerede i sin levetid var Picasso et internationalt anerkendt navn.
Fra 1908 bosatte han sig permanet i Frankrig.
Udstillingen løber frem til d. 11. september 2016.
Læs mere om udstillingen på Louisiana her
Profilbillede: Pablo Picasso, The umbrellas, A Coruña, c. 1892, Paraplyerne, La Coruña, Blyant på papir, 21,7 × 32 cm, Gave fra Pablo Picasso, 1970, Museu Picasso, Barcelona.