Interview med Thomas Albertsen, vinderen af "Danmarks næste klassiker".
Designer med opfindertrang
I årets udgave af Danmarks næste klassiker, satte de to dommere særligt fokus på det funktionelle. Det viste sig at være den perfekte udfordring for sæsonens vinder, Thomas Albertsen, der er drevet af en trang til at opfinde og finde løsninger.
Af Rikke Lund Paulsen
Publiceret i magasinet arkitektur/design #2 den 06.07.2023
Thomas Albertson. Foto: Nicolai Skov / DR
Thomas bor i et hus i Valby med sin kone og deres to børn, og det er også her han udvikler og producerer mange af sine designs. I kælderen har han et kontor, hvor han laver 3D-tegninger og printer modeller samt færdige dele til sine produkter på en 3D printer. Ved siden af kontoret har han et værksted, hvor han udfører det håndværksmæssige arbejde med at bygge og finpudse produkterne.
Thomas begrænser sig ikke til at arbejde med bestemte materialer, da det ikke er materialerne, han er forelsket i. Det der driver ham, er at løse udfordringer.
“Jeg er sådan lidt, du ved, løsnings-funktionalist inde i hovedet. Så jeg kan godt lide det der med at blive stillet en opgave med nogle kriterier, som jeg så vil forsøge at løse bedst muligt. Jeg synes det er super spændende at arbejde sammen med ingeniører og værktøjsmagere og lave nogle produkter, hvor jeg skal finde frem til løsninger på forskellige funktionelle udfordringer. Det er jo næsten sådan noget ingeniørarbejde ikke? Og selvfølgelig skal det se ordentligt og flot ud og alting, men jeg kan godt lide de her lidt opfinder-agtige opgaver.”
Trangen til at opfinde, blev tydelig i Thomas’ vindermøbel, affaldssorteringsmøblet, hvor han, som en ekstra detalje, opfandt en funktion, der kan holde posen fast på skraldespanden. Han smiler og fortæller, at flere har sagt, han burde tage patent på det. Møblet fik også stor ros af de to dommere Kasper Salto og Louise Campbell. Louise udtalte endda, at hun ikke vidste, at hun var sådan en, der kunne blive lykkelig af at se en skraldeløsning.
Thomas Albertson, Skrald (fra Danmarks næste klassiker). Press Photo
Et sindssygt fedt designmaraton
Deltagerne i programmet, skulle producere seks møbler hver med kun tre ugers interval. Programmet har derfor været lidt af et designmaraton. Det har sat store krav til designernes evner - til at skabe et holdbart koncept, udvikle og i sidste ende producere møblet. Det var derfor både deres designkompetencer og arbejdsproces, der blev sat på prøve.
“Første program, det var nok det, jeg synes var hårdest”, fortæller Thomas.
“For der skulle jeg lige finde ud af, hvad man kan nå på tre uger og hvem der skulle hjælpe mig og alt sådan noget. Efter første program synes jeg, at jeg fandt ud af min proces og så synes jeg faktisk, at det har været vildt sjovt at være med. Den der disciplin, med at lave noget på tre uger som vi skulle i programmet, den synes jeg er sindssygt fed. For der kommer noget vildt fedt ud af det og det er ret sjovt. Så jeg har virkelig nydt hver gang vi skulle have en ny opgave. Så har jeg været vildt spændt og glædet mig rigtig meget til det.”
I det første program erfarede Thomas, hvordan arbejdsprocessen blev væsentligt afkortet, hvis han skulle have hjælpe til den håndværksmæssige udførelse af produktet. Derfor søgte han kun hjælp til håndværket i de to første programmer og har derudover lavet alt selv.
Thomas Albertson, Lampe (fra Danmarks næste klassiker). Foto: Thomas Albertsen / Frandsen
Designfællesskab og internationale kunder
Siden Thomas blev færdig fra designskolen, har han stort set ikke lavet andet end at designe. Han driver virksomheden Carl & Carl sammen med Gustaf, som han gik på designskolen med. Virksomheden er opkaldt efter Thomas’ morfar og Gustafs farfar, der begge var iværksættere. Her har de blandt andet designet køkkengrej og elektroniktilbehør for nogle svenske virksomheder.
“På den måde er vi ligesom havnet i køkkenbranchen. Men det er fint, for der er jo også en del problemer at løse i den verden,” griner han.
I 2014 startede han så udstillingsfællesskabet Danish Design Makers sammen med Øivind Slaatto og Antonio Scaffidi. De ville skabe et fællesskab for designere og gøre det lettere for designerne at få deres produkter eksponeret. Den første udstilling var i Köln i 2014 og de laver nu en udstilling hvert år, hvor man kan søge om at deltage. I forlængelse heraf, har Thomas fået forskellige kunder. Det er blandt andet en kinesisk kunde, som han har tegnet rigtig mange produkter til.
“Det er faktisk enormt spændende og sjovt at arbejde med dem. De har jo en helt anden hastighed på udvikling og alting.”
I dag lever Thomas af at designe, men det har været en lang vej og hårdt arbejde at nå dertil.
“I starten tjente jeg nul kroner, men det jeg gerne ville, var at tjene penge via royalties, for så kan man bare noget helt andet. Så har du meget større mulighed for at fokusere på én ting og sige nej til en anden. Og det er det, jeg lever af nu. Det har kun taget 15 år,” griner han.
Nye samarbejdspartnere
Thomas fortæller, at det har været en virkelig god oplevelse at være med i designkonkurrencen og han er meget spændt på, hvad det måske kan bringe med sig efterfølgende. Virksomheden Frandsen har allerede taget hans lampe fra program to til sig og vil gerne have den ud i butikkerne så hurtigt som muligt.
Derudover gør han sig forskellige tanker om fremtiden. På den ene side drømmer han om at lave lige præcis det han har lyst til, have tid til det, og finde nogen at lave det sammen med.
“Men jeg er ikke sikker på, at jeg vil være så god til det. For når der ikke er en deadline, kan det måske være svært at motivere sig. Det er lidt ligesom det her med, at den ultimative frihed måske ikke er det bedste. Så i virkeligheden håber jeg, at eventuelle samarbejdspartnere ser, hvad jeg kan og får lyst til at bruge det i deres virksomhed. Og at de så kommer med nogle dejlig konkrete opgaver, som jeg kan udfordre! For det synes jeg egentlig er fedest”.
Info
Carl & Carl: http://www.carlcarl.com
Danish Design Makers: https://danishdesignmakers.com/2022-exhibition-in-union
Dette og tidligere års sæsoner af Danmarks næste klassiker kan ses på DRTV.