Indkøbskurven er tom.
Immersive lysinstallationer
Udstillinger & Omtaler

To totalinstallationer på Copenhagen Contemporary 2023

Immersive lysinstallationer på Copenhagen Contemporary

OMTALE: Cecilie Utke

Dato: 21.01.2023

I disse dage kan du opleve lyskunstner Doug Wheelers værk LC 71 NY DZ 13 DW og James Turells Aftershock på Copenhagen Contemporary. Begge kunstnere eksperimenterer med, hvordan lyset, farver og rummet kan påvirke vores krop og følelser. Oplev desorienterende og sensoriske værker, der udfordrer din perception.

Eksperimenterende rum og lys  
Bag kunstcenterets store metaldøre transporterer Doug Wheeler beskueren ind i et monumentalt fiktionsrum. Hvordan ser verden ud fra et flys udsigtspunkt i 180 grader? Med mange års erfaring som pilot efterligner Doug Wheeler fornemmelsen af jordens rotation og krumning i sin installation LC 71 NY DZ 13 DW.


Doug Wheeler, LC 71 NY DZ 13 DW, 2013 Fiberglas, hvid titaniumdioxid latex, LED-lys © Doug Wheeler Courtesy David Zwirner. Foto: Tim Nyswander.

Wheelers store lysinstallation består af et rum med et cirkulært, konvekst gulv, der skaber en krumning i midten af gulvet. Rummet måler cirka 20 meter i diameter og 8 meter i højden. De glatte, hvide overflader består af fiberglas og hvid titaniumdioxid latex, som Wheeler bruger til at skabe rummets kuppelkonstruktion. LED lyskilderne er placeret under gulvet og giver rummet en lysende horisont, der danner en ramme rundt om gulvet. Rummets overdrevne hvide lyssfære opløser rummets geometri for en stund, når beskueren bevæger sig rundt i installationen.

Skiltet ved indgangen til installationen opfordrer kunsthalsgæsterne til at sætte sig på gulvet for at få oplevelsen af lysets farveforløb, der ændrer sig i takt med døgnets forløb.

Wheeler bruger dermed farvers og lysets kvaliteter til at give beskueren sanselige indtryk af at træde ind i en uendelig og abstrakt verden. Med obligatoriske hvide sutsko, som Kunsthallen forsyner dig med, lister man sig nærmest rundt i rummet, for hvert fodtrin og hver hvisken fra beskueren synes at forstyrre værkets æteriske oplevelse.  

Overstimulering af sanser og endeløse farver  
”Pas på ikke at falde i hullet” fortæller en ansat på Copenhagen Contemporary. Hun vifter med armen for at demonstrere en usynlig linje, der ikke må betrædes.

Jeg har siddet i kø udenfor værket til James Turells Aftershock, før den ansatte gennede de næste otte gæster ind til værket. Som en del af Aftershock oplevelsen bliver jeg og de andre syv gæster bedt om at efterlade mobiler, sko og tasker i forrummet til installationen, hvor vi får instrukser om, hvordan vi skal begive os rundt i rummet. ”I må ikke sætte jer ned på gulvet. I må gerne bevæge jer rundt, men ikke for tæt på kanterne”.

Vi får igen udleveret hvide sutsko, som Wheelers værk også krævede, at vi gik med, og får lov til at stige op ad en ”tempellignende trappe”, der leder os ind i sanserummet.


Aftershock, 2021 © James Turrell, Installation view Light & Space at Copenhagen Contemporary, Photo by Florian Holzherr

Forestil dig at flyve ind i en sky eller bevæge dig gennem tæt tåge. Dette har Turrell ofte tænkt på, siden han fik pilotcertifikat som 16-årig. Hans kunst er påvirket af hans flyveture, hvor man i luften ikke kan definere rummets størrelse. Hvor slutter eller begynder rummet?

Vi træder ind i et rum med glatte overflader, der svøber sig rundt om kroppen. Fornemmelsen af tåge i rummet suger lyset til sig, og rummets grænser opløses. Gulvet har en hældning, så man bevæger sig naturligt tættere på den lysende sfære for enden af rummet. Beskuerne bliver omsluttet af lys og en cyklus af farver. Farverne kan gå fra behagelig blålige nuancer til en skarp neon grøn, der mærkes helt ind til knoglerne. Langsomt bevæger man sig rundt på gulvet, og nogle beskuere går med strakte arme, for at mærke hvor rummets grænser går. Man mister i sandhed sin orientering i lyset og farverne.

Det tager cirka 10-15 minutter at komme rundt i Aftershock farvecyklus. Installationen er en del af Turrells ”Ganzfelds” værker. Ganzfeld er et tysk begreb, som først blev anvendt i 1930’erne af den tyske psykolog Wolfgang Metzger. Metzger forsøgte at overstimulere menneskers sanser med intense strømninger af farver. Hjernen forsøger dermed at skabe mening i det endeløse farvefelt og begynde at hallucinere.


Aftershock, 2021 © James Turrell, Installation view Light & Space at Copenhagen Contemporary, Photo by Florian Holzherr

Light & Space bevægelsen
Begge kunstneres værker er en historisk præsentation af den amerikanske Light & Space bevægelse, som opstod i slutningen af 1960’erne. Mere specifik opstod bevægelsen i Los Angeles og reflekterer de farvestrålende strande- og ørkenlandskaber. Syntetiske- og industrielle materialer som glasfiber, epoxy og tonet glas blev der bl.a. eksperimenteret med for at skabe glatte og reflekterende overflader. Bevægelsens arbejde med rum og lys forandrede den måde vi oplever kunsten på. 

Doug Wheelers LC 71 NY DZ 13 DW kan opleves til og med den 14. maj 2023. James Turrells Aftershock udstilles til og med den 30. december 2023. Et godt råd er at komme tidligt, da der kan forekomme køer og ekstra ventetid i udstillingerne, men det er bestemt ventetiden værd. 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig