Indkøbskurven er tom.
Janne Klerk: Spejlinger ved Himlens fod
Udstillinger & Omtaler

En sanselig udstilling af fotografiske værker i Rundetårn frem til den 21. August

Janne Klerk Spejlinger ved Himlens fod

Af Marianna Cæcilie Kiel
16.08.22

I bibliotekssalen på ruten mod toppen af Christians IVs ikoniske Rundetårn udstilles i øjeblikket 40 fotografier i store formater af fotograf Janne Klerk. Alle fotografierne kredser om motivet vandspejlinger, som er opstået i den samme sø ud fra skiftende vejrforhold og ved forskelige årstider.

I et bogværk der hører til udstillingen, indgår fotografier der alle ledsages af korte tekster af forfatter Gitte Broeng og astrofysisker Anja C. Andersen. Teksterne tager udgangspunkt i begrebet Spejlinger og dets ikonografiske og naturvidenskabelige betydning. Blandt andet belyses det hvordan spejlinger indgår i interpersonelle sammenhænge mellem mennesker og vores omgivelser på et naturvidenskabeligt og metaforisk plan.

At så forskellige aspekter ved fænomet Vand undersøges med fotografiet som kunstnerisk udgangspunkt virker oplagt og uhyre interessant. Til at understøtte disse betragtninger vises en kort film på udstillingen, hvor de tre aktører reflekterer over emner forbundet med Vand.

Krusninger i vand
I et smukt disponeret udstillingsrum med masser af naturligt lys udefra der yder fotografierne æstetisk retfærdighed, hænger to lige store fotografier parallelt på væggen, som et par. Umiddelbart er motivet klart og ligetil: Vi ser vand med de velkendte krusninger på overfladen der sprænger vandspejlingen og utydeliggør hvad der ligger under overfladen. Vandet er mørkt og enkelte steder oplyst af solens spillende highlights, der kontrasterer med mørket. Motivet er velkendt og ses i mange andre realistiske kunstneriske gengivelser, men i Klerks billeder er der tilknyttet et videnskabeligt funderende aspekt, der gør oplevelsen ret interessant . I understøttelsen af dette aspekt indgår som skrevet bogværket, der kan købes på udstillingsstedet og kortfilmen hvor Klerk og Astrofysikeren Anja C. Andersen fortæller om de mange forskellige lag, der er forbundet med vand: eksempelvis fisk, planter, bobler, spejlinger og vind, som skaber slørede og uskarpe strukturer i overfladen, lige som sproget og måden vi mennesker bruger sproget og kommunikerer på. Nogen gange taler vi med et lag andre gange med et andet. Vandets forskellige egenskaber minder på den måde om de mange nuancer vi ser i sproget og i dialogen mellem mennesker.

 

Vand er liv
Med et naturvidenskabeligt blik på Klerks fotografier af vandspejlinger, bidrager Anja C. Andersen med et interessant take på udstillingen, idet hun refererer til  hvordan vand forbinder sig med menneskets opståen da vand slet og ret er liv. Andersen taler om at vandmolekyler er afgørende for liv og at vi mennesker er skabt af stjerne støv, baseret på flere forskellige grundstoffer, heriblandt vand. Med denne oplysning tilføjet den kunstneriske indgang til fotografierne får man som beskuer et helt nyt aspekt med i oplevelsen af Klerks forskellige billedlige eksempler på vandets æstetiske og antropomorfe rolle.

Flydende geometri
I flere af Klerks fotograferede vandspejlinger aner man former og figurer i forskellige geometriske størrelser, der bringer tankerne hen mod matematik, systemer og målinger, skabt af naturen og eksemplificeret ved de store smukke billeder med spejlinger i vand, der viser hvordan skyer, blade, grene, planter og solen påvirker vands flydende eksistens . I tilfældet her i en sø et sted i den jyske natur. At Klerk med sit fotografi indkapsler naturskabte fænomener i form af noget så alment som spejlinger i vand, er på mange måder en overraskende interessant måde at gøre beskueren opmærksom på forskellige aspekter ved liv som et naturskabt fænomen, eksemplificeret ved et æstetisk billedlige udtryk.

Tag endelig forbi Rundetårn og gå på opdagelse i de smukke næsten kosmiske vandspejlinger blæst op i store passende formater, inden fototudstillingen turnerer rundt i København og Frederiksberg.

JANNE KLERK
Spejlinger ved himlens fod
23 juni - 21 august 2022
Rundetårn

Udstillingen vil efter den 21. august turnere rundt forskellige steder i og udenfor København, og blive afsluttet på Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Desuden er det muligt som publikum at rekvirere udstillingen til visning i det offentlige rum.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig