Indkøbskurven er tom.
Enter Art Fair 2024
Interview & Portræt

Interview med stifter og direktør Julie Leopold Alf

Enter Art Fair 2024

Interview af Ditte Wamberg. 
21.08.2024

Kunstmessen Enter Art Fair har ramt en særlig nerve med deres udgangspunkt i det globale kunstmarked og med et særligt fokus på digital kunst i kombination med den fysiske. Messen tiltrækker år for år et stigende antal gallerier og besøgende. Vi har fået en snak med stifter og direktør Julie Leopold Alf. 


Julie Leopold, Enter Art Fair, HQ ©Davy Denke, Rytter and Denke 2024.

Enter Art Fair er Skandinaviens største internationale kunstmesse, og til august kan messen opleves for sjette gang, når den over 4 dage udfolder sig i Lokomotivværkstedets unikke og historiske lokaler i Sydhavnen.
Ophavskvinden bag messen er iværksætteren og forretningskvinden Julie Leopold Alf, som i 2019 for første gang slog dørene op for Enter Art Fair. Eventet fandt sted i et telt på Refshaleøen med værker fra 35 internationale gallerier og cirka 6000 besøgende. Siden har det taget fart, og 2023 blev året, der sprang alle tidligere rammer med både salg, besøgende samt antallet af kunstnere og gallerier, der deltog i messen. 
Men hvad kræver det at skabe sådan en succes, hvordan tager man det første skridt, og hvordan holder man snuden i sporet, når udfordringer som corona med lockdown og restriktioner rammer?
Vi er blevet taget med på rejsen i et interview med stifter og direktør Julie Leopold Alf.

Hvordan opstod idéen med at skabe Enter Art Fair?
“For mig var det tydeligt, at der manglede en platform for både danske og internationale gallerier. Og at København sagtens kunne bære det! Jeg ville gerne skabe en årlig begivenhed, der kunne trække den internationale kunstscene til København i stedet for at danske kunstnere, gallerier og kunstinteresserede skulle rejse ud i verden, når horisonten skulle udvides. I 2019 grundlagde jeg derfor Enter Art Fair som et kreativt og kommercielt samlingspunkt for den danske, skandinaviske og internationale kunstbranche. 
Det var visionen om at gøre København til et internationalt hot spot for kunst, på samme måde som mode- og design-ugen, der satte det hele i gang. Efter nøje overvejelser tog jeg det første skridt om at blive iværksætter, etablere Enter Art Fair og arbejde for at styrke Danmarks position som et epicenter for international kunst.” 


Daniel Buren, Galleri Nicolai Wallner, Enter Art Fair 2023. Foto: Julie Nymann

Hvorfor var der behov for sådan et initiativ?
“Enter Art Fair har fra starten været en ambitiøs kunstmesse, der i samarbejde med hele kunstbranchen ville række ud over Danmarks grænser og skabe merværdi. Med navnet ‘ENTER’ ønskede jeg at invitere alle ind i kunstens verden, og blive inspireret til at erhverve sig et kunstværk. 
Jeg er glad for, at den originale ide med at inddrage det digitale aspekt i den traditionelle kunstverden stadig er en del af vores DNA. I år præsenterer vi en sektion med gallerier, der udelukkende præsenterer digital kunst. ‘ENTER’ refererer også til ‘ENTER-knappen’ på en computer.”

Hvad er dit eget forhold til kunst?

“Jeg har en dyb respekt for kunst og alle de fantastiske mennesker, som gør branchen så mangfoldig. Det er en branche, hvor folk har noget på hjertet, og hvor der insisteres på dybde og mening med tingene. 
Jeg elsker at opleve kunst på museer, kunsthaller og særligt på galleriernes udstillinger, men der er nu noget ganske særligt ved at eje et værk, som man bliver betaget af. Et kunstværk kan jo følge én igennem hele livet og bringe både stemninger og oplevelser til live blot ved at man ser på det. 
Jeg kan lide kunst fra alle tidsaldre, men særligt samtidskunsten har min interesse. Jeg er enormt taknemmelig over at arbejde i kunstbranchen og sætter pris på det hver eneste dag.”


Enter Art Fair, 2023. Foto: Julie Nymann og Frida Gregersen

Hvordan har Enter Art Fair udviklet sig fra startskuddet i 2019 og frem til i dag?
“Vi er på fem år fordoblet i størrelse og besøgstal. Den første kunstmesse blev afholdt i et 3.000 m2 telt på Refshaleøen og præsenterede 35 internationale gallerier og tiltrak 6.000 besøgende. Sidste år bød vi over 20.000 besøgende velkommen i den 10.000 m2 historiske bygning Lokomotivværkstedet, og præsenterede 91 internationale gallerier fra 23 lande. 2023 var vores mest succesfulde og største udgave nogensinde med et rekordsalg af kunst og et stort besøgstal af private samlere og førende institutioner. Mere end 350 kunstnere fremviste deres værker, fra maleri, video, performance, digital kunst til skulpturer.” 

Hvad er du selv mest stolt over, når du ser tilbage på de år, Enter Art Fair har eksisteret?
“Jeg er enormt stolt over mit team, som arbejder hele året rundt for at gøre messen til en succes. Deres dedikation gør, at jeg glæder mig til at tage på arbejde hver eneste dag. Jeg er også stolt over, at vi har holdt fast i vores værdier og originale koncept, samt af at vi lever op til vores ansvar over for gallerierne, deres kunstnere, vores sponsorer samt de besøgende. Vi er Skandinaviens største internationale kunstmesse og mere end 20.000 mennesker vælger at besøge kunstmessen for at opleve og investere i det bedste indenfor samtidskunsten. Det ansvar tager jeg dybt alvorligt.”

Hvad har der været af udfordringer i løbet af årene?
“Enter Art Fair finder sted fire dage hvert år, og vi skal her være de bedste værter for de mere end 20.000 besøgende og den bedste repræsentant for den internationale kunstbranche i hjertet af København. Vi bruger derfor hele året på at forberede de fire dage, som omfatter alt inden for produktion, markedsføring, salg og koordinering. I 2019, var det en udfordring at starte en kunstmesse på under seks måneder og springe ud som iværksætter. Jeg skulle overbevise internationale gallerier, investorer og besøgende om en helt ny kunstmesse. Året efter kom corona, og det skabte en ny virkelighed. Men vi klarede den trods de mange restriktioner. I dag har messen fået flere ‘muskler’, men missionen er den samme - at være et kreativt og kommercielt samlingspunkt for den danske, skandinaviske og internationale kunstbranche.”


Enter Art Fair, 2023. Foto: Julie Nymann and Frida Gregersen

Hvad tror du er grunden til, at messen hvert år tiltrækker flere og flere besøgende?
“Den høje kvalitet af kunst og fordi Enter Art Fair indkapsler Københavns unikke energi. Det er jo en gave til enhver, der er bare en smule kunstinteresseret - at kunne finde så meget international kunst af høj kvalitet under et tag! Derudover gør alle sig altid ekstra umage på en messe og man kan møde en masse af kunstnerne selv i løbet af de fire dage. Jeg får altid at vide at Enter Art Fair er et højdepunkt på den internationale kunst kalender pga. af den særlige stemning, der er på messen. 
Vi gør meget ud af at skabe rammerne for en indbydende messe, hvor man har lyst til at gå på opdagelse, netværke og gå i dialog med galleristerne. De besøgende er heldigvis meget nysgerrige og vores gallerister er altid klar til at svare på spørgsmål om kunstværkernes oprindelse og pris. “

Hvad kan man forvente af dette års Enter Art Fair? 
“Man kan forvente at blive forført af de mest fantastiske kunstværker. 2024-udgaven er den største hidtil og vil samle 96 af verdens førende gallerier fra mere end 22 lande. 
Der er noget for alle. Fra maleri til video kunst. 
Vi sætter i år også fokus på digital kunst med kunstprogrammet ‘Betwixt,’ som er kurateret af Diana Velasco, der er kunstnerisk leder af Museet for Nordisk Digital Kunst. Med nye termer som “phygital” sammensat af fysisk og digitalt, sætter kunstprogrammet fokus på kunstværker, der befinder sig i krydsfeltet mellem det fysiske og det digitale samt at bygge bro mellem den klassiske og digitale kunstverden. Blandt andet vil kunstneren LoVid vise et interaktivt digitalt værk, "Heartsleeves" (2024), som tillader beskueren at smelte visuelt sammen med værket via et webkamera. Kunstneren Auriea Harvey vil vise fysiske og AR skulpturer, herunder værket "Mother/Child" (2022), som er en omfortolkning af Michelangelos berømte skulptur 'pietà.' Vi er stolte af at programmet er støttet af bl.a. Statens Kunstfond og Beckett fonden.”


Enter Art Fair, 2023. Foto: Julie Nymann and Frida Gregersen

Hvad har der været af særlige kriterier i udvælgelsen af gallerier?
“Det er en del af Enter Art Fair’s DNA konstant at være relevant og i dialog med samtiden. Enter Art Fairs komité har nøje udvalgt gallerierne baseret på internationale standarder for at sikre den højeste kvalitet og en mangfoldig repræsentation på tværs af alle discipliner, herunder maleri, skulptur, keramik, glas, NFT og video. 
I vores ‘Young Section’ sætter vi fokus på gallerier, der er mindre end fem år gamle, og giver hermed en platform til nogle af de nye tendenser. “

Hvad ligger der af ansvar på jeres skuldre som repræsentanter for Skandinaviens største internationale kunstmesse? 
Vi har selvfølgelig et stort ansvar både overfor vores partnere, besøgende og hele kunstbranchen. Vores vision er at inkludere ‘nye’ i kunstbranchen såvel som veletablerede samlere og institutioner. Det betyder, at vi aldrig går på kompromis med kvaliteten. Det kan og vil vi simpelthen ikke gøre. Vi tager ansvar for, at kvaliteten af det, man møder og oplever på Enter Art Fair, altid er i orden. Ligeledes synes vi, at med vores størrelse og platform har en forpligtigelse til at også give plads til de lidt 'sværere' kunstformer, som f.eks. performance og digital kunst. Jeg har et forretningsmotto, der hedder: Kagen skal gøres større. Alt vi gør skal gerne bidrage til at forbedre oplevelsen for den besøgende samt til at skabe eller styrke kontakten mellem branchen og de kunstinteresserede. I tråd med det, samarbejder jeg kun med folk, som har gode intentioner, og hvor vi hver især bidrager positivt til samarbejdet. “ 


Enter Art Fair, 2023. Foto: Julie Nymann and Frida Gregersen

Hvad skal man glæde sig allermest til som deltager i Enter Art Fair 2024?
“Man skal glæde sig til at opleve det bedste indenfor samtidskunsten, og møde de mest inspirerende mennesker fra hele verden i en unik atmosfære. Det hele under et tag, hvor der er højt til loftet. Både bogstaveligt og i overført betydning.”

Enter Art Fair 2024 finder sted i lokomotivværkstedet d. 29. august – 1- september.

Læs hele programmet her

Billede øverst: Enter Art Fair 2023. Foto: Julie Nymann og Frida Gregersen 

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig