Indkøbskurven er tom.
Club Zero
Scene, Film & Bøger

Anmeldelse af Club Zero

ANMELDELSE AF CLUB ZERO

FILM: Af Maya Zoe Saadon. 
19.06.2024. 

Club Zero er en film om syv unge kostskoleelever og skolens nye lærer Miss Novak, der netop er blevet ansat af kostskolen for at undervise i sin anerkendte ernæringsteori ‘conscious eating’ eller ‘bevidst spisning’. Filmen foregår på en elitær britisk kostskole og følger de syv unge kostskoleelever, der i åbningsscenen til filmen, i en cirkel ledt af Miss Novak, deler hvorfor de hver især ønsker at spise bedre - for at redde planeten, for at tabe sig, for at bekæmpe vanedannende junkfood-konsumerisme, eller for at få gode karakterer.

Miss Novak, der med sit korte pagehår, sin lette accent og sin fredfyldte autoritarisme, er kommet for at redde dagen og vil føre disse unge mennesker gennem sin ernæringsteori, så de kan opnå deres ønsker og leve i verden på en mere bevidst måde. I modsætning til ubevidst spisning, hvor man spiser hvad end der smager godt og spiser så meget man kan, består ‘bevidst spisning’ i at spise sundt, stringent og vigtigst af alt, at være opmærksom på hvad man spiser og hvor meget. 


Credits: Jessica Hausner.

Som de unge bliver mere og mere fascineret af Miss Novak og hendes ernæringsteori, udvikler filmen sig til noget af nært et anorektisk drama, hvor spiseforstyrrelsen institutionaliseres og undervises i som en form for dominerende selvdisciplin i høj-religiøs iver. Der tillægges etiske værdier, moralsk ansvar og forpligtelse til fællesskabet i overholdelsen af de nye madvaner, som Miss Novak præsenterer eleverne for og før de - eller deres forældre - ved af det, er kurset, de valgte at blive en del af, blevet første skridt henimod medlemskabet i den ikke-spisende kult, som Miss Novak længe har været en del af, Club Zero. 

Jessica Hausner, den østrigske instruktør bag filmen, der tidligere har været en Cannes-favorit med filmen ‘Miraklet i Lourdes’ fra 2009, formår dog ikke at levere lige så høj en standard denne gang. Desværre bliver filmens anstrengelse efter at understrege sine pointer det, der i sidste ende svigter den og forsøget på satire og deadpan-humoren, der alt for ivrigt vil trænge sig gennem skærmen, bliver uden held og efterlader undertegnede med en filmoplevelse uden megen dybde, mening eller eftertanke.

Selvom narrativet og temaerne synes relevante og filmens kritik af kapitalismens høj-forbrugerisme, hvis sammenligninger til overspisning og grådighed synes skarpe, er det som om anstrengelsen med hvilken pointerne bliver gjort, fjerner spændingen og troværdigheden ved fortællingen. Kostskoleeleverne bliver manipuleret for hurtigt og for let, forældrenes opmærksomhed, eller mangel på samme, virker overgjort og kalkuleret og skolens manglende ansvarstagen er generelt svær at forestille sig som realistisk.Den nedtonede og ellers elegante instruktørstil, som Hausner tidligere har mestret, forbliver hul og uoverbevisende.

Filmen er dog flot skudt af Martin Gschlacht og stilfuldt designet af Beck Rainford. Kostumerne i filmen er farverige og modige. Filmens æstetiske udtryk er generøst og blomsten på en bluse, eller et lysegrønt hårbånd, leder en til de mange, detaljerige kreative beslutninger som er gået med i processen. Derudover er lokationerne, om det er på kostskolen eller hjemme hos eleverne, arkitektoniske stjernefund, som skaber forbindelser til især nogle af Ruben Östlunds filmlokationer i film som The Square (2017) og Force Majeure (2014). Alt i alt er filmen en konsekvent æstetisk helhedsoplevelse. 


Credits: Jessica Hausner.

Club Zero er en fortælling om manipulation, kontrol, kapitalisme, spiseforstyrrelser, ungdom, ensomhed og kulter - og formår at adressere mange af samtidens problemstillinger. Filmen interesserer sig for de mekanismer, der kommer i spil, når vi på tværs af emner, søger nye fællesskaber, noget at tro på, en identitet, eller noget helt fjerde til at guide vores adfærd igennem senkapitalismens overflod af forbrugerisme, information og teknologi. Temaerne ville umiddelbart fungere godt i en cocktail til en højaktuel samtidsthriller, alligevel formår filmen ikke at danne sig et særligt dybt aftryk hos undertegnede.

Club Zero kan ses i Grand Teatret fra den 27.06.2024.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig