Indkøbskurven er tom.
Et uforstyrret lys i et hav af mørke
Udstillinger & Omtaler

Copenhagen Light Festival. 16. januar til den 26. februar 2023.

Et uforstyrret lys i et hav af mørke

OMTALE: Sara Preuss Justesen
21.01.2023

Copenhagen Light Festival lyser København op i vintermørket fra den 3. februar til den 26. februar 2023 - men du kan allerede nu få en forsmag på lysgodterne, når du besøger Bavnehøj.

Det kan være en smule svært at finde lyset i mørket på sådan en frostbidt januaraften. Og da jeg stod ved indgangen til Vestre Kirkegård i Sydhavnen med min veninde under armen og kiggede spørgende ind i mørket, var det ikke kun svært i overført betydning. “Burde der ikke være lys, når det nu er en lysfestival?” spurgte jeg lidt dumsmart. Kirkegårde kan fodre en livlig fantasi, men vi begav os alligevel ind i det sorte hav, hvor ikke et eneste gadelampe var tændt. Og pludselig kunne vi skimte en blå plade, der lyste de omkringliggende træer op. Da vi kom tættere på, dukkede flere plader op. Vi havde fundet lyset!

Lysinstallaion af Scenograferne. Copenhagen Light Festival, 2023

Værket, der er lavet af kunstnerkollektivet Scenograferne, er en af del årets Copenhagen Light Festival. Festivalen begynder først officielt mandag den 3. februar, men i samarbejde med Områdefornyelse Bavnehøj har man tyvstartet på festivalen med installationer spredt udover Bavnehøj-området fra den 16. januar til den 26. februar. Du kan finde lys på Sydhavn st., Sjælør st. og ved Østre Kapel på Vestre Kirkegård, hvor man også kan opleve fire midlertidige lysinstallationer af kunstnerne Those Guys Lighting, Anna Rosa Hiort-Lorenzen, Scenograferne og Tokyo Blue. De fire værker er udvalgt i samarbejde med lokale beboere.

København skal lyses op

Copenhagen Light Festival præsenterer indtil den 26. februar over 35 værker, som er delt ind i tre forskellige grupper: de kunstneriske, de arkitektoniske og oplevelser for alle aldre. Værkerne står primært langs havnens kanter i indre København, men der er også værker 11 andre steder fra Ørestaden til Brønshøj. Det er altså hele København, der bliver lyst op. Den officielle åbning den 3. februar bliver fejret med et brag i Skuespilhuset og med en koncert i Holmens Kirke. Indtil da kan man nyde værkerne i Bavnehøj-området. Hvis man ikke er ligeså frisk, som jeg var, på at vandre rundt i blinde på en mørk kirkegård, er der et kort over lyskunstværkerne på deres hjemmeside og via deres app. Her kan man også se alle de events, de tilbyder.

Se kunst - spar strøm!

Det er som bekendt blevet dyrt at lege med stikkontakter, så burde vi virkelig fråse sådan med energien, kunne man spørge? Det har arrangørerne bag Copenhagen Light Festival (heldigvis) også taget stilling til, og derfor er alle værkerne udelukkende lavet med LED-lamper, som begrænser mængden af el. Som man kan læse på deres hjemmeside, sparer man faktisk en del strøm ved at tage ud og se installationerne frem for at sidde hjemme i sin sofa og se tv.

Et uforstyrret lys

Vi gik videre i vores jagt på de andre værker, som på hver sin måde brugte sine omgivelser som en del af installationen. Til sidst endte vi ved Østre Kapel, hvor vi drak en tår brandy fra en lommelærke under kransen af lys fra det middelalderlige lysekrone-agtige værk ”LUX XII” (2021) af Byen Sover. Det giver rimelig god mening, at der skal være helt mørkt for, at lyset rigtig kan komme til sin ret, og der var noget specielt over at stå på en kirkegård i komplet stilhed og stirre ind i et lys. Især når man tænker på, at Istedgade ligger 5 minutters cykeltur derfra med sine neonlys, gadelamper og travlhed. Værkerne i sig selv var smukke uden at være prangende. Men der var alligevel glimt af magi i at give sig hen til et uforstyrret lys, hvor sanserne fik frit spil.

Læs mere på deres hjemmeside: https://copenhagenlightfestival.org/home-dansk/

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig