Indkøbskurven er tom.
Golden Days: 50 Queens
Rejser, Kultur & Event

Byrumsudstilling på 'Dronningens Nytorv' kan opleves frem til d.18. september.

Golden Days: 50 Queens 

OMTALE: Af Cecilie Utke
07.09.2022.

I anledningen af det royale 50-års regeringsjubilæum retter Golden Days Festival rampelyset mod historiske kvinder. Festivalens start blev markeret af et besøg af H.M. Dronningen til ferniseringen af byudstillingen ’50 Queens’, hvor majestæten gik en tur rundt og betragtede de mange piedestaler dedikeret historiens kronede og ukronede dronninger.


Rendering af 50 QUEENS. (c) BIG Bjarke Ingels Group. 

50 Queens er tegnet og udviklet af tegnestuen BIG og Kunsthal Charlottenborg. Udstillingen består af 50 piedestaler. På de 49 af piedestalerne hyldes historiens visionære, normbrydende og oversete kvinder. I et partnerskab med Meta og Accenture Song er der udviklet QR-koder samt en audiowalk på 45 min. der via mobilen formidler kvindernes historier. En enkel piedestal er efterladt navnløs og består kun af glas. Denne lægger op til samtale om, hvilke kvinder vi har overset? Publikum kan give et bud på, hvem de mener fortjener en piedestal på Golden Days hjemmeside.


50 QUEENS. Den tomme piedestal. Pressefoto. 

I hjertet af København
Placeret på Københavns største torv, der er et trafikknudepunkt for mange københavnere og huser nogle af byens mest imponerende bygninger, indtager de 50 piedestaler hjertet af København. Piedestalerne danner en rundkreds med rytterstatuen, Kong Christian V i centrum. Piedestalernes forskellige højder kan i sin helhed skabe en forbindelse til det royale tema, idet udstillingen danner formen af en tiara. Piedestalernes hvide farver, moderne udtryk og rene linjer stiller sig i skarp kontrast til de omliggende træer og den markante arkitektur. Trods dette forstyrrer piedestalerne ikke torvet. Udstillingen danner en rundkreds, med de omkringliggende træer som en ydre skal mod trafikken. Publikum kan dermed udforske udstillingen uforstyrret fra trafiklarmen.


50 QUEENS på Dronningens Nytorv. Pressefoto. 

For den forbipasserende københavner kan udstillingen måske forekomme lidt anonym og undselig med dens dominerende hvide farve og fraværet af ornamenter. Publikum skal helt tæt på piedestalernes metalplader, der er placeret nederst på hver enkelte af disse, før betydningen af udstillingen udfolder sig. Men det kan også have en fordel. Har man fundet navnet på én historisk kvinde vækkes ens nysgerrighed. Hvilke andre kvinder har fået tildelt en piedestal? Udstillingen kan dermed ses som et skatkammer, der gemmer på enestående kvinder, hvis historier venter på at blive foldet ud.

Udstillingen kan opleves frem til den 18. september.

Golden Days afholder festival d.2.-18. september og byder på et ambitiøst program på mere end 350 arrangementer med et bredt udvalg af bl.a. debatter, koncerter, filmvisninger mv.. Nogle arrangementer kræver tilkøb af billet og andre er gratis adgang. Find det fulde program her.

Billedet øverst: 50 QUEENS. Pressefoto. 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig