Indkøbskurven er tom.
Bent Fabricius-Bjerre hyldestkoncerter
Scene, Film & Bøger

Fra d. 26. til d. 29. august kunne publikum mindes den folkekære komponist og pianist.

Bent Fabricius-Bjerre hyldestkoncerter

Af Lærke Helene Askholm.
03.09.21.

Sidste sommer døde den folkekære komponist og pianist Bent Fabricius-Bjerre. Han blev 95 år. Fra d. 26. til d. 29. august kunne publikum mindes ham og lytte til et udpluk af hans enorme bagkatalog. Det skete til en række rørende og yderst velkomponerede koncerter fordelt over hele landet. Koncerterne var ved billetsalget så populære, at der blev langt en ekstra koncert ind i DR Koncerthuset. Magasinet Kunst var så heldige at komme med til denne, og det blev til en helt igennem uforglemmelig oplevelse.

Koncert lige i hjertet
Tydeligheden af, hvor stort et folkeeje Bent Fabricius-Bjerres melodier rent faktisk er, stod klart efter bare få sekunder af hver eneste melodi, som koncertprogrammet bød på. Folks øjne blev blanke, blikkene drømmende, og en hel paralyseret stemning indhyllede salen, der i fællesskab var totalt opslugt af tonerne fra scenen. Både smil og tårer kom frem, og som publikum fik vi mellem melodierne leveret den ene unikke anekdote efter den anden af musikerne, der hver især fortalte om deres særlige oplevelser med dette særlige menneske: Bent Fabricius-Bjerre. Kontakten var helt i øjenhøjde, og det var som om, at alle i salen var personligt inviteret ind i dette fortrolige rum, hvor der var var gjort både tid og plads til alle slags følelser undervejs.


Foto:Julia Severinsen

Bent åbner folks egne kataloger
Både i pausen og efter koncerten talte jeg med flere fra publikum i forskellige aldersgrupper. Et ældre par sagde til mig: ”Bent åbner jo for folks egne bagkataloger”, og vi talte om, at Bents melodier – udover at åbne for et hav af historiske og kulturelle minder om film, TV og jingler, hvilket han i sig selv gør på en enestående og lysende måde – så åbner han også op ind til folks helt personlige liv. Minder om personlige glæder og sorger kan bor også i melodierne, og til koncerten var der en slags indforstået respekt for netop dette almene aspekt. Der åbnes op for noget meget stort, når vi hører – og i den grad genhører – Bents melodier.


Foto:Julia Severinsen

Ide af Live Johansson
Cellist Live Johansson, der i 2017 lavede og udgav albummet Natsværmeri sammen med Bent og sin strygergruppe LiveStrings, fik ideen til hyldestkoncerterne. Live havde et nært venskab med Bent i de senere år, og under koncerten præsenterede hun på meget fin og rørende vis melodierne og fortalte også om forberedelserne til koncerten, hvor det havde været lidt af en udfordring at vælge ud i så massivt et bagkatalog.

I forbindelsen med udgivelsen af pladen Natsværmeri udtalte Live om sin passion for at spille cello, at den var startet meget tidligt oppe i Tromsø, hvor hun er fra: ”Jeg havde en ret lang rejse til musikskolen og var den eneste fra min skole, som spillede på et instrument. Jeg tog bussen derhen, for jeg havde opdaget, at man selv med en lille cello kunne føle sig som en del af rigtig stor musik.”

Man må sige, at Live med ideen til disse hyldestkoncerter endnu engang via Bents melodier blev en del af at spille rigtig stor musik. Hun fik med ideen til koncerterne sørget for, at vi som publikum også kunne føle os som en del af denne store musik. Vi fik indblik i Bents utrolige energi og livlige facon, når Live fortalte, og hun gengav Bent humor, så vi meget præcist kunne se de forskellige situationer for os. LiveStrings har spillet og indspillet nogle af Bents allerstørste melodier som Matador, Norwegian Sunset, Blinkende Lygter, Forelsket i København og flere andre. De turnerede med Bent i 2018 og 2019 og gav en lang række koncerter.


Foto:Julia Severinsen

Bents bedste venner og nære kollegaer
På scenen var det en yderst velhåndplukket gruppe af musikere, der fremførte melodierne:

Eddie Skoller, der var Bent Fabricius-Bjerres bedste ven, sang og fortalte på meget levende vis, og det var tydeligt, at vi alle blev berørte, særligt da vi hørte den smukke tekst, som Eddie har skrevet - endda efter Bents egen forespørgsel – til Norwegian Sunset.

Trine Pallesen, der har turneret med Bent Fabricius-Bjerre og ’De Græd’ siden 2009. Trine fortalte hjerteligt om sine oplevelser med Bent, hvor hun understregede hans beroligende effekt, der gav hende både mod og ekstra energi til at tro på sig selv, når de skulle optræde sammen. Hun fortalte også om, hvordan Bent troede, det var en joke, da han i 1962 blev fortalt, at han havde vundet en Grammy for Alley Cat og derfor ikke rejste til USA for at modtage den. Det kunne han ikke tro var rigtigt. Efter et stykke tid var der ankommet en kasse med posten, hvor der ganske rigtigt lå en Grammy i - for det var ikke en joke.

På scenen var også guitarist David Springborg, der ligeledes har turneret med ”De græd” (både i 90´erne og igen fra 2009) sammen med Bent Fabricius-Bjerre.

Mathias Petri spillede kontrabas, og LiveStrings bestod, udover Live Johansson på cello, af Karen Johanne Pedersen på violin, Josefine Dalsgaard på violin og Deanna Said på bratsch.

Mundharpespiller Mathias Heise var ligeledes en stor del af koncerten, ligesom han også var en del af koncerterne i 2018 og 2019 med Bent og LiveStrings. Mathias´ talent er enormt, og han bærer flot sin titel fra 2013, hvor han blev kåret som verdensmester.

Nicolai Kornerup bandt som kapelmester det hele smukt sammen med både dybde og humor. Hans vilde talent sprudlede ud i hele salen, hvor hans utrolige evner som pianist ramte os alle. Nicolai har arbejdet med Bent både på albummet Natsværmeri og med musikken til filmen Kollision.


Foto:Julia Severinsen

Ypperlig hyldest
Det er svært at finde ord for niveauet af hyldestkoncerten andet end at det er skyhøjt. Koncerten var en ærværdig og dybt respektfuld hyldest, hvor alle i salen blev forenet i Bent Fabricius-Bjerres toner – endda med fælles sang til sidst. Det var en imponerende oplevelse.

Kapelmester Nicolai Kornerup fortalte om de særlige Bent-akkorder, som han har valgt at kalde dem, og jeg er sikker på, at alle i salen - uanset øvrig indsigt i akkorder - forstod, hvad Nicolai mente med det udmærkede ord: Bentakkorder. Dem kender vi alle.

Hyldestkoncerterne kan igen opleves i 2022 – for nærmere info kan man holde sig orienteret via følgende links til LiveStrings: www.livestrings.dk & https://www.facebook.com/livestrings

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig