Indkøbskurven er tom.
KLARA LILJAS TENTAKLEDE UNIVERS
Udstillinger & Omtaler

Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med danske kunstner og alkymist Klara Lilja, så har du meget godt i vente.

Af Line Lund Hebbelstrup
17. oktober 2021

Frem til d. 23 oktober kan du træde ind i en af de mange verdener, som den københavnske Kødby huser. I hjørnet af den hvide kødby ligger V1 Gallery. Det er her, du det næste stykke tid, kan træde ind over tærsklen fra de rå industribygninger til Klara Liljas tentaklede univers. I denne samling er der særligt smæk på pastellerne og vi befinder os omgivet af strukturer og objekter, som vi kan genkende i deres form fra naturen. Men ellers er der ikke noget, der er, som vi kender det.

(PARANGKERA, V1 GALLERY. BILLEDE TAGET AF LINE LUND HEBBELSTRUP)

Det ene rum er langt og hvidt. Hele vejen rundt i lokalet hænger flere udgaver af Klara Liljas ikoniske objekter; stjernesole. I midten af lokalet står et gammelt, antikt skabsmøbel, som tidligere har huset Klara Liljas ven og kunstnerkollega Albin Werles kunst i en fællesudstilling, de to havde med Martin Brandt Hansen i Peach Corner på Frederiksberg tidligere på året. I anledningen af nærværende udstilling er møblet iklædt nye farver. Pastel lilla. Det huser nu den planet, hele udstillingen handler om.


(PARANGKERA, V1 GALLERY. BILLEDE TAGET AF LINE LUND HEBBELSTRUP)

Parangkera, er navnet på den planet, vi er inviteret til at besøge. Allerede under sin graviditet i 2019, begyndte kunstnerens arbejde med Parangkera. I skabsmøblet ser vi planten i forskellige stadier; under et tidligt udviklingsstadie, en tektonisk plade og som færdigudviklet planet. Radioaktiviteten er meget høj og planeten er derfor ubeboelig for mennesker. Det er en verden uden indblanding fra politik, menneskeligt begær og stræben, behov om infrastruktur eller økonomi. Det er planter, gevækster og ikkemenneskelige strukturer, der hersker her. Om natten er der mørkt, men ikke som resultat af solens fravær, men fordi den sorte tvillingesol skinner med sort lys, har Klara Lilja fortalt.


(PARANGKERA, V1 GALLERY. BILLEDE TAGET AF LINE LUND HEBBELSTRUP)

I V1 Gallerys andet rum dykker vi ned på planeten Parangkera og her udfolder sig et farverigt, monstrøst, vulgært og indtagende planterige.


(PARANGKERA, V1 GALLERY. BILLEDE TAGET AF LINE LUND HEBBELSTRUP)

Korallignende plantegevækster med tentakler åbner sig for os, ærtebælge med surrealistiske farver ormer sig rundt. Klara Liljas evne til at lave så unikke og indtagende farvekombinationer i sine glasurer er enormt tilfredsstillende for fantasien. Jeg kan se muggen vokse og fordærve, jeg kan se giftig, tyk plantesaft boble ud og jeg kan mærke, hvordan gevæksterne breder sig, ormer sig rundt og eksisterer i et kredsløb, hvor jeg ingen magt har. Det er det, Klara Lilja kan. Hendes værker har deres eget, tydelige liv; deres egen vilje og magt. De lever ikke for min skyld, men for deres egen. Jeg er kun en ydmyg iagttager.


(PARANGKERA, V1 GALLERY. BILLEDE TAGET AF LINE LUND HEBBELSTRUP)

Den måde Klara Lilja opbygger sine universer er så overbevisende, at jeg næsten glemmer, at  hun ikke har rejst hertil fra en fjern galakse med en taske fuld af gevækster og placeret dem her i Kødbyens hvide, sterile lokaler. Nej, det er værker, konstrueret af et menneske. Så vellavet et univers efterlader beskueren ydmyg og eftertænksom.

 

PARANGKERA

Udstillingen kan besøges frem til d. 23. oktober i V1 Gallery, Flæsketorvet 69-71, 1711 København

Læs mere her.


(PARANGKERA, V1 GALLERY. BILLEDE TAGET AF LINE LUND HEBBELSTRUP)

Klara Lilja er født i 1989. Hun er dansk billedkunster, som bor og arbejder i København. Tidligere i år blev hun færdig fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Kender du ikke Klara Liljas univers, land et anbefales at du bruger lidt tid på at dykke ned i hendes univers på instagramprofilen @Klara_Lilja. Hun er meget inspireret af japansk mangakultur, computerspil og en stor fan af det danske fjernsynsprogram Troldspejlet.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig