Indkøbskurven er tom.
Dana Schutz – Between us
Udstillinger & Omtaler

På Louisiana frem til d. 11. juni 2023 

Dana Schutz – Between us 

Af Merete Mørup.
24.03.2023.

Kunstneren Dana Schutz beskæftiger sig med figurmaleriet – eller er det snarere kulturmaleriet? Kulturen, der udsletter sig selv. Hendes motiver koncentrerer sig om menneskers relationer og om hvert menneskes grundangst i en verden af i morgen efter jordens undergang, apokalypsen, dommedag eller bare klimakatastrofens nulpunkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage.  

Dana Schutz (f. 1976) henvender sig direkte til os i farvestrålende værker, der er så store, at der kun er plads til få lærreder selv i de store udstillingssale på Louisiana. Hendes figurer ser venlige og imødekommende ud med deres store øjne og smil om munden som i værket ”Mountain Group” fra 2018 malet i strålende farver. 

Gruppen sidder sammenmast på toppen af et bjerg, et skraldebjerg, hvor fuglene kaster op, fordi de kun kan finde skrald at spise? En ”ægyptisk skriver” sidder i skrædderstilling og noterer ”alt” med et vågent blik. En maler sidder lidt gemt med sit lærred og maler de bjerge, som ikke er der. En erindring om bjerge? Er det Noahs Ark, der er landet på bjerget Ararat?  


Dana Schutz, The Visible World (Den synlige verden), 2018, Olie på lærred, 274,3 × 355,6 cm. Privateje, Courtesy kunstneren, CFA Berlin, David Zwirner og Thomas Dane Gallery © Dana Schutz

I ”The Visible World” ligger en nøgen kvinde på en klippe og peger ned i et hav fyldt med skrald. Hun har klare referencer til Edouard Manets ”Olympia” fra 1863. Hendes krop er lige så misbrugt som Olympias. Hendes ben er bundet sammen ved anklerne eller er det hendes trusser, der er trukket ned? Alligevel har hun overskud til at stirre anklagende på os og pege på det beskidte vand og den store fugl, behandler hende som skrald ved at sætte sig på hende.  


Dana Schutz, The Wheel (Hjulet), 2022, Olie på lærred, 238,8 × 609,6 cm. Courtesy kunstneren, CFA Berlin, David Zwirner og Thomas Dane Gallery © Dana Schutz


DANA SCHUTZ - BETWEEN US. 9. februar – 11. juni 2023. Installationsfoto fra udstillingen.

Louisiana har opdelt udstillingen, så vi bliver konfronteret med de meget store, udfordrende og foruroligende værker først. I anden sektion, som publikum finder i underetagen ved biografen, bliver vi rystet og skræmt i sjælens grundvold. For her går Schultz direkte til stålet i sort/hvide malerier og et enkelte skulpturer. Slut med farver og genkendelige temaer og ind med rædsel og angst.  

Inden gennemgangen af ”Skyggeland” vil en kaffepause være på sin plads. Men gå tilbage og se værkerne. Lad være med at gå hjem, selvom det er fristende.  

Dana Schultz – Between Us 
Louisiana Museum of Modern Art 
09.02.2023 – 11.06.2023  
www.louisiana.dk 

Billedet øverst: Dana Schutz, Mountain Group (Bjerggruppe), 2018, Olie på lærred, 304,8 × 396,2 cm. Collection of Marguerite Steed Hoffman. Courtesy kunstneren, CFA Berlin, David Zwirner og Thomas Dane Gallery © Dana Schutz

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig