Indkøbskurven er tom.
Craft’s Week Bornholm
Rejser, Kultur & Event

Kunsthåndværk på klippeøen i efteråret

Craft’s Week Bornholm

OMTALE: Af Sofie Tanashka.
21.08.2023.

Bornholm er ikke kun et besøg værd om sommeren. I efterårets spæde start, fra 1.-10. september, er der nemlig Bornholm Crafts Weeks, over hele øen, med events så finurlige som kunstnerisk månelanding, designertalks og Bornholms mesterskabet i drejning.

Har man sagt kunsthåndværk, har man efterhånden også sagt Bornholm. Nu, mere end nogensinde før. Bornholm blev nemlig i 2017 kåret til World Crafts Region, som den første ø i verden - og er faktisk det første sted i Europa, der kan bryste sig af den fine titel.

Det er World Crafts Council, der udnævnte kilppeøen, der med sine mange gallerier, værksteder, biennaler og internationale uddannelsesmuligheder indenfor kunst og håndværk viser hvor stærkt øen har positioneret sig på den internationale scene.

Bornholm har fordret kreativt kunst og kunsthåndværk, på en måde som ingen andre steder i Danmark har gjort det, med flere hundrede års lange traditioner for håndværk og velbevarede teknikker indenfor både glas, keramik, metal, træ og tekstil.

Titlen som World Crafts Island er velfortjent; Bornholm har kunsthåndværk i sit DNA. Med det højeste antal kunsthåndværkere pr kvadratmeter, popper der til stadighed nye værksteder op rundt omkring på den lille ø, hvor der kan spores pottemageri og lerjord helt tilbage til 1800-tallet.


Foto: Kristoffer Linus

Foto: Kristoffer Linus

Foto: Kristoffer Linus

Kreative dage på solskinsøen
Bornholms Center for Kunsthåndværk, Grønbechs Gaard i Hasle, er hjertet i Crafts Week Bornholm. Her kan man frem til sæsonens slutning d. 22. oktober, opleve events, udstillinger og portrætter i overflod. Grønbechs Gaard går forrest i hyldesten til Bornholm som World Crafts Region, og et besøg i Hasle er ikke kun en oplevelse af kunsthåndværket som en kreativ proces og en helt særlig stilart, det er også en hyldest til den kreative ø.

Ikke alene er der konstant gang i de velkuraterede udstillinger, hvor hus og kunstnere hjælper hinanden, under dygtig kunstnerisk ledelse af Lene Havtorn Larsen. Der er også fokus på kunsthåndværkets særlige status, som en opnåelig, brugbar kunstgenstand, som skal røres, ses - og bruges.

Den faste udstilling af de lokale kunsthåndværkere er en oplevelse i sig selv, når man besøger museet, men det samme er også butikken, der huser 50 fastboende kunsthåndværkeres arbejder - ting som vel at mærke kan købes med hjem. “Kunst skal være tilgængelig for alle”, fastslår Lene Havtorn Larsen, hvilket understreges af Grønbechs gaards særlige koppe-feature. Her køber du ikke blot en kop kaffe, du får også lov til at vælge præcis den kop du vil drikke din kaffe ud af. Så får de besøgende nemlig muligheden for at sidde og mærke det Bornholmske kunsthåndværk, de også har mulighed for at købe.


Foto: Kristoffer Linus

Foto: Kristoffer Linus

Foto: Kristoffer Linus

Kunsthåndværkets ø: Maker’s Island på Grønbechs Gaard
Sammenslutningen Maker’s Island er et både konkret og symbolsk samarbejde mellem væsentlige aktører i Bornholms kunsthåndværksmiljø.

Udstillingen på Grønbechs Gaard, Bornholms Center for Kunsthåndværk viser kreative værksteder og arbejder fra de mange forskellige aktører i det, de selv kalder ACAB: Arts and Crafts Alliance Bornholm. Med både Kunstakademiets designuddannelse, og flere internationale uddannelser indenfor både tekstil, keramik og glas, og de utallige kunstnere der åbner små gallerier over hele øen, er der skabt en ægte kreativ og kunstnerisk atmosfære på øen, hvor folk ikke længere tager forgæves efter Lov i Listeds eftertragtede Noma-stel eller Kadeau-stel, men frit kan vælge fra de lige så talentfulde kunsthåndværkere fra hele øen.

Læs mere om Bornholm Craft Week her

MAKER’S ISLAND BORNHOLM Bornholm har en national og international styrkeposition inden for kunsthåndværk. Det er senest kommet til udtryk gennem opnåelsen af World Craft Region-titlen, hvor Bornholm som den første region i Europa og den første ø i verden i september 2017 fik tildelt titlen af den UNESCO anerkendte organisation World Craft Council.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig