Indkøbskurven er tom.
Archives in the Tongue: A Litany of Freedom
Udstillinger & Omtaler

Jeannette Ehlers Archives in the Tongue: A Litany of Freedom Kunsthal Charlottenborg 11 juni - 7 august

Med udstillingen Archives in the Tongue: a litany of freedom sætter Jeannette Ehlers fokus på Danmark som tidligere kolonimagt og det efterslæb af skyld/fornægelse og den grundlæggende selvforståelse det har bragt med sig. Gennem installationer, film, performances og fotografier skaber Jeannette Ehlers et spirituelt og meditativt rum for kontemplation over afro-caribiske traditioner sat i en kontemporær kontekst. 

Centralt i udstillingen møder man videoværket Moko is Future. Den mytiske figur Moko Jumbie er en figur fra afro-caribisk folklore, der ifølge sagnet krydsede Atlanten fra Vestafrika til Caribien på stylter for at tage sig af sit folk. I Jeannette Ehlers værk vandrer Moko Jumbie rundt i de københavnske gader og ved første øjekast er det som om at han søger noget. Moko Jumbie, bærer en maske, han er klædt i langt, farvestrålende tøj og bevæger sig rundt i gadebilledet på stylter til en underlægning af et meget kraftfuldt lydunivers. Efter lidt tid bliver det klart at han ikke søger noget bestemt men nærmere våger over byen som en trolddomsagtig beskytter. Han går rundt i det gamle københavn der historisk set repræsenterer den slagskygge som kolonitiden kaster over byen men frem for at søge hævn er Moko Jumbie tilstede for at sprede kærlighed, healing og omsorg.     

I flere af værkerne inddrager Jeannette Ehlers hår som på traditionel vis har været en vigtig identitetsmarkør og et kommunikationsmiddel mellem slaverne til at fortælle om flugtveje og hemmelige madrationer uden at det blev opdaget. Det kommer bl.a. til udtryk i værket We’re Magic. We’re Real

We're Magic. We're Real

We’re Magic. We’re Real vokser sorte og brune fletninger ud af væggene i rummet og krydser hinanden som et komplekst stisystem. Værket indeholder både en hensigt om at legemliggøre traditioner om sort hår og samtidig er det en måde at manifesterer sandheden om minoriteters eksistens i den store fortælling. Med en fortid som kolonimagt flettes vores landes historier sammen for en periode og værket påpeger vigtigheden af at mange fortællinger kan og skal eksistere som en del af den samme historie.    

Until the Lion

I værket Until the Lion står følgende sætning lysende i pink neon: ”Until the lion has their historian, the hunter will always be a hero”. Teksten er et gammelt ordsprog som er fundet skrevet på væggen i et fangehul i et gammelt dansk fort i Ghana og Jeannette Ehlers reflekterer med sætningen her over det afgørende faktum, at den som skriver historien samtidig har magten over den. 

På mange måder er det hendes agenda med denne udstilling - at skabe rum for refleksion over historiens gang. Hun fletter kulturer sammen og søger ikke at besvare noget konkret spørgsmål men nærmere at undersøge kulturelle ophav og sprede omsorg i et til tider kynisk samfund der har brug for Moko Jumbies spektakulære eksistens.

Archives in the Tongue: A Litany of Freedom
Kunsthal Charlottenborg
11 juni – 7 augst 2022
Man kan læse mere om udstillingen her 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig