Indkøbskurven er tom.
Guide: 12 kunstoplevelser i påsken
Rejser, Kultur & Event

Særevents i kunstens tegn for store og små

GUIDE: 12 KUNST- OG KULTUROPLEVELSER I PÅSKEFERIEN

Af Sara Mathilde Gosmann

8. april 2022

Påskeferien står for døren, og med den følger en række kreative aktiviteter rundtom på landets museer. Magasinet Kunst guider til udvalgte oplevelser for hele familien i Hovedstaden, på Sjælland, i Jylland og på Fyn
 

HOVEDSTADEN
 

Familieomvisning og børneværksted på SMK


Foto: Joakim Züger

I SMK’s børneværksted er der mulighed for at lave fantasifulde skulpturer og skøre væsener i polyestersnor andre sjove materialer. Man kan finde inspiration til sine kreationer hos den sydkoreanske kunstner Haegue Yang, hvis sanselige skulpturer og installationer netop nu kan opleves i en stor udstilling på museet.

Klokken 13 den 10. og 17. april er der desuden familieomvisning i Haegue Yangs forunderlige univers. Skulle sulten melde sig, står museets café klar med lune pandekager til alle aldersgrupper.

Hvornår: Lørdag den 9. april – mandag den 18. april klokken 10-16.
Hvor: Sølvgade 48-50, 1307 København K
Pris: 100 kroner for en voksen og et barn under 18 år

Monsterjagt i ruinerne under Christiansborg


Foto: Christiansborg Slot

Nogle kender måske navnet Shane Brox fra DR1-programserien ”Shanes verden”, der underholdt børn (og voksne) med kreative sysler fra 2007-2010. Nu er Brox aktuel med udstillingen ”Monster – stygge skabninger med store følelser”, der omdanner ruinerne under Christiansborg til et følsomt og finurligt univers fyldt med farverige monstre.

Udstillingen indbyder til samtaler om de følelser – tristhed, glæde, vrede, jalousi m.fl. – som børn og voksne har til fælles på tværs af tid. Monstrene er skabt af genbrugsmaterialer og med udgangspunkt i middelalderens myter. 

Hvornår: Tirsdag – søndag klokken 10-17 (udstillingen løber frem til 19. juni 2022)
Hvor: Indre Slotsgård, Christiansborg Slot, 1218 København
Pris: Voksne 75 kroner, gratis for børn under 18 år

Kunst og kulturmøder på Nordatlantens Brygge


Martin Brandt Hansen: Grønlandske masker. Foto: Torben Eskerod

På Nordatlantens Brygge kan man netop nu opleve udstillingen ”Import/eksport” af Gudrun Hasle (DK) og Martin Brandt Hansen (GL). Kunstnerne tager på hver sin vis livtag med store spørgsmål om fælles versus personlig historie og mytologiske stof.

I løbet af påsken inviterer kulturhuset børn i alderen 5-10 år på en guidet rundvisning i børnehøjde efterfulgt af kreativt værksted. Her kan deltagerne kreere grønlandske tupilakker af ostevoks og skrive egne fortællinger på masonit – begge dele til at tage med hjem.

Hvornår: Mandag den 11. april – onsdag den 13. april klokken 10 og 12.30
Hvor: Strandgade 91, 1401 København K
Pris: Gratis (tilmelding her)
 

SJÆLLAND
 

Æggeteater på Sorø Kunstmuseum


Fra udstillingen ”Seimi Nørregaard: Underverdenens Parykparade”. Foto: Sorø Kunstmuseum

Det er efterhånden ved at være sidste chance, hvis man skal opleve sanseudstillingen ”Seimi Nørregaard: Underverdenens Parykparade” på Sorø Kunstmuseum, der løber frem til 24. april. Her – i museets underetage – kan besøgende udforske nye verdener, der giver stof til eftertanke om vores egen rolle i tilværelsen. Alt sammen med udgangspunkt i Ludvig Holbergs samfundssatire.

I påskeferien inviterer museet på ”Æggeteater”, hvor børn og voksne med inspiration fra Holbergs dramatik og Seimi Nørregaards totalinstallation kan slippe kreativiteten løs og lave æg om til karakterer i et skuespil.

Hvornår: Tirsdag den 12. april – søndag den 17. april klokken 11-14.
Hvor: Storgade 9, 4180 Sorø
Pris: Voksne 80 kroner, gratis for børn under 18 år. 25 kroner for en værkstedsbillet til børn

Ukrainsk kunst på Odsherreds Museum


Marija Prymatjenko: ”Our army, our protectors” (1978)

Odsherreds Museum har dedikeret den 12. og 13. april til Ukraine og landskvinden Marija Prymatjenko (1909-1997), hvis naivistiske og ofte aktivistiske værker er inspireret af ukrainske folketraditioner, natursymbolik og eventyr.

I et foredrag kan man blive klogere på maleren og hendes virke, der har fået ny og dyster relevans efter ødelæggelser af et lokalhistorisk museum nær Kiev, hvor nogle af hendes værker var udstillet. Efter foredraget inviterer Odsherreds Museum til workshop, hvor både børn og voksne kan lade sig inspirere af Prymatjenkos farverige fabeldyr og male egne plakater.

Når entreen er betalt, går indtægter fra aktiviteterne ubeskåret til indsamlingen ”Kulturen i Odsherred støtter Ukraine”.

Hvornår: Tirsdag den 12. og onsdag den 13. april klokken 10.15 (foredrag) og 11.30 (workshop)
Hvor: Annebjerg Stræde 1, 4500 Nykøbing Sjælland
Pris: Entré 75 kroner. Foredrag 75 kroner. Kunstworkshop 100 kroner. Tilmelding nødvendig

Kreativt værksted på Gl. Holtegaard


Foto: Gl. Holtegaard

I påsken inviterer kunstmuseet Gl. Holtegaard børn og voksne til at besøge det kreative værksted, hvor man kan male påskeæg og eksperimentere med farver og mønstre på tekstil. Lørdag den 16. april er der mulighed for at få særlig hjælp og inspiration af værkstedets kreative vært.

Der er ligeledes mulighed for at besøge den nyåbnede totalinstallation ”Goodness Gracious!” med billedkunstner Malene Landgreen. Udstillingen tager udgangspunkt i Gl. Holtegaards barokke haverum, som Landgreen via humor og et skarpt visuelt blik vil omdanne med helt nye objekter.

Hvornår: Lørdag den 9. april – søndag den 17. april klokken 12-17 (torsdag klokken 12-20, mandag lukket).
Hvor: Attemosevej 170, 2840 Holte
Pris: Voksne 75 kroner, gratis for børn under 18 år. 15 kroner for en værkstedsbillet

Designer for en dag på Holmegaard Værk


Foto: Holmegaard Værk

Holmegaard Værk slår i påsken dørene op for forårsinspireret glaskunst i Glasatelieret. Besøgende kan blandt andet lave egen vase til forårsblomsterne, snapseglas eller en slikskål og dekorere dem enten ved hjælp af skabeloner eller i frihånd. Atelierets værter guider gennem processen med sandblæsnings- og graveringsmaskiner, så materialerne makker ret. Det er muligt at tage sine værker med hjem samme dag.

Skinner solen, er det oplagt at kombinere besøget i Glasatelieret med en gåtur ad de fredede stier i Holmegaard Mose. I selve museet udstiller Maria Dubin spektakulære tekstilmalerier med alt fra dynebetræk til brudekjoler, kniplinger og velourduge.

Hvornår: Lørdag den 9. april – mandag den 18. april klokken 11-15.30 (lukket mandag den 11. april)
Hvor: Glasværksvej 55, 4684 Fensmark
Pris: Voksne 150 kroner, gratis for børn under 18 år. Priser for workshop starter ved 65 kroner
 

FYN
 

Påskefestival i Faaborg


Faaborg by. Foto: Michael Fiukowski og Sarah Moritz

I det sydfynske er der kulturelle påskeaktiviteter for enhver smag, når købstaden Faaborg inviterer til påskefestival. Faaborg Museum inviterer til åbent værksted i vinterhaven er der, hvor besøgende kan folde egne bøger med illustrationer og historier. Inspirationen kan man hente i museets nuværende udstilling ”Forfatterne og fynboerne”.

Øhavsmuseet fejrer forårets og lysets komme med en mandala-workshop for børn og inviterer desuden til workshop med Sonia Brandes, der er anerkendt for sine papirklip. Det foregår den 16. april fra 13-16. Andre udbydere af påskeaktiviteter tæller GaleRiget, Galleri Korinth og Den Gamle Gård.

Hvornår: Lørdag den 9. april – mandag den 18. april
Hvor: Faaborg
Pris: Se det fulde program og priser her

Sprællemænd og påskeæg på Kunstmuseum Brandts


Katrine Ærtebjerg: ”De tusind gåders sted”. Foto: David Stjernholm

På Kunstmuseum Brandts kan man lade sig inspirere af Katrine Ærtebjergs gådefulde billedunivers på den retrospektive udstilling ”De tusind gåders sted”. Her finder man blandt andet nogle ganske særlige sprællemænd, og i museets værksted kan man forsøge at gøre Ærtebjerg kunsten efter og skabe sin egen med hjælp fra Brandts kunstformidlere.

Hver dag inviterer museet desuden på påskejagt blandt Samlingens kunstskatte med påskeæg til de yngste detektiver. Der er også tilrettelagt rundvisninger i børnehøjde alle dage fra klokken 14-14.30.

Hvornår: Lørdag den 9. april – mandag den 18. april (lukket mandag den 11. april)
Hvor: Amfipladsen 7, 5000 Odense C
Pris: Voksne 120 kroner, gratis for børn under 18 år
 

JYLLAND
 

Rullende kunstcamp i Vendsyssel


Bjørn Nørgaard: ”Fontæne”. Foto: Tao Lytzen

Vendsyssel Kunstmuseum lancerer et nyt initiativ, der skal bringe kreative aktiviteter rundt i hele Vendsyssel: VKM ArtCamp. Der er tale om et mobilt kreaværksted indrettet i en retrocampingvogn, og i påsken kan man være med til at indvie det ved at bygge sin egen minicampingvogn og dekorere med farvestrålende materialer.

I forbindelse med kunstcampen kan man med fordel gå på opdagelse i billedhugger Bjørn Nørgaards skulpturer på P. Nørkjærs Plads eller besøge en af Vendsyssel Kunstmuseums aktuelle udstillinger.

Hvornår: Torsdag den 14. april – mandag den 18. april klokken 13-15
Hvor: P. Nørkjærs Plads 15, 9800 Hjørring
Pris: Gratis (80 kroner, hvis man også vil besøge museet)

Påskesysler og ny særudstilling på ARoS


Foto: Anders Trærup

Lørdag den 9. april slår ARoS dørene op for særudstillingen ”Vertigo” – på dansk svimmelhed – der kredser om den oplevelse af voldsomme forandringer, der indrammer det moderne menneskes eksistens. Udstillingen samler en gruppe internationale kunstnere, der på hver sin måde arbejder med det grænseoverskridende, det overvældende og det kaotiske.

Er man mere til tilværelsens håndgribeligheder, åbner museet for workshop i Studios på Niveau 3, hvor der er lagt op til kreative sysler for store og små.

Hvornår: Torsdag den 14. april – mandag den 18. april klokken 11-16
Hvor: Aros Allé 2, 8000 Aarhus C
Pris: Voksne 150 kroner, gratis for børn under 18 år. Værkstedsbillet 50 kroner

Æggejagt på Trapholt


Foto: Stjernegaard Fotografi

På museet Trapholt er der æggejagt i en verden af kunst og design. Her gælder det om at matche dekokererede påskeæg med museets værker, og der er en kreativ gave samt et årskort til Trapholt på højkant.

Efter endt æggejagt kan man gå på opdagelse i udstillingen ”Verner Panton – farver en ny verden”. Udstillingen inviterer til fordybelse i et af Danmarks største designnavne, og man kan blandt andet opleve den store installation ”Lyset og Farven”, der består af otte rum i forskellige sanselige farver.

Hvornår: Lørdag den 9. april – mandag den 18. april (lukket mandag den 11. april)
Hvor: Æblehaven 23, 6000 Kolding
Pris: Voksne 130 kroner, gratis for børn under 18 år

Besøg Statens Museum for Kunsts hjemmeside her

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig