Lige nu aktuel på Copenhagen Contemporary
Children’s Games 1999-2022
Francis Alÿs - Copenhagen Contemporary
Omtale
Af Marianna Cæcilie Kiel
05.01.2023
Kunsthallen Copenhagen Contemporary udstiller i disse dage totalinstallationen Children’s Games, bestående af 31 videoværker, skabt af den franske kunstner Francis Alÿs. Fælles for værkerne er børns leg udenfor, der visses i alle afskygninger. Mange af optagelserne foregår i og omkring udsatte områder f.eks. flygtningelejre og katastroferamte steder.
“Kom lad os lege!” lyder mantraet i forfatterkoryfæet Dan Turèlls digt af samme navn. Her opfordres det til for en stund at slippe voksentøjlerne og leve sig ind i legens frie rum. Kunstneren Francis Alÿs inviterer beskueren til at opleve et universelt og levende billedalbum af børns leg, som foregår forskellige steder i verden.
Gennem kameraets registrerende bevægelser drages beskueren ind i et offentligt rum, på en anderledes måde end vi er vant til. Med legen som et kommunikativt, socialt og antropologisk redskab, undersøger Alÿs den kulturelle betydning, som socialiseringen i fællesskabet giver de legende børn. Med børnenes evne til at finde diverse forhåndenværende redskaber, præsenteres vi for nærbilleder af hænder, legetøj og ikke mindst lyden af de mange stemmer.
Netop lyden intensiverer udstillingen yderligere, som i høj grad altså også kan opleves auditivt. Når du besøger kunsthallen, så prøv at lukke øjnene for en stund og lyt til de omgivende stemmer.
#29 LA ROUE, 2021
At rutsje ned af en skrænt alene i et stort dæk, man forinden har trillet op ad en bjergskråning i et kuperet terræn, er en leg hvor farten er den afgørende faktor. Legen henleder næsten tanken på den klasssiske Sisofysmyte, men med omvendte positive fortegn, idet handlingen skaber forløsning gang på gang, frem for en meningsløs gentagelse uden fremgang. Med den simple spilleregel: at for at komme ned må man først klatre op, peger legen på et universelt og tidløst redskab, de fleste kender til, tænk bare på rutsjebanen i daginstitutionen eller på legepladsen.
Videostill, #29 LA ROUE, 2021, Francis Alÿs, Childrens Games 1999-2022. Foto: Marianna Kiel
#26 Kisolo, 2021
Hvor svært er det egentlig at lave et spil Kalaha i jorden? ikke særligt! hvis du spørger de congolesiske børn fra Tabacongo. Med opfindsomhed, en spids gren og en masse småsten kan det lade sig gøre - og hvem har ikke lyst til at lave sit helt eget spil?
Den mulighed foreligger altid som eneste for mange ikke-vestlige børn, der har begrænset adgang til fabrikerede brætspil, som de fleste familier i Vesten har liggende hjemme på hylden. Børns universelle lyst til at ville opfinde, konstruere og udføre lege og spil, uanset form og indhold, tydeliggøres i denne film og dermed fremstår kontrasten mellem rig og fattig, så meget desto tydeligere.
I vestlige samfund har vi måske en tendens til at glemme, hvor meget værdi aflagte sko, en papkasse eller en kuperet slette kan have for legen. Man kan, som Alÿs så smukt registrerer det med sit kamera, lade opfindsomheden og umiddelbarheden råde, uanset hvor man befinder sig, hvis man har lyst.
Videostill, #26 Kisolo, 2021, Francis Alÿs, Childrens Games 1999-2022. Foto: Marianna Kiel
#31 Slakken, 2021
I Pajottenland i Belgien indgår et stykke kridt og en snegl med hus som hovedingrediens i "Snegleræs". At bringe småkravl og insekter ind i legen, er velkendt for de fleste børn. I filmen er det tilfældigheder og dyrs natur, der indgår i spillets regler, med de styrende barnehænder, der naturligvis sætter rammerne for legen. Som et næsten komisk islæt der føjer en ekstra dimension til spillet, er legen bestemt af sneglenes fart, retning og vedholdenhed.
Sneglenehusene er malet detaljeret i forskellige farver, så forskellene mellem dem står skarpt. Præcis som på ethvert andet konkurrerende hold, der dyster mod hinanden. Disse snegle synes at være skabt til at indgå i væddeløb i en børneverden, hvor fantasien er den altdominerende kraft - det ses og mærkes tydeligt i filmen.
Videostill, #31 Slakken, 2021, Francis Alÿs, Childrens Games 1999-2022. Foto: Marianna Kiel
Som en ekstra bonus ved udstillingen har Alÿs lagt små postkort ud til publikum med forslag til hvordan værkerne kan opleves. Med leg som udgangspunkt står der f.eks. skrevet på et kort: Hvordan kan du bedst lide at bevæge dig rundt i udstillingen? hvad hører du? Hvad ser du? Hvad mærker du? På et andet kan man læse: Hvad betyder leg for dig?
Tag gerne ungerne i hånden med afgang til Copenhagen Contemporary og oplev en gennemført og interessant udstilling, der får de varmeste anbefalinger herfra.
Udstillingen kan opleves til og med 10. april 2023
Øverst: Videostill, #31 Slakken, 2021, Francis Alÿs, Childrens Games 1999-2021