Indkøbskurven er tom.
Kunst på Roskilde festival
Rejser, Kultur & Event

Om lidt går det løs

Kunst på Roskilde festival

Af Tina Kristensen.
23.06.2022.

Så nærmer vi os. Snart kan Roskilde Festival åbne for halvtredsindstyvende gang. Og efter et par år uden at have været nedsænket i ”den orange følelse” har vi store forventninger. Det hele starter så småt op på søndag d. 26. og selve festivalpladsen åbner på onsdag. Festivalen har udpeget fem ’must sees’ i årets kunst- og aktivismeprogram.

2000 m2 farvestrålende dansegulv
Første anbefaling på listen er et 2000 m2 dansegulv af den tyske kunstner Katharina Grosse


Katharina Grosse. Pressefoto.

”En myriade af intense farver breder sig stålsat over en gigantisk 2000 m2 uregelmæssig platform af krydsfiner. I dialog med landskabet omkring campingarealet veksler værket status som maleri, dansegulv og miljøskulptur. Ved at byde endeløse bevægelsesformer og interaktion velkommen på Roskilde Festival og ved at tjene som et sted for endnu mere fællesskabsaktivitet og udveksling, er Grosses værk eksemplarisk inden for dette års festivals tema: solidaritet.”.

Således beskrives værket, du om lidt kan opleve som festivalgæst. Dansegulvet vil danne scene for flere events og performances. Nogle er planlagt af festivalen selv og så er der en klar forventning om at festivaldeltagerne også selv vil indtage scenen med medbragt musik og højt humør.

Flokkr – festivalens forsamlingshus på campingpladsen
Her kan du finde samtaler og workshops skabt i samarbejde med en bred skare af debattører, aktører og aktivister. Mød blandt andre Lærke Bagger, som i en talk gør op med forestillingen om det perfekte menneske – og den perfekt strikkede sweater. Bagefter kan du selv prøve kræfter med garnnøgler og strikkepinde.

Grøn klimapavillon
Et nyt tiltag i år er klimapavillonen designet af EAHR (Emergency Architecture & Human Rights). EAHR arbejder for at styrke modstandsdygtigheden hos sårbare grupper, der lider under ulighed og humanitære kriser. Pavillonen er bygget af Log Ladies, som også inviterer til hands-on byggeworkshops med fokus på køn.

På samme lokation kan du sammen med Studio Thinkinghand skabe dit eget mikrokosmos med det liv af mikroskopiske organismer og Bureau for mellemartslig kommunikation inviterer dig på en kreativ og gakket insektskole.

Forplantning og reproduktion
Kunstprogrammet er i høj grad også lokaliseret på selve festivalpladsen. Når du bevæger dig fra Art Zone mod Gloria-scenen vil du møde en kunsttematik med særligt fokus på det forplantende og reproducerende.


Maria Munk. Pressefoto.

Her kan du blandt andet opleve en stor, hyperrealistisk moderkage skabt af Marie Munk. Et symbol på det livgivende, men som også fremstår som noget overdimensioneret ’ulækkert’, som repræsenterer det akavede forhold, mange har til deres egen kropslige natur.

Anna Aagaard Jensen skaber en forstørret og muteret livmoder, som giver liv til talrige æggestokke, som du kan sætte dig til rette i.

Du kan også se Tabita Rezaires film Peaceful Warrior, som fungerer som en ’afkoloniserings-selvpleje-vejledning’. Kunstneren guider os gennem egyptisk kosmologi og livmodere, mens hun dyrker yoga og træner sin 'livmoderkraft'.


Tabita Rezaire. Pressefoto.

Sahar Jamili skaber en overvældende lysekrone, som taler ind i mekanikkerne for identitet. Jamili oprinder fra Azerbaijan, hvor lysekronen er et statussymbol. Jamilis lysekrone forener splittelsen mellem at være Nørrebro-punk og azerbaijansk ung.

Ambereum – Performance og fest
Det sidste elemet fra programmet der skal fremhæves her, er det ravfarvede performancerum ’Ambereum’. Her kan du bl.a. møde den danske kunstner Kim Mejdahl, som du måske har set i DR-programmet Kunstnerkolonien. Under musiker-aliaset Kim Kim inviterer han til elektronisk koncert med gale visuals.


Kim Kim. Foto: Petra Kleis.

Du kan også opleve Linda Lamignan, der producerer en verden af lyd i et krydsfelt mellem elektronisk afrofuturisme og ambient, med et mål om at skabe en meditativ og helende atmosfære.


Linda Lamignan. Foto: Willan Octave-Emile.

Roskilde Festival finder sted d. 26. juni – 2. juli 2022.
Se den fulde line-up her.

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig