Indkøbskurven er tom.
Monsterhjerte
Rejser, Kultur & Event

Kravlende kaos og meditativ hårredning på Kunstmuseum Brandts

Monsterhjerte 

Af Tina Kristensen
15.10.2024

Du kan lige nå det, hvis du endnu ikke har været forbi sanseudstillingen på Brandts. Frem til d. 20. oktober kan du dykke ned i det eventyrlige univers skabt i et samarbejde mellem billedkunstner Benny Henningsen og arkitekt Amanda Dahl fra kunstnerkollektivet Bureau Detours og scenograf Lea Burrows fra Sir Grand Lear.  

Fantasifulde udstillinger 
Den lange udstillingsperiode vidner om et populært koncept, og det er ikke så sært, at man fra museets side satser på det. Over de 34 år sanseudstillingerne har fundet sted på Brandts, har de i den grad udviklet sig og vist mange forskellige måder at engagere mini-museumsgængerne på. Fra enorme gynger og små huse, der hver især rummede en lille fortælling til labyrinter af puder, stofpølser og køkkener med spændende knapper og maskiner og så videre. Der synes ingen grænse for fantasien, når kunstnere og udstillingsarkitekter folder sig ud. 
“Sanseudstillingerne på Kunstmuseum Brandts har nu eksisteret så længe, at da vi bad kunstnere byde ind på dette års udstilling, beskrev mange af ansøgerne, at de selv er vokset op med sanseudstillingerne, og nu har fået lyst til selv at skabe de her fantasifulde universer for børn. Det er en tradition, der på den måde bliver forstærket af, at hele generationer kender dem som kunstnerisk udtryk”, siger direktør for Kunstmuseum Brandts, Stine Høholt. 
Den nærværende udstilling synes at tage det hele et skridt videre med et stort anlagt univers fyldt af farve og oplevelser – og der er mange gode grunde til at give den gas i netop dette udstillingsformat. 
“For mange børn er sanseudstillingen deres første møde med kunstens verden, og derfor tager vi dem gerne i hånden og giver dem verdener og fortællinger, som de nemt kan træde ind i. Det må gerne være sjovt, det må også gerne være alvorligt og give stof til eftertanke - men det må aldrig være ligegyldigt. Målet er altid at skabe vedkommende og originale sanseudstillinger, der gør os nysgerrige og klogere på vores liv og omverden,” siger Stine Høholt. 


Monsterhjerte, Sanseudstillingen på Brandts. Foto: magasinet kunst

Fordybelse og bevægelse 
En stor port ved indgangen sluser børnene op af trapper og videre med en rutsjetur lige ind i et magisk univers. Og så er tonen ellers sat for en sanseudstilling fuld af leg, fordybelse og bevægelse, om du så er til de mere stille aktiviteter ved kreabordene, hårpynte-stationen og det sanselige geometrisk puslespil på lysende baggrund i teltet, eller foretrækker at tumle med hundredvis af bløde bolde i orange, rød og gul, kravle op i tårne eller rundt i utallige tunneller, der fører fra det ene rum til det andet. Sidstnævnte forekommer lidt kaotisk for de medfølgende forældrene og man skal lige holde et ekstra øje på de små, der pludselig forsvinder gennem en væg. Men det har også sin charme, at der er en fornemmelse af, at kunne blive væk i en af de mange gange og så dukke op et helt andet sted. 
“De fleste børn elsker faktisk lidt spænding. Spænding og uhygge sætter gang i fantasien og træner børnene i at overvinde frygt. Så meget desto større er glæden og begejstringen også bagefter, når de har klaret en forhindring, ja, måske er de endda vokset et par centimeter,” siger kurator Henriette Nielsen. 


Monsterhjerte, Sanseudstillingen på Brandts. Foto: magasinet kunst

Integreret kreaworkshop 
En børneudstilling med respekt for sig selv tilbyder selvfølgelig også en eller anden form for kreativt værksted og på nærværende udstilling kan man blandt andet sætte sig ved en af de dertil indrettede klippe-klistre-borde og kreere noget til væggen. Denne del af udstillingen befinder sig i et separat rum, hvor tempoet er skruet lidt ned i forhold til tumle- og kravle/klatre virvaret ved siden af. I samme rum finder man også langs væggen en vældig hårhav, bestående af langhårede parykker. Her kan børnene sætte sig på stole og med hårbørster, hårklemmer osv. flette, frisere og ordne hår, så det er en lyst. 

Skiftende aktivitetsniveau 
Man har skabt et godt flow i de forskellige rum, så man, når man bevæger sig gennem udstillingen, nogle steder får pulsen op med fysisk aktivitet mens man andre steder kommer lidt mere ned i gear. I et af rummene finder man hundredvis af bløde orange, gule og røde bolde, som man kan kaste i kurve, smide efter klokker så disse bimler og bamler eller “fodre monstret” ved at sende op af et transportbånd så de falder ned i et andet rum – eller man kan lægge dem sirligt på plads i de dertilhørende hylder med runde huller langs væggen. Dette var nok det rum med størst aktivitet og det vrimlede med storsmilende børn. Lidt mindre hektisk er rummet med papirlamper i mange farver, som børnene (og de legelystne voksne) kan tænde og slukke på diverse kontakter og så er der plads til helt stille fordybelse i rummet med kreaborde og meditativ hårredning. Det fungerer godt, at tempoet skifter, som man bevæger sig fra rum til rum.   


Monsterhjerte, Sanseudstillingen på Brandts. Foto: magasinet kunst

Det bankende monsterhjerte 
Rummene varierer som sagt i høj grad, hvad angår indhold og udtryk, men når man præsenteres for idéen bag udstillingen, giver forskellen meget god mening. Tanken bag udstillingen er nemlig, at der er et gigantisk væsen, der er faret vild i et indkøbscenter. Med lange arme og lodne ben breder den sig ud i alle butikker, så man må krybe kravle og klatre for at bevæge sig rundt. Over en højtaler får man at vide at væsnet er sultent og vokser og vokser. Det har brug for energi, især den energi vi skaber, når vi bruger vores kroppe, er kreative og drager omsorg for hinanden. Med den fortælling opfordres børnene så til at gå på opdagelse i det finurlige univers og skabe god børneenergi, der kan få monsterets hjerte til at banke. 
I et af rummene finder man endda et fint bankende “monster”-hjerte, der ligger blottet på et bord. Som en slags levende væsen ligger det og pumper - noget der især talte til storebror på seks år med konnotationer til robotter, teknik og videnskab.  

“Det fine ved sanseudstillingerne er, at de først og fremmest opleves med netop sanserne og taler til hjertet, så man skal lege sig frem til en forståelse. Det gør det muligt at tage fat i emner, der ellers kan være vanskelige at præsentere for børn, som er vant til, at de voksne taler og forklarer med mange ord. Når børnene så kommer ind i sanseudstillingens univers - som er uden ord - bliver deres opmærksomhed vakt på en helt ny måde, og her har børnene ofte et kæmpe forspring,” siger Henriette Nielsen. 

Sanseudstillingen ‘Monsterhjerte’ kan opleves på Kunstmuseum Brandts frem til d. 20. oktober 2024 

Billedet øverst: Monsterhjerte. Foto: Mette Krull

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig