Indkøbskurven er tom.
Anna Syberg
Udstillinger & Omtaler

Øjeblikkets skønhed på Den Hirschsprungske Samling. 

Anna Syberg

Af Lotte Jacobsen:
27.03.2023. 

Forårets blomster pibler frem og som krokus i hopetal på en plæne skaber eksplosioner af lykke sådan er det med udstillingen Anna Syberg - Øjeblikkets skønhed på Den Hirschsprungske Samling.  

Anna Syberg er i sin samtid et centralt anker i kunstnerkolonien Fynboerne og hun fandt sine motiver i blomster og planter, i hjemmets vaser og potter, i haven og i friluftsstudier i naturen.  

Det er netop det blik Anna Syberg formidler. Det giver os som beskuer et særligt nærvær til naturen, noget ekstra -og mon ikke de fleste kan blive enige om, at det nærvær er påtrængende.  

I sine akvareller fornyer Anna Syberg blomstermaleriet og deler generøst ud af teknikkens muligheder. Det karakteristiske ved hendes arbejde med akvarellen frembringer de levende og vibrerende blomster og planter, så det er muligt at se, høre og mærke - sanse øjeblikket.  


Anna Syberg, Krysanthemum, 1898, Den Hirschprungske Samling.

Med transparente lag af vandfarve på andre lag af blyantsskitse gør hun opmærksom på nogle partier i maleriet ved at understrege med en sort konturstreg. Teknisk er der sådan overlegenhed, at øjeblikke bliver til fordybelse. Mellem det veldefinerede og det udflydende viser Anna Syberg, hvordan forholdet mellem skitse og det færdige, andre steder lader hun områder stå ufærdige. Værket skaber liv, vibration og dynamik. Her er det ikke blomsten som symbol eller den botaniske optegnelse, men et undersøgende studium.  

”I sine værker skildrer Anna Syberg et eksistentielt og umiddelbart øjebliksbillede: et levende og vibrerende her- og nu.” som der står i teksten på en af velskrevne plancher.  


Nicolaus Lützhøft, Dobbeltportræt af Fritz og Anna Syberg, 1893, 43 x 43 cm. Faaborg Museum.

Udover at gå på opdagelse i Sybergs værker giver udstillingen et indblik i datidens kunstnerliv hos Anna og Frits Syberg og i relationen til de andre kunstnere. Med en anselig børneflok i den Sybergske familie blev ung pige i huset og kunsten prioriteret over materiel velstand. Her skal lyde en varm anbefaling til at gå forbi Stockholms gade 20 på Østerbro i København og lade sig inspirere mest af blomster og lidt af livsstilen i kunstnerfællesskabet. 

 ”Vil du være saa elskværdig at sende mig Opskriften paa din Appelsinmarmelade. Smør er nemlig saa dyrt og daarligt, og Appelsiner saa billige, så Marmelade paa Brødet til Morgenkaffen vilde være bedre og billigere. Vi har det ellers glimrende, langt bedre end jeg havde ventet mig det. Jeg tænker tit paa Dig naar vi ser et eller andet ”sjovt”, Du vilde tit ryste af Latter. Hils Joh. V. Mange hilser Din Anna”.   

Anna til Else Jensen, gift med forfatteren Johannes V. Jensen. Pisa, 6 december 1910 

Udstillingen kan ses frem til 21 maj blev vist på Faaborg Museum i 2020. Da Faaborg Museum blev etableret i 1910 indkøbte museet Anna Sybergs værker. Den samling man kan glæde sig over. 
Billedet øverst: Anna Syberg, Krokus, hyacinter, tulipaner, 1898. Den Hirschprungske Samling.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig