Indkøbskurven er tom.
Montanas Litteraturpris 2022
Scene, Film & Bøger

Digter Nanna Storr-Hansen vinder Montanas Litteraturpris for Bøgetid

Montanas Litteraturpris 2022

Af Lærke Helene Askholm.
07.03.2023.

Montanas Litteraturpris 2022 blev i aftes uddelt i Den Sorte Diamant til en prisfest, hvor publikum først fik mulighed for at opleve en velafbalanceret bid af hvert nomineret værk både ved oplæsning og interview af hver forfatter

Bøgetid af Nanna Storr-Hansen
Vinderværket Bøgetid af Nanna Storr-Hansen fik en utrolig smuk tale med på vejen, der gik på værkets tidløse – eller nærmere tidsnærværende – litterære kvalitet, hvor digtene får os både tilbage til jernalderen, ind i nuet og frem i tiden. Digtenes kraft forbinder os til alle tider, og mosens særlige hukommelse, rodnet og evne til at bevare sammenlignes med internettets dyb. Det nære fremhæves som det væsentlige, for som Nanna Storr-Hansen skriver, så gror arbejdsmarkedet ikke ind i himmelen.

Hun gav en smuk oplæsning på scenen, mens hun vuggede sin baby, der var med i en slynge på maven, fra side til side, og vi fik en meget dragende smagsprøve på Bøgetid.


Uddeling af Montanas Litteraturpris 2022. Den Sorte Diamant 2023. 

Montanas Litteraturpris
Prisen er et samarbejde mellem Dagbladet Information, Det Kgl. Bibliotek og Montana Furniture, hvoraf sidstnævnte sponserer prisen, der – udover anerkendelsen - er på 100.000 kroner. Det er fjortende gang prisen uddeles, og det er første gang, der er hele ti nominerede til prisen. De andre år har der været seks nominerede.

Udvælgelsen sker ikke ud fra salgstal eller popularitet, men ud fra kriterier om at udvide vores horisont i nye retninger og få læseoplevelser med særlige perspektiver og dybder. Mere specifikt skal det være ”En forfatter af aktuel dansk litteratur, der har fornyet sin genre eller som har fremstillet virkeligheden på en ny og overraskende måde.” Prisen kan gives til skønlitterære udgivelser, essaysamlinger, fagbøger, biografier og tegneserier. Montanas Litteraturpris er dermed et både vigtigt og godt supplement til de mange publikumspriser, der findes.

Arrangementet, der blev afholdt i Dronningesalen i Den Sorte Diamant, var utroligt velkomponeret, og selvom der var hele ti forfattere og værker, vi skulle nå at forholde os til, blev hvert værk hverken for hurtigt berørt eller trak ud. Som publikum kunne vi fint nå at mærke hvert værks særlige udtryk og essens, og opmærksomheden blev ikke brudt på noget tidspunkt.

Aftenens vært var Kamilla Löfström, der også holdt talen for vinder Nanna Storr-Hansen, ligesom hun også var en del af komiteen, der har udvalgt årets nominerede og udpeget vinderen. Komiteen bestod udover Kamilla Löfström af Tue Andersen Nexø, Bodil Skovgaard Nielsen, Erik Skyum-Nielsen og Anita Brask Rasmussen.

Tillykke til alle nominerede og til vinder Nanna Storr-Hansen.


De nominerede til prisen. Pressefoto / Den Sorte Diamant.

De øvrige nominerede var: Cecilie Lind for Pigedyr, Jens Christian Grøndahl for Fra i nat sover jeg på taget, Jens-Martin Eriksen for Natten er Jordens skygge, Lisbeth Smedegaard Andersen for Bibelens kvinder, Jesper Vaczy Kragh for IQ 75 – Erling og åndssvageforsorgen, Lars Frost for De forenede/A constitutional, Kristina Nya Glaffey for To The Modern Man. Rasmus Nikolajsen for Måske sjælen og Rasmus Daugbjerg for Trold.

Øverst: Portræt af Nanna Storr-Hansen. Foto: Martin Johanssen, 2021. Samt forsiden af "Bøgetid".

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig