Indkøbskurven er tom.
Copenhagen Photo Festival 2022
Rejser, Kultur & Event

Nordens største fotofestival afholdes i København d. 2.-12. juni

Copenhagen Photo Festival

Af Tina Kristensen.
31.05.2022.

Om et par dage går det løs med Copenhagen Photo Festival. Fra torsdag kan du således på forskellige venues rundtom i København opleve mangt en fotoudstilling.

Blandt andet gæster to ukrainske udstillinger fra Odesa Photo Days festivalen, ligesom der er tre internationale, kvindelige kunstfotografer i centrum; Hien Hoang, Alexandra Rose Howland og Krista Svalbonas, der vandt Copenhagen Photo Festivals open call og udstiller i festivalens centrum på Refshaleøen.

Herover møder man på årets festival toneangivende danske fotografer og ikke mindst fem spirende talenter, der er en del af årets Futures Nordic Talents. 

Samarbejde med ukrainsk fotofestival
Som følge af krigen er hverdagen gået i stå i Ukraine. Det gælder også for kulturlivet, der normalt blomstrer op i forår- og sommerhalvåret. Den ukrainske fotofestival Odesa Photo Days stod til at blive afholdt den 19.-22. maj, men er en af de utallige kulturbegivenheder, der blev aflyst, da krigen brød ud. Derfor rakte Copenhagen Photo Festival ud til Odesa Photo Days og tilbød dem en platform for kunsten.


Olena Morozova, Granny.

I samarbejde har Nordens største fotofestival og Kateryna Radchenko, leder af Odesa Photo Days, arrangeret, at to udstillinger vises i København under festivalen den 2.-12. juni. Udstillingen Granny af Olena Morozova og gruppeudstillingen The Thin Line, der begge er kurateret af Kateryna Radchenko. Copenhagen Photo Festivals direktør, Maja Dyrehauge Gregersen, glæder sig til at byde velkommen til den ukrainske søsterfestival:


Volodymyr Petrov, The Thin Line.

”Vi er rigtig glade for at kunne række hånden ud til Odesa Photo Days og give dem en mulighed for at realisere to udstillinger i vores regi på trods af den ubærlige situation, de og hele Ukraine står i lige nu. Vores håb er, at vi med dette samarbejde både kan vise nogle højaktuelle udstillinger og samtidig støtte op om Odesa Photo Days og de ukrainske fotografer,” fortæller Maja Dyrehauge Gregersen.

Stereotyper, konfliktzoner og en højaktuel afbildning af flugt
Vietnamesiske Hien Hoang vandt i kategorien Framing Identity med projektet ’Asia Bistro – Made in Rice’. I sine humoristiske værker konfronterer hun os med klassiske forestillinger om asiatisk kultur.


Hien Hoang, Asia Bistro – Made in Rice - Performance.

I kategorien Framing Society vandt den engelsk-amerikanske kunstner Alexandra Rose Howland for projektet ’Leave and Let Us Go’. Gennem collager af hverdagsbilleder indsamlet fra indbyggerne i Mosul stræber hun efter at udfolde et mere nuanceret og mangfoldigt billede af den krigshærgede region, der ofte kun kendes gennem mediernes dækning.


Alexandra Rose Howland. Leave and Let Us Go.

Amerikansk-lettisk-litauiske Krista Svalbonas vandt i kategorien Framing Vision, der hædrer et æstetisk visionært projekt. Med ’Displacement’ undersøger hun sine forældres og bedsteforældres historie. De blev efter Ruslands invasion i de baltiske lande i 1940’erne drevet på flugt og indlogeret i midlertidige asylcentre i Tyskland. Projektet illustrerer den ulykkelige historie om fordrevne folk, for hvem ideen om "hjem" undermineres af politiske dagsordener uden for deres kontrol. Krigen i Ukraine sætter hendes historisk undersøgende værker i et skræmmende aktuelt perspektiv.


Krista Svalbona, Displacement.

Samler dansk fotografi og sætter langsigtet fokus på talenter
Udover de tre soloudstillinger møder man på årets festival spirende talenter samt toneangivende danske fotografer. Ifølge Maja Dyrehauge Gregersen er det vigtigt, at festivalen viser publikum den kvalitet og mangfoldighed, den danske fotoscene har at byde på.

“Copenhagen Photo Festival er det naturlige samlingssted for dansk fotografis ledende aktører. Jeg er særlig stolt af, at festivalen i år præsenterer mange internationalt orienterede og entreprenante aktører på den danske foto- og kunstscene. Der vil blandt andet være udstillinger, fotobogsmarked og aktiviteter fra Fotojournalistuddannelsen på DMJX, TOFU Collective, Fotogodsbanen fra Århus, PhotoScope fra Hillerød, Blankt Papir Press og mange flere,” fortæller Gregersen.

En anden central del af festivalens virke er at løfte den danske talentmasse. På festivalen kan man derfor igen i år opleve Futures Nordic Talents, der præsenterer de fem fotografer Iben Gad, Inuuteq Storch, Luna Scales, Oscar Scott Carl samt Tine Bek. Initiativet er et talentprogram, der hjælper spirende danske fotografer frem i lyset. Det er støttet af EU’s kulturstøtteprogram Creative Europe og løber frem til 2024.

Aktiviteter for fotoentusiaster i hele København
På festivalpladsen på Refshaleøen kan man glæde sig til et skarpt program af workshops, talks, musik og rundvisninger, som bliver afholdt i løbet af hele festivalperioden. Her kan man blive klogere på fotografiet, lege med mediets virkemidler eller blot nyde festivalstemningen. Der er desuden rig mulighed for at opleve fotografiet folde sig ud på mange af byens gallerier, museer og kunsthaller bl.a. Fotografisk Center, Martin Asbæk Gallery, Alice Folker Gallery, NW Gallery, Banja Rathnov Galleri og Clausens Kunsthandel, Det Grønlandske Hus, Landskrona Foto og Galleri Format i Malmö m.fl.

Copenhagen Photo Festival løber af stablen d. 2.-12. juni
Se det fulde program her

Foto øverst: Hien Hoang, Asia Bistro – Made in Rice - Performance.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig