Indkøbskurven er tom.
Tivoli fylder 180 år
Rejser, Kultur & Event

Det fejres blandt andet med ny plakat designet af Thomas Winkler.

Tivoli fylder 180 år 

Af Tina Kristensen. 
28.03.2023. 

På fredag tager Tivoli hul på sommersæsonen og i år er det ikke mindre end 180 år, den ikoniske have midt i København har budt gæster velkommen. Det flotte runde tal skal fejres og det sker blandt andet med en ny plakat. Vi har fået en snak med Thomas Winkler, der er manden bag årets Tivoliplakat  

Til pressemødet bliver Thomas Winkler præsenteret som Tivolis “Huskunstner”. Han har arbejdet for Tivoli i 14 år og står blandt andet bag en række plakater ligesom man finder både spilledåser, kaffedåser, kopper, julekugler, servietter mm. i hans design. 

“Jeg er oprindeligt uddannet beklædningsdesigner og har arbejdet en del år med teater for Jytte Abildstrøms Teater Riddersalen.” 

Thomas Winkler er nu en fast del af holdet bag meget af udsmykningen af Tivoli, forlystelsernes udtryk og farver og ikke mindst det velkendte Tivolimerchandise.  


Tivolis julekugler, 2018. Designer Thomas Winkler. Foto: Lina Ahnoff Photography. Nedenfor: Tivoliplakater designet af Thomas Winkler.

“Jeg har fingrene i alt undtagen planterne, om det så er farven på bænkene, udsmykninger eller bogstaverne over plænen,” forklarer han. 

“Det er jo faktisk en scenografisk opgave. Tivoli er et stort teater som publikum er en aktiv del af.” 

Årets Tivoliplakat 
Mangt en Tivoliplakat er blevet til over årene og anerkendte kunstnere som Tal R, Erik A. Frandsen, Bjørn Wiinblad, Peter Callesen og Wilhelm Freddie har alle bidraget hertil. 

Tivoliplakater herover. Øverst fra venstre Richard Branderup, Tal R, Erik A. Frandsen.

Der er mange ting i spil, når man skal designe en plakat for et sted som Tivoli fortæller Thomas Winkler. 

“Alle har deres særlige minder fra Tivoli, det kan være en favoritforlystelse eller lysene eller noget helt andet. Som barn besøgte jeg haven årligt med mine forældre og to søstre. For mig er det mest minder om blomsterne, om grinende børn og røde kinder.”   


Thomas Winkler ved årets Tivoliplakat. Foto: Magasinet kunst.

Når man ser årets plakat, har netop blomsterne fået lov at fylde godt. I et collageagtigt udtryk der kombinerer stregtegninger, grafiske gengivelser og fotos har Winkler skildret haven som et visuelt sansebombardement.  

“Det er vigtigt at bibeholde historien, men på samme tid skal der ske noget nyt. Altså en blanding af tradition og fornyelse,” forklarer han. 
Når man går tæt på plakaten, kan man se nogle af motiverne fra gamle Tivoli-samlemærker fra århundredskiftet, for eksempel Columbine der danser nederst i venstre hjørne.   

Plakaten rammer faktisk meget godt den oplevelse det er, når man står i haven. Midt blandt dekorative blomsterbede, springvand og massivt ornamenterede bygninger som det japanske tårn, med et lydtæppe bestående af hvin fra rutsjebaner, rytmiske bank fra forlystelsernes mekanik og en summen fra de mange gæsters samtaler.  

Pantomimen restaureret 
Thomas Winklers arbejde handler om at få hele haven til at spille sammen. 
“Jeg går rundt og prøver at spotte det mindst smukke i haven, så vi kan opdatere det.”  

Om det så er mindre features til det højtelskede spil Andedammen, havens skraldebiler der skal pimpes eller større istandsættelser, som årets gennemgående restauration af Pantomimeteatret.  

Pantomimeteatret. Foto: Bax Lindhardt.
 
Pantomimeteatret er havens ældste bygning. Det nuværende Pantomimeteater blev bygget i 1874 og bygningen, der i dag er fredet, er tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup. 

“Pantomimen er jo fredet, så der kan man ikke bare ændre på sagerne. Men det er altså ret fedt, når bladguldet kommer på og når træudskæringerne står knivskarpt igen,” afslutter Thomas Winkler. 

Samtidskunst, festival og masser af scenekunst 
Da Tivoli åbnede i august 1843, lå et interimistisk sommerteater lige til venstre for hovedindgangen. Åbningsprogrammet bestod af akrobater, klovner, tableauer, linedans og stærke mænd - uden tvivl et vildt program i tiden.  

Den 15. august 2023 kan Tivoli så fejre 180 år og i dag er Tivolis program udvidet i et omfang, så man næsten taber pusten. Der er koncerter næsten hver dag i sommermånederne, flere festivaler, moderne dans og så fortsætter samarbejdet med CHART, så vi kan se frem til at en række prominente samtidskunstnere fra ind- og udland viser deres værker i haven. 

Tivoli tager hul på sommersæsonen d. 31. marts 2023. 
Se programmet her.

Billedet øverst: Designer Thomas Winkler, 2018. Foto: Lina Ahnoff Photography 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig