Indkøbskurven er tom.
Vores arkitektur
Udstillinger & Omtaler

100 års dansk velfærdsarkitektur med Vilhelm Lauritzen Arkitekter på DAC

Vores arkitektur

100 års dansk velfærdsarkitektur med Vilhelm Lauritzen Arkitekter som prisme kan opleves på Dansk Arkitektur Center (DAC) frem til d. 9. april 2023

Af Tina Kristensen.
24.01.2023.

Hver dag cykler jeg fra Frederiksberg forbi ikoniske bygninger som Radiohuset og VEGA med destination i Carlberg Byen, hvor Bohrs Tårn løfter sig mod himlen. Når jeg rejser ud i verden, sker det fra lufthavnen i Kastrup og begge mine børn kom til verden på Herlev Hospital, mens et vældigt byggeprojekt (Steno Diabetes Center Copenhagen) var under opførelse. Vilhelm Lauritzen Arkitekter har således været med til at forme min hverdag, ligesom de også præger mange andres. Når Dansk Arkitektur Center (DAC) skilter med en udstilling under titlen ‘Vores Arkitektur’, ja, så er det faktisk ret bogstaveligt.

Fejring af 100-året for Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Grunden til at vi netop i år præsenteres for denne rejse i historie, nutid og fremtid med Vilhelm Lauritzen Arkitekter som omdrejningspunkt, er at det i år er 100 år siden den kompromisløse funktionalist, Vilhelm Lauritzen, hvis design altid fulgte funktion, grundlagde sin tegnestue. Han blev en af stifterne af den danske modernisme og én af Danmarks mest anerkendte arkitekter. Gennem en række nøje udvalgte ikoniske bygninger af Vilhelm Lauritzen Arkitekter får vi et indblik i hvordan arkitekter formgiver rammerne for vores liv – fra hospitalets fødegang til kapellet.


Dansk Arkitektur Center, Vores arkitektur. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Det handler om mennesker
Allerede på vej op af trappen møder man lydspor, der reflekterer over livssituationerne, der sættes i fokus i forskellige zoner rundtom i udstillingen. “Hvordan former fremtidens læringsrum os?” står der for eksempel på et skilt akkompagneret af lyden af leende og snakkende børn - som lyden i et klasseværelse. Hvis man tager sig tid til hvert enkelt lydspor/spørgsmål på vej op, er man, inden man når selve udstillingen for toppen af trappen, blevet forberedt på mødet - og er indstillet på at gå nysgerrigt til stoffet.


Dansk Arkitektur Center, Vores arkitektur. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Fokus på fremtiden
Netop det med at stille spørgsmål og gå åbent til emnet, er noget man er mestre i på DAC og der ligger altid et stort vidensarbejde til grund for de udstillinger, der præsenteres. Det gør DAC til gode læringsplatform og faktisk er stedet også i høj grad rettet mod fremtidens brugere.

Da programchef Tanya Lindkvist under pressevisningen fremhæver det interaktive læringsbord, hvor de yngre gæster præsenteres for materialernes rejse fra råstof til byggemateriale, er det slående, at det er så velintegreret en del af udstillingen.

Det samme er mandalaerne, der er diskret men synligt fremlagt til farvelægning i sektionen ‘Vores sundhed’. De er udformet efter Nyt Hospital Nordsjællands organiske etageform og synes en naturlig måde at få de helt små gæster til at reflektere over formen. På den måde kan børn mere aktivt og sanseligt tilgå udstillingen undervejs og deres oplevelse heraf ikke kun er henvist til et børneværksted i et tilstødende lokale (Selvom et sådant faktisk også er en del af børneprogrammet til udstillingen, hvor der for eksempel er workshop-aktiviteter i Educatorium.)


Dansk Arkitektur Center, Vores arkitektur. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Dansk Arkitektur Center, Vores arkitektur. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Velvalgte værker i fokus
De mange zoner med titler som ‘Vores sundhed’, ‘Vores bolig’, ‘Vores kultur’ og ‘Vores infrastuktur’ og ‘Vores arbejde’, har hver et værk i centrum, og i reolerne nærved finder man supplerende cases. Her er det for eksempel interessant at opleve kontrasten, når man i ‘Vores bolig’ side om side i reolen, præsenteres for et videointerview med henholdsvis to beboere fra det almene boligområde ‘Skademosen’ ved Trekroner (opbygget som selvstændige længehuse i 2,5 til 3,5 etager beklædt med træ) og en beboer i det 100 meter høje Bohrs Tårn i Carlsberg Byen. 

Lufthavnens historie
I zonen ‘Vores infrastruktur’ kan man se Københavns Lufthavns udvikling i en imponerende og æstetisk udformet hvid model med videoprojektioner af flytrafik. Her præsenteres man for Vilhelm Lauritzens lufthavnsbygning (i 1936 vandt han konkurrencen om den første lufthavnsbygning i Kastrup). Et banebrydende byggeri, der er udformet i den kommercielle luftfarts spæde begyndelse. På den fine model kan man se lufthavnens udvikling gennem 100 år med de mange udvidelser med nye terminaler og “fingre” der fordeler passagerne til og fra gates. Videoprojektionerne kører i et loop fra 1936 og frem til 2028. Man slutter med den påbegyndte 80.000 m2 udvidelse af Terminal 3.


Dansk Arkitektur Center, Vores arkitektur. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Teksttung på den fede måde  
Udstillingen formår at formidle på flere planer simultant, og de besøgende vælger selv hvordan og hvor dybt, de vil gå ind i stoffet. For den læselystne er der masser af tekst, der præsenterer de forskellige aspekter af de udvalgte byggerier, der er video-interviews, man kan fordybe sig i og masser af modeller, skitser, renderinger og fotos – og materialer og andet du kan røre ved. Og så kan du endda få en mini-koncertoplevelse, når DAC tager dig med til koncert i VEGA. Udstillingen er som en stor mosaik, der på engagerende, visuel og sanselig vis udfolder 100 års velfærdsarkitektur i Danmark.

Vores arkitektur kan opleves i Dansk Arkitektur Center frem til d. 9. april 2023

Artikel fra magasinet arkitektur/design #4 / 2022 / December
Introrabat - spar 100 kr. på årsabonnement her.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig