
Roskilde Festival har valgt at transformere deres togstation, og det sker i samarbejde med arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi.
Når dette års festivalgæster ankommer til Roskilde Festival, er der én ting, som ikke er helt, som det plejer at være, og det drejer sig om det sted, hvor de flestes festival starter og slutter.
Af Line Vestergaard Cramer.
24.03.2025.
Roskilde Festival har valgt at transformere deres togstation på festivalpladsen. Den nye station skal ikke længere udelukkende fungere som et sted, hvor man kommer til og fra festivalen, men nu også et sted til ophold og samvær for festivalgæsterne. Hovedfokus for den nye station har været tanker om bæredygtighed og tryghed, og det udføres i samarbejde med DSB og studerende fra Det Kongelige Akademi.
Samarbejde mellem forskellige institutioner
Samarbejde med uddannelsesinstitutioner er ikke et nyt tiltag fra Roskilde Festivals side. De har en lang tradition for samarbejde med studerende fra forskellige uddannelser.
Det nylige samarbejde med Det Kongelige Akademi startede for halvandet år siden og har ikke udelukkende handlet om transformeringen af togstationen. Signe Brink Wehl, kunstfaglig chef for Roskilde Festivalgruppen, beskriver motivationen bag samarbejdet:
“Vi ser os selv som et bylaboratorium for fremtidens løsninger. Og vi ved, at fremtidens unge talenter inden for f.eks. arkitektur spiller en vigtig rolle i at teste de løsninger. Det er en af grundene til, at vi har indgået samarbejdet. Vi ser det som en stor forpligtelse at stille vores platform til rådighed og prøve nogle ting af, der forhåbentlig også kan tjene som inspiration for andre.”
Det er i alt 30 andetårsstuderende fra linjen ‘Bygningskunst, By og Landskab', der har arbejdet med Roskilde Festivals station som en del af deres semesteropgave. Oline Toft Stegemann, en af de 30 arkitektstuderende, har beskrevet muligheden for at arbejde med stationen:
"Det har været spændende at vide, at det er arkitektur, som nogen kommer til at have holdninger til. Jeg synes heldigvis ikke, at der har været noget pres på grund af det, men vi har alle følt en ekstra motivation for at gøre det rigtigt godt. Det bliver interessant at mærke følelsen af, at andre kommer til at have holdninger, og at vi får nogle kommentarer, som vi ellers normalt kun får indefra skolen.”
Den nye togstation. Visualisering: De studerende fra Det Kongelige Akademi.
Et ungt og arkitektonisk analysegrundlag
En stor fordel, der er kommet ud af at lade de arkitektstuderende designe den nye station, er deres grundige analyse af stedet. Arkitektstuderende arbejder nemlig ofte med lange analysefaser, hvor de gennem arkitektfaglige arbejdsmetoder prøver at forstå de steder, de arbejder med.
Dette er også tilfældet i deres arbejde med stationen. De studerende har gennem længere tid undersøgt, hvordan den gamle station fungerede. De har arbejdet særligt med landskabet, ankomsten til festivalen, og den brugergruppe man finder på festivalen. De studerende har haft et ønske om at ændre oplevelsen af stationen markant, da de oplevede den som utryg – især i de mørke timer. Analysen har skabt et godt grundlag for den nye station og Signe Brink Wehl fortæller:
“Det, at vi har kunnet lave så godt et analysegrundlag, har betydet meget for, hvordan vi skaber et trygt og rart rum at være i og et mødested.”
Det er ikke udelukkende de unge studerendes faglige baggrund, der har bidraget med kvaliteter til projektet. Deres alder har også haft positive effekter for designet:
“Det har været 30 studerende med deres perspektiver og med nye, arkitektonisk spirende ideer, men det har også været unge mennesker, som har et godt og festivalsnært perspektiv. Det har gjort, at vi er meget tæt på de personer, der bruger stationen," fortæller Signe Brink Wehl.
Formgivning af stationen
“Vi har kigget meget på gamle traditioner i forbindelse med byggeriet af stationen. Vi har også kigget på farverne fra DSB og trækonstruktion fra gammelt traditionelt stationsbyggeri,” fortæller Oline Toft Stegemann i sin beskrivelse af arbejdet med skabelsen af stationen.
På visualiseringerne af stationen kan man se, at den skal bygges af moduler, skabt af bjælker og spær. Modulerne fungerer som indhegning og opdeling af området ved stationen. Nogle steder står de frit, og andre steder er de bærende konstruktioner for en tagkonstruktion.
Eleverne fortæller, at stationen er opdelt i forskellige zoner, hvor man kan opholde sig, være stille eller stå i kø. Belysning spiller også en stor rolle for de studerende, og selvom det ikke er besluttet, hvordan lyset skal placeres, er drømmen at skabe tryghed gennem lys.
Stationen har en tydelig bevægelse, der munder ud i en cirkulær form, hvor modulerne omkranser et opholdsområde. Det er endnu ikke helt besluttet, hvad der skal foregå inde i det store cirkulære opholdsområde, men Oline Toft Stegemann beskriver tankerne bag det:
“Det er en måde, hvorpå vi prøver at få stationen til at blive et mere aktivt rum på den her store plads, som man kan bruge under selve festivalen. Så man har et mødepunkt, hvor man måske kan sige: ‘Vi mødes i cirklen foran stationen" – lidt ligesom under uret på hovedbanegården.”
Hele processen med udformningen af stationen er sket i tæt samarbejde med DSB og Roskilde Festival. De studerende, udvalgte medarbejdere fra henholdsvis DSB og Roskilde Festival mødtes under processen en gang om måneden til byggemøder. Her kiggede de på, hvor de var i processen, og diskuterede alt fra materialevalg til udformning.
Den nye togstation. Visualisering: De studerende fra Det Kongelige Akademi.
En bæredygtig station
Tanken er, at stationen skal bygges bæredygtigt ud fra cirkulære principper. Der anvendes jomfruelige materialer til selve opbygningen, men der er tale om materialer, der skal bruges til at genopbygge stationen igen og igen, for det er supervigtigt for festivalen, at stationen er levedygtig i mange, mange år. Stationen skal opbygges af moduler, der er nemme at skille ad og bygge op igen, hvilket er et afgørende element, når der arbejdes med midlertidig arkitektur.
Roskilde Festival har også indgået et samarbejde med uddannelsesinstitutionen NEXT, og det er studerende fra bygningssnedkeruddannelsen på denne uddannelsesinstitution, der skal stå for selve opbygningen af stationen i samarbejde med de studerende fra Det Kongelige Akademi.
Vi ser frem til at opleve den færdige station på dette års Roskilde Festival, som forhåbentlig vil blive et inspirerende samlingspunkt for både festivalgæster og de involverede parter.
Roskilde Festival er en af Europas største festivaler. Den har eksisteret siden 1971, og kan i år opleves fra den 28. juni 2025 til den 5. juli 2025. For mere information: https://www.roskilde-festival.dk/.
Billede øverst: Roskilde Festival. Foto: Stiig Hougesen.