Indkøbskurven er tom.
Eventyr hylder mangfoldigheden
Scene, Film & Bøger

Rapunzel i Glassalen, Tivoli frem til d. 23. oktober

SCENE: Af Tina Kristensen.
10.10.2022.

De fleste kender nok det klassiske eventyr af Brødrene Grimm om Rapunzel med det meget lange hår. Men hvis man tror, at det er den fortælling, der udfolder sig i Eventyrteatrets forestilling, så kan man godt tro om igen. Vi var til premieren på Eventyrteatrets nye forestilling Rapunzel i Glassalen i Tivoli - en forestilling med noget på hjerte.

I denne nyfortolkning af Rapunzel skrevet af Gunvor Reynberg og instrueret af Bo Skødebjerg handler det om at give plads til at være anderledes. Fortællingen foregår i en verden, hvor der eksisterer to lande, Heroikum og Irisia, der står i skarp kontrast til hinanden. Irisia er fyldt med farver, fest, liv og glæde mens Heroikum er mørkt, goldt og her er ikke plads til at være anderledes. Sidstnævnte styres af en gruppe der kalder sig søstrene, og som med deres sorte uniformer og stramt opsatte hår fremstår barske og nærmest militante i deres ensformighed.


Rapunzel (Julia Birkow), Cauda (Freja Larsen) og Taraxa (Emma Grant-Rosendahl). Foto: Ole Mortensen.

Åbningsscenen finder sted i Heroikum, hvor Rapunzel er anbragt i en lejr, hvor hun må skjule sit lange hår – det er uacceptabelt at skille sig ud. I lejrene, en slags arbejdsanstalter hvor børnene sliber diamanter, indoktrineres de stakkels anderledes børn, så de kan lukkes ud som gode nyttige samfundsborgere til for eksempel et fast arbejde i diamantminerne - Aner man en underliggende kritik af det pres man lægger på samtidens ungdom?

Over to akter følger vi Rapunzel og hendes venners flugt fra Heroikum. Rapunzel når i første omgang ikke ud men fanges af Søstrene og spærres inde i et tårn som straf. Undervejs skildres det ulmende oprør i både lejren og minerne og en krig er under opsejling.


De onde søstre forsøger at hive håret af Rapunzel. Foto: Ole Mortensen 

Plottet skal selvfølgelig ikke afsløres her, men vi kan vist godt snige os til at fortælle, at der både kastes langt hår ned fra tårnet, der er masser af musik og drama undervejs og så ender det selvfølgelig godt med kærlighed og venskab der blomstrer.


Flexi (Theo Leonardo Hansen) kravler op i tårnet. Foto: Ole Mortensen.

Musik og sceneri
Sceneriet er fleksibelt og skifter mellem tårnet, det frodige og festlige Irisia og det golde mørke Heroikum og dertilhørende diamantminer. Flere gang inddrages gangarealerne med dansende Irisianere og marcherende minearbejdere – alt sammen øger spændingen og medvirker til at især de mindste publikummer gribes af stemningen.  

Musikken til Eventyrteatrets nyfortolkning af Rapunzel er komponeret og produceret af brødreparret komponist Mathias Madsen Munch og producer Rasmus Madsen Munch. Det er første gang de to sætter musik til en musical hos Eventyrteatret og det er resulteret i en god variation af sange, der sætter stemningen, hvad enten der er fest i Irisia eller militant samhørighed i Heroikum – begge dele bød i øvrigt på nogle vildt flotte performances ligesom solisterne undervejs flere gange formåede at bringe tårerne frem – og fik undertegnedes 5-årige ledsager til at klappe lystigt med og nærmest danse i stolen.   


Alle medvirkende. Foto: Ole Mortensen.

Eventyrteatret
I 31 år har Eventyrteatret beriget os med forestillinger. Mange gode kræfter bakker op om det mangfoldige børneteater, der giver rum for at børn og unge kan udvikle deres talent i trygge rammer. Og talent er her masser af. Mon ikke nogen af fremtidens store musicalstjerner, er at finde her blandt de mange unge skuespillere. De fylder godt og overbevisende på scenen, de mange børn. Dansende, syngende og fulde af liv. Det er børneteater når det er bedst.

Fakta om RAPUNZEL
Premiere: Den 8. oktober 2022
Spilleperiode i Glassalen i Tivoli: Den 8. oktober til den 23. oktober 2022
Manuskript: Gunvor Reynberg
Instruktør: Bo Skødebjerg
Musik: Mathias Madsen Munch og Rasmus Madsen Munch
Kostumer: Christine Brincker
Scenograf: Anders Digmann Bendstrup
Koreograf: Henrik Lund
Medvirkende: 100 børn og unge fra Eventyrteatret

Andet: Fra den 14.-23. oktober giver teaterbilletten adgang til Halloween i Tivoli på spilledagen

Se spilletider her:

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig