Indkøbskurven er tom.
Fanø Free Folk Festival 2023
Rejser, Kultur & Event

Sensommerens musikalske anbefaling

Vesterhavsvind og performative eksperimenter 


ANMELDELSE
af Marianna Cæcilie Kiel

FANØ FREE FOLK FESTIVAL 2023

Mellem stråtækte huse, små gadekær og vinden, der blæser ind fra vadehavskysten, står centrummet for en af landets mest kunstnerisk-eksperimenterende micro-festivaler. Fanø Free Folk Festival har siden 2010, holdt til i Sønderhos forsamlingshus, med få afstikkere til den omgivende naturs idylliske scenarier, eller hos kunstnere, der har slået sig ned på øen.  

Med et empatisk musikalsk setup er festivalen stablet på benene på initiativ fra frivillige kræfter, med Rasmus Steffensen som den iderige ildsjæl bag forehavendet. Festivalen, der har et godt ry ude i verden, har plads til omkring 150 betalende gæster, og som sådan skal den ikke måles på billetsalg og vækst. Ambitionen er at fastholde små møder, der har optimale betingelser for at indkapsle den intime atmosfære, festivalen er kendt for at have. Man ville ødelægge det særlige rum, hvis festivalen bliver større.

Ukonventionel og fri
Intet i festivalens musikalske vedtægter synes at være føjet ind under de genremæssigt velkendte kasser, hvor forventninger ofte samler sig til kategorisk vanetænkning.Tværtimod er de musikalske konventioner kastet ud over øens fygende sandbanker og erstattet med en kunstnerisk frihed, der befinder sig uden for hierarkier og perifer underholdning.

Free folk genren, som er baseret på outsider,-og udkantsmusik, inkluderer de eksperimenterende, skæve dissonante toner og berører alt lige fra digitale, minimalistiske post-punk-arrangementer til musikalske folktraditioner og klassiske vokalkompositioner. Ofte akkopagneret af særegne, hjemmebyggede instrumenter.

Et andet særkende ved festivalen er hvordan de fysiske begænsninger erstattes af vedkommende, tilfældige møder. Der er f.eks ingen backstagerum, så man kommer hinanden ved, og ud af dette opstår små forsamlinger hvor musikere finder hinanden og tager på turné sammen.


Fanø Free Folk Festival 2023. Foto: Henrik Svanekær Kristensen.

Det ukendte og inkluderende
En gæst beretter livligt om, hvordan man ofte vil opleve at musikken enten er alvorsfuldt lavmælt, eller uimodståelig vild og voksende. De fremmødte er nysgerrigt modtagelige over for det ukendte og inkluderende musikalske terræn.

Videre fortælles det, at er man heldig vil man erfare hvordan nysgerrigheden udarter sig til et sansemæssigt klimaks, hvor al inspiration og viden hentes fra. Foranlediget af de mange musikalske indtryk.

Peformativ lyd
Den italiensk-franske kunstner Loup Uberto illustrerer meget godt hvad festivalen handler om, da han blander vokaltraditioner med kunstneriske, lydlige eksperimenter. Ubertos optræden på årets festival er fremført med sangtraditioner fra norditalien i et performativt setup, der blandt andet inkluderer hjemmebyggede instrumenter og en transistorradio.

De kunstneriske lydinstallationer, der er bygget op som en slags lydskulptur i en ritualiseret form, refererer til den performance-kunst, man oplever på samtidskunstscenen i dag.

Et særkende ved Ubertos musikalske referencer er interessen for ældre vokaltraditioner, der indgår på lige fod med de kunstnerisk eksperimenterende lydlag i musikken. Begge elementer skinner kraftigt igennem hans musikalske kompositoner.

Umberto har i den forbindelse sagt at numrene i hans performance er som gode venner: generøse, sære og uforklarlige. En beskrivelse, der synes at matche det særligt inkluderende rum, han og festivaldeltagerne befinder sig i under festivalen i det gamle historiske, smukke forsamlingshus.


Loup Uberto. Fanø Free Folk Festival. Foto: ukendt

Musikalske helte
En helt anden optræden kom fra den polske trio Sutari, der forførte publikum med violin og sang med inciterende kant og feministiske undertoner. Flere af numrene er tilført politiske budskaber, da kunstnerne kommer fra et land, hvor kvinderettighederne stort set er ikke-eksisterende. Landet byder på en kvindehistorie, hvor kvinder har stået i skyggen af folkemusikken, og "helte" i en bred forstand tilskrives det at være mand. Fortællingen synes  at pege på en strukturel problematik, der især ses i østeuropæiske lande. Trioen udtrykker sig også gennem en økoproblematik, der klimakritisk hylder udsatte og medtagne naturområder. Sutari er et vedkommende, musikalsk projekt, der på interessant vis klæder festivalen, med stærke, milde og klare vokaltoner, fremført midt i det grønne slettelandskab i Sønderho.


Sutari, Fanø Free Folk Festival. Foto: Piotr Spigiel

Fanø Free Folk Festival skal opleves for dens horisontudvidende kvaliteter og overumplende særkende, og kan ikke anbefales nok herfra.

Festivalen afholdes hvert år den anden sidste weekend i juli.
For yderlig information se: https://www.facebook.com/fanofreefolk

Øverste Foto: Fanø Festival, Henrik Svanekær Kristensen

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig