
Lige nu aktuelt på Nordatlantens Brygge frem til den 11. September
Barbara Ì Gongini & Hauge Í Gongini Djernis Mutationer
Omtale
Af Marianna Cæcilie Kiel
Inden sommeren for alvor går på hæld er det et absolut MUST at tilbringe en stund på udstillingsstedet Nordatlantens Brygge, hvor udstillingen “Mutationer” kan opleves i det smukke, oprindelige pakhus, i rammer, yderst velegnet til præsentationen af et velkurateret og smukt kunstneriske samarbejde mellem mor og søn.
Udstillingen tager afsæt i en kunstneriske dialog mellem den færøske designer Barbare Í Gongini og hendes søn, den unge kunststuderende Hauge Í Gongini Djernis. Begge arbejder inden for to overlappende fagområder, hvor værkerne udspringer af henholdsvis et analogt og digitalt formsprog.
Selvom begge kunstnere arbejder med forskellige materialer, synes der alligevel at være et fælles æstetisk udtryk, der bunder i et fælles ophav: Færøerne, og de stærke naturkræfter der bringes i spil når himmel og hav står i et, samt de lange vintre og allestedsnærværende hav. Disse elementer spiller en betydelig rolle, med et næsten vibrerende nærvær ved en første øjekast på værkerne.
Den taktile, sanselige krop
En lang række ophængte sorte dragter møder beskueren ved et første øjekast på udstillingen. Tøjstykker, der virker forskellige i form og materiale, men ens i farven. De hænger systematisk på linje og ser spraglende og strittende ud i deres materielle diversitet. Samtidig synes dragterne fysisk at indramme rummet og herved illudere en form for beskyttelse af de resterende værker, der er placeret ind mod midten af gulvet.
Tekstilernes taktile og sanselige forhold til menneskekroppen kommer tydeligt i spil ved de håndarbejdsmæssige spor, der ses ved de strikkede mønstre, lag på lag syninger og de rå og kantede udtryk.
Nogle af strukturerne bærer præg af kulturelle referencer, særligt den afrikanske, men synes også at pege på kunstnerens bevidsthed om sit eget ophav. Dragterne er ikke iført en fysisk krop eller model, men hænger i bøjler langs væggen fra en wire, der skaber bevægelighed i tekstilerne.
At dragterne er ensfarvede sorte og skabt af tynde purøse tekstiler og det slidstærke lædermateriale, bringer tankerne hen mod et erotiserende og stærkt frigørende udtryk. Samtidig er der en kontrastfyldt dobbelttydighed i det fortættede stærke men også sårbare nøgne udtryk, som ses i de vævede tekstiler, de åbne masker og det florlette tyl.
Random style collage, 2004-19, Barbara I Gongini. Foto: Marianna Kiel
Det immaterielle og uforgængelige
I Videoen Memories of grass and water, 2022 præsenteres beskueren for en krop, der står i front i billedets højre side, med havet sitrende i baggrunden. I værket bliver vi ført ind i en verden, hvor bevægelse, transformation og dekonstruktion synes at være på spil ved et første view. Det er dragende og dybt fascinerende at se et motiv, der ikke umiddelbart angiver en retning, men blot er i en transformationslignende bevægelse. Kigger man nærmere på billedkomponenterne, synes der at være en kobling mellem det landskabsagtige og det kropslige, idet strømmen af bevægelse bliver til former og udtryk, der henviser til fjelde indhyllet i tåge, kæmpe stenblokke og menneskekroppens gestikulationer.
Memories of grass and water, 2022, Hauge Í Gongini Djernis. Foto: Marianna Kiel
At omkalfatre og mutere
Udstillingens titel er Mutationer, og flere af værkerne synes netop at lege med muligheden for at forandre sig, mutere og blive til noget andet. Det ses i videoværkerne og i kunstinstallationerne med beklædningsdelene og i koblingen mellem den analoge og digitale verden, der peger på måden, kunstnerne arbejder på. Og det fremgår af procesarbejdet, der udspringer af kunstneriske arbejdsmetoder, generelt.
Færøerne som et fælles oprindelsessted synes at binde udstillingen sammen, da beskueren bliver delagtiggjort i elementer og udtryk, der interagerer med de barske landskaber, stejle klipper og naturkræfter. I Hauge Gonginis værk A past recorded in the rocks, 2021 præsenteres beskueren for skifersten, skåret til firkanter og placeret I en bunke sammen med 2 LED skærme, der på forskellig vis interagerer med stenene. Både skærm og sten fungerer som byggeklodser og sammen danner de både et fysisk og digitalt miljø; en konstrueret virkelighed, der henviser til Færøerne og naturen hvor stenene oprindeligt kommer fra. Med dette opstår en gensidig påvirkning af det oprindelige, det fysiske og det digitale.
A past recorded in the rocks, 2022, Hauge Í Gongini Djernis. Foto: Marianna Kiel
Barbara Ì Gongini & Hauge Í Gongini Djernis
Mutationer/Mutations
21. maj - 11. september 2022
Nordatlantens Brygge
Udstillingen er et besøg værd, så det er nu at vejen skal lægges forbi Nordatlantens Brygge og den højst interessante udstilling, der tager udgangspunkt i en kunstneriske dialog mellem mor og søn.
Øverst: foto fra installationsvideo