Indkøbskurven er tom.
Designmuseum Danmark klar til genåbning
Rejser, Kultur & Event

Designmuseet i København slår dørene op den 19. juni

DESIGNMUSEUM DANMARK KLAR MED DATO FOR GENÅBNING

Af Sara Mathilde Gosmann

7. april 2022

Efter to år med nedlukning, omfattende renoveringer og en række fyringer melder Designmuseum Danmark klar til genåbning 19. juni

Den gamle hospitalsbygning i Frederiksstaden i København ligger der endnu. Her, i en af hovedstadens fineste rokokobygninger, har Designmuseum Danmark haft til huse siden 1926. De seneste to år dog helt uden adgang for besøgende.

Til sommer bliver det anderledes. Fra 19. juni kan museet igen slå dørene op for dansk og international design og kunsthåndværk – om end i en anden form end tidligere.


Designmuseum Danmark. Foto: Christian Hoyer

Et museum i knæ
Coronakrisen ramte i foråret 2020 Designmuseum Danmark med stor kraft. Det var især et dalende antal udenlandske turister, der gjorde udslaget. Museet, der som en stor del af det øvrige kulturliv baserer sin økonomi på egenindtægter fra besøgende, blev omtalt som lukningstruet, og 50 ud af 75 medarbejdere blev afskediget.

”Det er smerteligt at afskedige gode folk,” udtalte administrerende direktør Anne-Louise Sommer dengang til Politiken. Men pandemiens rasen og utilstrækkelige hjælpepakker gjorde det ifølge hende vanskeligt at øjne andre udveje.

Historisk renovering og nye udstillinger
Nu lysner det imidlertid. Designmuseum Danmark har med egne ord formået at komme ud på den anden side af krisen uden et ødelæggende underskud.

De to år uden besøgende er blevet brugt til at fremtidssikre museet gennem omfattende renoveringer og ombygninger. Både facaden og de fredede flisegulve har fået en overhaling, mens selve publikumsområdet stor over for en komplet relancering med helt nye udstillinger.


Renovering af de historiske gulve. Foto: Luka Hesselberg

”Vi har også brugt tiden på at gentænke hele museumsoplevelsen, så noget af det, man vil opleve, når vi genåbner, er en ny måde, vores udstillinger er designet og formidlet på,” udtaler Anne-Louise Sommer, der fremhæver et øget fokus på samspillet mellem samfundsforhold og design.

”Vi har mere fokus på samtidens store temaer som grøn omstilling, sundhed og identitet. Vi mener, at design mere end nogensinde kan være med til at trække vigtige tråde fra historiske landvindinger og frem til nutidens globale og nationale udfordringer.”

Fortid, samtid og fremtid
Den første udstilling, man som besøgende på det nyåbnede museum vil møde, er ”The Future is Present”. Her stiller Designmuseum Danmark skarpt på, hvordan nutidens designprocesser taler ind i fremtidige udfordringer som sundhed, klima og identitet. I forlængelse heraf oprettes det eksperimenterende rum ”AKUT”, der med skiftende udstillinger skal sætte aktuelle temaer til debat.

Museets dybe rødder i Danmarkshistorien vil dog fortsat være repræsenteret i blandt andet udstillingerne ”Bord dæk dig!” om måltidets designhistorie samt ”Formens magi”, der i 2021 blev vist på Kunsten i Aalborg.


Museumshaven. Foto: Designmuseum Danmark

Som noget nyt skal museumshaven inddrages i højere grad og danne ramme om en række kreative tiltag, hvor besøgende kan prøve kræfter med kunsthåndværk og designprocesser i skiftende udstillinger og workshops.

”Haven rummer et kæmpe potentiale for kunstnerisk og kreativ udfoldelse – fra festivaller til udendørs undervisning og meget mere. Alt sammen noget, vi er i dialog med Københavns Kommune og andre gode samarbejdspartnere om at udvikle i løbet af de kommende år,” siger Anne-Louise Sommer.

”Vi ønsker gennem vores udstillinger, aktivitets- og formidlingsformater at være et levende designarkiv og et hus, hvor alle er velkommen.”

Besøg Designmuseum Danmarks hjemmeside her.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig