Indkøbskurven er tom.
Kaunas - Europæisk kulturhovedstad 2022
Rejser, Kultur & Event

Når livet fejres - Kaunas nutidige myte anden akt

KAUNAS – EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD 2022

Rejsebrev af Lotte Jacobsen.
23.08.2022.

Hvor mange måder er der at fejre livet på? At en by er europæisk kulturhovedstad, er for mange forbundet med, at værtsbyen viser det bedste af sit land frem. Det som gør, at man er dem man er i en by. Det gør Kaunas, Litauens andenstørste by, og de gør det med et mytisk grundlag.

Trilogien om den nutidige myte i Kaunas binder kulturåret sammen med en mangfoldighed af kunst og kultur. Kaunas er en levende organisme der er omsluttet af de to floder Nemunas og Neris og som det så poetisk beskrives er byen født af flodernes sammenløb - her banker byens hjerte stærkest og er det mytiske fødested.

I januar blev festlighederne skudt i gang med trilogiens første akt ”Forvirring” og i maj udspilles anden akt ”Sammenløb”. Her tematiserer den internationale kulturfestival i ordets bedste forstand ”SANTAKA” ønsket om, at vi samler alle forskellighederne og lader dem komme til udtryk side om side i respekt og inspiration, som sammenløb af vand i floderne.


Kaunas - European Captial of Culture 2022. The Confluence Event. Foto: Eitvydo Kinaičio.

Hvor mange måder er der at fejre livet på? Spørgsmålet rumler lidt i hovedet mens ”Santaka” oversvømmede byen med et mangesidet program, der viste, at der er lige så mange forskellige udtryk og mennesker som vanddråber i flodernes sammenløb. Helt konkret anslås, at mere end flere hundrede tusinde kultur- og kunstsøgende deltog i begivenhederne i disse dage, mens forestillingerne blev skabt af over 1000 sangere, akrobater og skuespillere. Dagene kulminerede med hovedattraktionen aftenens show på floden.


Kaunas - European Captial of Culture 2022. The Confluence Event, Žvėries skulptūra. Foto: Andriaus Aleksandravičiaus.

Da mørket faldt på, mirakuløst – eller måske med halen fra det logrende Kaunas' dyr? - stoppede regnen og titusinder af tilskuere strømmede til sammenløbet af floderne Nemunas og Neris. Showet forvandlede floderne til en kæmpe scene. Showets stjerner var ikke kun musikerne, herunder den ukrainske Jamala, hvor publikums varme strømmede mod sangeren på floden, Giedrė og Jessica Shy, Linas Adomaitis, Beissoul & Einius, Algirdas Kaušpėdas, ROYCE, men også kanoister, windsurfere, akva-akrobater og alle andre tiltrukket af vand, udførte fascinerende underholdning, der fik den sidste rest af fugtighed i luften omdannet til høj og kærlig applaus.


Kaunas - European Captial of Culture 2022. The Confluence Event. Foto: Gražvydo Jovaišos.

Det er storslået teater - sammenfletningen, mytisk af de to floder omkranser byen og strækker sig mentalt langt ind i forståelsen af hvem vi er som mennesker og hvad en bys kulturelle historie betyder for dets indbyggere, lyder det fra Skuespilleren Dainius Svobonas der navigerer publikums øjne, ører og sjæle med sine spørgsmål helt frem til aftenens klimaks, der endnu en gang mindede hele verden om, at Kaunas ikke kun er Litauens centrum, men også den europæiske kulturs centrum. "Vi er i stand til mere, end vi tror" - med denne erklæring opfordrede Svobonas mængden af de tusinder af mennesker der har samlet sig for at overvære showet til at fortsætte med at opleve "Sammenløbet" og fejre den kunst og kultur, der vil hjælpe med at opbygge byen.


Kaunas - European Captial of Culture 2022. Kaunas Puppet 2022, The Confluence Event. Foto: Lino Žemgulio.


Kaunas - European Captial of Culture 2022. The Confluence Event. Foto: Andriaus Aleksandravičiaus.

Sammen efter 2022.
De hurtigste skyndte sig opstrøms – tilbage til Kaunas centrum, hvor den hurtigste afsløring af en skulptur i historien fandt sted ved midnat. Spotlights bød velkommen til Kaunas-dyret, som endelig dukkede op og viste sin glødende krop frem, og som nu kan besøges af alle, der ønsker det. En anden ny attraktion - tanden fra Udyret i Kaunas opdaget af keramikeren Remigijus Sederevičius - ses nær Kaunas Slot. Det siges at bringe held og lykke til dem, der ser det og viser det til andre. Det er bestemt forunderligt og minder mig om myternes kraft.

Trilogien om den moderne Kaunas-myte, kulminerer i november med sidste akt – "Contract". Programmet for Europæisk Kulturhovedstad i Kaunas og Kaunas-regionen fortsætter hele året med hundredvis af traditionelle og debutarrangementer planlagt til 2022, herunder udstillinger, festivaler, forestillinger og andre aktiviteter skabt af lokale og internationale kunstnere og Kaunas-samfund   

For det komplette Kaunas 2022-program, besøg www.kaunas2022.eu

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig