Indkøbskurven er tom.
Kunstprojekt undersøger stress blandt unge
Interview & Portræt

Sowing the Seeds of Love. Kunsthal Charlottenborg 4. maj - 7. august 2022

Kunstprojekt undersøger stress blandt unge

Af Sara Mathilde Gosmann
7. maj 2022

Med ”Sowing the Seeds of Love” stiller Kenneth Balfelt og Johan August skarpt på stress og præstationskultur blandt unge studerende. Der er brug for et nyt normalitetsbegreb, og her er kunsten et oplagt redskab, mener de

”Jeg er en gennemsnitlig kunstner,” står der med røde bogstaver hen over brystet på de T-shirts, Kenneth Balfelt og Johan August har iført sig ved åbningen af deres seneste projekt, ”Sowing the Seeds of Love”, på Kunsthal Charlottenborg onsdag den 4. maj.

For netop det at være helt og aldeles almindelig og gennemsnitlig er blevet en mangelvare i nutidens samfund, mener de. Også selvom det rent faktisk er det, de fleste af os er.

Med ”Sowing the Seeds of Love” – at så kærlighedens frø – stiller de to kunstnere nu skarpt på den præstationskultur, der hersker blandt især unge mennesker. Målet er at kunne præsentere en række konkrete tiltag og metoder til at forebygge præstationspres både på samfundsplan og hos individet. Alt sammen hjulpet godt på vej af en kunstnerisk tilgang, hvor spørgsmål og undren erstatter målstyring og stramme tidsplaner.

Et nyt normalitetsbegreb
De næste otte uger danner to dråbeformede pavilloner i klar polycarbonat rammen om meningsfulde dialoger med kunsthalsgæster og fagpersoner om, hvordan uddannelsesinstitutioner og studerende kan håndtere stress: nutidens største folkesygdom.


Foto: Niels Fabæk

”I dag hersker der en forventning om, at vi alle samme skal være unikke. At vi træder ud af mængden og er fantastiske på alle parametre og hele tiden. Vi skal være de smukkeste, klogeste, sejeste og lækreste på alle kanaler – 24/7,” siger Johan August, da Magasinet Kunst sætter de to kunstnere stævne per telefon.

”Hvis man ikke kan det, hvad er så alternativet? Man risikerer at føle sig som en fiasko. Noget kunne tyde på at, har vi brug for et nyt normalitetsbegreb og at genopdage den grundlæggende glæde og værdi ved helt gennemsnitlig normalitet. Der er måske nogen, der skal sige: ’Hold nu op! Vi skal da også bare kunne være os selv. Helt almindelige mennesker blandt otte milliarder andre almindelige mennesker’.”

Kenneth Balfelt stemmer i. Det moderne menneske er mere stresset end nogensinde. Undersøgelser viser, at hele 52 procent af de lærerstuderende på Københavns Professionshøjskole oplever stærk stress. Blandt de unge generelt er tallene næsten lige så høje. Og det er helt absurd, mener han og uddyber:

”Man skulle tro, at vi i samfundet med tiden havde skabt nogle metoder eller kulturer til at modvirke stress, men i stedet er det modsatte sket. Præstationspresset risikerer at give os nogle unge mennesker, der ikke er særlig robuste.”

Kunst som samfundsændrende praksis
I løbet af et år er stress skyld i en million fraværsdage, 30.000 hospitalsindlæggelser og 500.000 lægehenvendelser. Det koster rundt regnet samfundet 14 milliarder kroner årligt, for ikke at tale om de store menneskelige omkostninger, det har for den enkelte at blive syg af stress.

Formålet med ”Sowing the Seeds of Love” er da også i høj grad at gentænke måden, vi håndterer stress på. I stedet for at symptombehandle retter kunstnerne blikket mod forebyggelse som integreret del af hverdagen. Blandt andet ved at optræde ”strategisk uforberedt”, hvilket indebærer, at analyse og forståelse må gå forud for løsningen, som Kenneth Balfelt siger.


Foto: Niels Fabæk

”Man kan lære meget af kunstens blik på verden, for i kunstens mulighedsrum er der plads til at tænke skævt. Som kunstner er det tilladt at være subjektiv, tvivlende og undersøgende. Ved at gå sansende ind i et ukendt rum er man automatisk til stede på en anden måde end i dagligdagen. Her opstår der ofte nye og kreative løsninger. Det er frisættende for både os og deltagerne.”

”Det er netop sådan et rum, vi forsøger at skabe,” tilføjer Johan August. ”Fordi vi som kunstnere ikke er tilknyttet nogen myndigheder, fagområder eller institutioner, bliver agendaen fri og åben. Vi kan tillade os at være subjektive, og vi vil gerne opfordre til, at deltagerne også er det. Det gør, at vi får adgang til tanker og kreativitet på en anden måde.”

Tvivlens rum
For Kenneth Balfelt og Johan August er det altafgørende, at ”Sowing the Seeds of Love” giver plads til, at deltagerne kan tvivle og fumle. Derfor foregår hele projektet for såkaldt ”åbent tæppe”. Ved at lade de besøgende følge med fra start til slut sætter kunstnerne nemlig også deres egen tvivl til skue.

I grebet ligger der en kærlig påmindelse til de studerende, der måtte lægge vejen forbi kunsthallen de kommende måneder: at man vokser både som individ og som fællesskab, hvis man sætter ord på sin tvivl. Netop derfor er kunsten et oplagt redskab at give videre til nutidens unge, mener de to skabere.

”Kunsten skal ikke være et ophøjet felt, men et mulighedsrum” siger Kenneth Balfelt. ”Vi er ikke orakler, men et supplement til andre fagområder, forskningen og praktikerne.”

”Med dette projekt begiver vi os ud i yderst komplekst vand. Vi kender ikke svømmeretningen endnu, men vi forsøger at komme stressdiagnosen i forkøbet ved at lytte og samarbejde tværfagligt i et personligt værksted,” tilføjer Johan August.

Hvordan projektet udmønter sig i praksis, kan man blive klogere på den 30. juni, hvor resultatet præsenteres og overrækkes til Københavns Professionshøjskole og de besøgende. Indtil da arbejder Johan August og Kenneth Balfelt ufortrødent videre – strategisk uforberedte og med respekt for målgruppen.

Fakta

Kenneth Balfelt har gennem mere end 20 år arbejdet med kunst ud fra en socialpolitisk, kontekstbaseret og deltagerinddragende kontekst. Han satte blandt andet gang i den danske debat om fixerum, da han i 2002 indrettede et fixerum i en bunker på Halmtorvet i København.

De seneste fem år har han i samarbejde med Johan August undersøgt stress som fænomen og blandt andet udviklet en mødeform, der integrerer restitution i arbejdsrelaterede aktiviteter.

”Sowing the Seeds of Love” kan opleves på Kunsthal Charlottenborg frem til 7. august 2022. Besøg kunsthallens hjemmeside for en udførlig projektbeskrivelse og for tilmelding til workshops.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig