Indkøbskurven er tom.
Teater Vestvolden: En ny historisk kulturinstitution i Hvidovre
Rejser, Kultur & Event

Teater Vestvolden byder publikum velkommen ind i nye rammer.

Teater Vestvolden: En ny historisk kulturinstitution i Hvidovre

OMTALE: Af Cecilie Utke
14.09.2022

Fredag d.9. september kl.16.30 åbnede den historiske kulturinstitution Risbjerggaard dørene op for et nyt og moderne teater og kulturhus i Hvidovre. Teater, stand-up og musikalske stjernenavne var på åbningsprogrammet. Et flot fremmøde af de lokale i alle aldre deltog i fejringen. Det nye Teater Vestvolden er flyttet ind i Hvidovre Bymidte. Med et område, hvor man også finder byens rådhus, bibliotek og medborgersal, vil Teater Vestvolden blive mere synligt lokalt i byen.

Indgangen til Teater Vestvolden - Teaterhaven. Foto: Magasinet Kunst. 

Kulturliv i midtbyen
Magasinet var taget ud på åbningsdagen for at opleve Hvidovres nye teater. I anledningen af denne festlige dag var flagene hejst op i flagstængerne ude på fortovet. For at komme til frem til kulturhuset skal man krydse gennem haverummet Teaterhaven, der er placeret foran kulturhuset. Med høj sol og blå himmel tillod det gode vejr besøgende at gøre ophold i kulturhusets udendørs Teaterhave med en kop kaffe, pølsehorn eller øl i hånden. De stenbelagte trappetrin brød med havens græsplæne, så man kunne sidde med ryggen til trafikken fra Hvidovrevej og blikket mod kulturhusets sale.

I Teaterhaven nydes solen på de stenbelagte trapper. Foto: Magasinet Kunst. 

”Her er godt nok mange mennesker”, en kommentar indtil flere besøgende delte, da folk begyndte at samle sig i Strungesalen for at se sangerinden Oh Lands optræde. Strungesalens sidedøre blev åbnet op, så musikken kunne sive ud og flette sig med kulturhusets omgivelser.

Strungesalen. Foto: Magasinet Kunst. 

Borgmesteren i Hvidovre Kommune, Anders Wolf Andresen, udtaler i en pressemeddelelse, at Teater Vestvolden skal blive ”et kulturelt kraftcenter i bymidten”. Åbningsdagens store fremmøde af de lokale er et vidne til at det bliver en realitet.

Behagelig velkomst i teateret  
Udover Kulturhus Risbjerggaards 350 kvm. historiske bygning, består kulturhuset af fire sammenhængende nybygninger på ca. 2.500 kvm. Orangeriet er den cirkelformet foyer, som samler husets mange funktioner. Orangeriets indgangsparti består af store vinduespartier, der går fra gulv til loft, og bader rummet i naturligt lys. Der kan åbnes næsten helt op af glasdørene i foyeren, som skaber en flydende overgang mellem inde og ude. Gangbroen, der forbinder stue- og 1. sal, giver mulighed for at bevæge sig rundt og opleve bygningen i forskellige skalaer.

Foyeren. Foto: Magasinet Kunst. 

Indenfor i kulturhuset finder man et taktilt miks af varme fra træet og det kolde fra det sortlakerede stål. Kompositionen af materialerne afspejler kulturhusets ønske om, at ”danne rammen for oplevelser for mange forskellige grupper af borgere i Hvidovre”. Kulturhuset formår at skabe en behagelig atmosfære, der samtidigt udstråler modernitet og eksklusivitet.

Indgangsparti i bygning B. Foto: Magasinet Kunst. 

Zappa: en gammel kending i nye rammer   
Som den første danske dramatisering af Bjarne Reuters klassiske ungdomsroman tilbage i sæson 2014/15, indtog skuespillerne Morten Hauch-Fausbøll, Ulver Skuli Abildsgaard og Jesper Asholt for første gang ’Frida scene 1’ i Teater Vestvolden.

Magasinet finder sig til rette i scene 1, som er en black-box teatersal med ca.160-200 nummererede pladser. Teatersalens pladser bliver hurtigt fyldt op i de sorte stole. Der bliver kommenteret på, at det ikke er klap-op sæder, så folk må høfligt stille sig op og suge maven ind, så folk kan komme ind til deres pladser.

Black-box teatersal. Foto: Magasinet Kunst. 

Karakteristisk for black-box sale er sorte vægge, højt til loftet og moderne teater- teknik og udstyr. Derudover er der ikke en ophøjet scene, så forestillingen foregår på selve gulvet. Det er denne sal, hvor større kulturarrangementer, koncerter m.m. også finder sted. Den flotte donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond, som teatret modtog i 2021, er blevet brugt til indretning af teaterets nye lokaler, og det er givet godt ud, for der var ikke noget der manglede i salene under- eller efter forestillingen.

Det gav god mening at markere åbningen af det nye teaterhus med en repremiere af Zappa, da det er en forestilling, der trækker på nostalgien, men samtidigt er tidløs. Beviset på dette var salen, der var blevet fyldt op med et publikum bestående af unge, ældre og dem midt imellem. Forestillingen tager udgangspunkt i alle højdepunkterne fra ungdomsromanen, når de tre mænd mindes tilbage på deres venskab. Fra den store rovfisk i akvariet til skovsneglen.

Efter forestillingen blev teatersalen fyldt med klapsalver, hvor de fantastiske skuespillere var ude hele tre gange og bukke for publikummet.

Zappa forestillingen tager 60 min. uden pause og spiller i perioden 9.september – 8. oktober 2022. En forestilling Magasinet varmt kan anbefale at tage ind og se!

Med to nye black-box teatersale, værksted, skuespillergarderober, mødelokaler, systue, kontorer, administration og meget mere er Teater Vestvolden veludstyret til at skyde sæson 2022/23 i gang med et repertoire, der rækker ud til publikum fra hele Sjælland.

Find Teater Vestvoldens forestillinger her.

Billede øverst: Magasinet Kunst, 2022. 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig